Veterinarijos gydytoja: augintinio gerovė – šeimininko atsakomybė

  • Teksto dydis:

Kiekvienas gyvūnų mylėtojas pritars, kad augintinis kasdienybei suteikia daug meilės, džiaugsmo ir gerų emocijų. Veterinarijos gydytoja Ugnė Černiauskaitė primena, kad, norint užtikrinti gerą gyvūno savijautą, svarbu kruopščiai pasirūpinti visais jo gyvenimo aspektais – mityba, higiena ir aktyviu judviejų su šeimininku laisvalaikiu.

Svarbi visavertė mityba

Veterinarė dalijasi, į ką svarbu atkreipti dėmesį renkant augintiniui maistą, kaip saikingai jį lepinti skanėstais, ir įvardija dažniausiai šeimininkų daromas klaidas, kurios nulemia įvairius augintinio negalavimus.

Vienas svarbiausių veiksnių, lemiančių augintinio sveikatą ir gerovę, yra subalansuota ir visavertė mityba. Anot veterinarijos gydytojos, rinkoje gausu pasirinkimo, tad renkantis pašarą šunims ar katėms būtina atkreipti dėmesį į keletą aspektų.

„Augintinių mityba turi būti visavertė, gausi reikalingų maistinių medžiagų. Vienas svarbiausių aspektų, į kurį reikėtų atkreipti dėmesį, – mėsos baltymų procentas. Šunims skirtame pašare jo gali būti mažiau, o katėms reikalingas beveik šimtaprocentinis mėsos baltymų kiekis.

Rekomenduojama rinktis aukštesnės kokybės pašarus, kurių sudėtyje yra didesnis kiekis mėsos, ir vengti tokio pašaro, kuriame gausu grūdinės kilmės ingredientų“, – paaiškina veterinarė.

Pritaikytas pašaras

Nors pastaruoju metu populiarėja vadinamoji raw mityba, susidedanti iš šviežių, visiškai neapdorotų gyvūninės kilmės baltymų ir riebalų, vis dėlto veterinarė U. Černiauskaitė rekomenduoja ja per daug nepiktnaudžiauti.

Svarbu, kad kasdien patiekiamas pašaras būtų ne tik kokybiškas, bet ir pritaikytas konkretaus augintinio poreikiams.

Anot jos, dažnas žalios mėsos vartojimas gali padidinti riziką augintiniams užsikrėsti bakterinėmis ir parazitinėmis ligomis, lemti tam tikrų vitaminų ir mikroelementų trūkumą.

„Svarbu, kad kasdien patiekiamas pašaras būtų ne tik kokybiškas, bet ir pritaikytas konkretaus augintinio poreikiams – juk kiekvienas gyvūnas tuos pačius produktus gali toleruoti skirtingai. Tad prieš sudarant žalios mėsos ar namuose ruošto maisto mitybos racioną, geriausia pasitarti su specialistais, kurie, atsižvelgdami į jūsų augintinį, padės suprasti, kokiais mitybos principais reikėtų vadovautis būtent jūsų keturkojui“, – pataria ekspertė.

Ne – maistui nuo stalo

U. Černiauskaitės teigimu, bene dažniausia šeimininkų daroma klaida – noras augintinius palepinti maistu nuo stalo. Neretai galima išgirsti, kad šeimininkai savo augintiniams duoda įvairiausių produktų, pavyzdžiui, varškės, kiaušinių ar sūrių. Nors yra gyvūnų, kurie nelepūs, vis dėlto veterinarė pataria atidžiai stebėti, kaip į šiuos produktus reaguoja augintinio organizmas.

„Kiekvienas gyvūnas maisto produktus toleruoja skirtingai, tad ir maistas nuo stalo kai kuriems jų gali sukelti įvairių virškinimo trakto sutrikimų – vėmimą, viduriavimą. Saikingas kiekis šviežių daržovių ar garuose virtos mėsos žalos augintiniui nepadarys, tačiau rekomenduoju vengti riebaus, kepto, rūkyto maisto, taip pat nepersistengti su fermentuotais produktais, pavyzdžiui – sūriu. Na, o suaugusioms katėms nerekomenduojama duoti pieno“, – aiškina veterinarijos gydytoja.

Skanėstams – saikas

Kalbėdama apie įvairius skanėstus ekspertė teigia, kad tai – dažnai neatsiejamas augintinio dresūros atributas ir mitybos raciono paįvairinimas. Vis dėlto piktnaudžiauti skanėstais, anot veterinarės, taip pat nereikėtų, kadangi neretai tokie produktai yra kaloringi, o per dažnai lepinami augintiniai gali ir nutukti.

Norint to išvengti – būtina laikytis ant skanėstų pakuotės nurodytos dienos normos.

„Renkantis gardėsius labai svarbu atkreipti dėmesį į gaminio sudėtį – jame neturėtų būti dirbtinių priedų, dažiklių, antioksidantų ir skonio stipriklių. Norintiems palepinti augintinius rekomenduoju rinktis džiovintos odos, sausgyslių skanėstus“, – teigia U. Černiauskaitė.

Be to, anot veterinarės, neatsiejama augintinio geros savijautos ir psichikos sveikatos dalis – kokybiškai leidžiamas laikas su augintiniu.

Dėmesys higienai

Dar vienas veiksnys, užtikrinsiantis sveiką, kokybišką ir laimingą augintinio gyvenimą, – tinkama higiena ir apsauga nuo parazitų, ypač šiuo metu, kai įpusėjus pavasariui gamtoje suaktyvėjo erkės.

„Kalbant apie augintinių higieną, tiek katėms, tiek šunims svarbu reguliariai kirpti nagus, šukuoti kailį, valyti ausis ir dantis. Tai labai svarbu, nes padės išvengti bakterijų kaupimosi, dantų problemų, su jomis susijusių ligų.

Siekiant apsaugoti keturkojus nuo erkių, žarnyno kirminų ir infekcinių ligų, reikėtų juos kartą per metus vakcinuoti ir reguliariai naudoti parazitams baidyti ir naikinti skirtas priemones: lašelius, specialius antkaklius ir tabletes. Beje, kad jie būtų efektyvūs, svarbu juos naudoti tinkamai ir tik pasitarus su specialistais“, – pabrėžia ekspertė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Mama

Mama portretas
Lojat kaip šuniukai, bet kaip suprantu jų nekenčiat.Dvikojai patys gali pasirūpinti maistu ,o augintiniais kas ?????

va taip

va taip portretas
zmogus gali valgyti ir pasibaigusio galiojimo maista, o sunims ir katems tik aukstos kokybes, gerai subalansuota maista, mokykites sunu garbintojai

>> kad jau

>> kad jau portretas
tau prie genitalijų reikia elektrą pajungti
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių