Pavojingos medūzos drumsčia poilsiautojų ramybę: įgėlimas gali kainuoti gyvybę

Atostogaujantiems ir vietiniams gyventojams Ispanijoje poilsį kaipmat sugadinti gali nelaukti svečiai – medūzos. Portugališkaisiais laiveliais dėl savo išvaizdos pavadintos medūzos užklupo šiaurinę Ispanijos pakrantę. O jų įgėlimai sukelia ne tik milžinišką skausmą, paralyžiuoja, bet gali būti ir mirtini. 

Šiaurinės Ispanijos dalies paplūdimiuose – mirtinas pavojus žmonėms. Gelbėtojai paplūdimiuose pastebėjo maždaug 25 medūzas, vadinamas Portugalijos laiveliais.

„Šią vasarą, palyginti su praėjusiais metais, kai medūzų buvo daugiausia, paplitimas mažesnis. Iš viso šią vasarą turėjome nuo 20 iki 25 vienetų portugališkųjų laivelių ir keturis įgėlimus – visi keturi buvo lengvi“, – aiškino vyras.

Šiemet mirties atvejų nuo medūzos įgėlimo ispanai neužfiksavo. Tad dalis saulės voniomis paplūdimyje besimėgaujančiųjų poilsiautojų pernelyg medūzų ir nesibaimina.

Jei žmogus turi kitų ligų, nuodai gali sutrikdyti žmogaus kvėpavimą.

„Ne, aš pats nieko nemačiau. Buvo kalbama apie Portugalijos laivelius. Aš nesimaudau, todėl jų nebijau“, – sakė vyras.

„Mes bijome, kad medūza įgels, nes dilgėlinė ant kūno nėra malonus dalykas. Bet, pavyzdžiui, šiandien gelbėtojai nepaskelbė pavojaus, o tai reiškia, kad medūzų nėra“, – teigė moteris.

Tačiau gelbėtojai tikina, kad sunerimti reiktų. Mat portugališkieji laiveliai plaukioja didelėmis, iki kelių tūkstančių medūzų, grupėmis. Gyvena vandens paviršiuje ir turi daugybę nuodingųjų kapsulių.

„Mes žaizdas gydome čia. Pašaliname medūzos likučius, kurie galėjo prilipti prie odos, tada išvalome žaizdas sūriu vandeniu ir uždengiame, kad neliktų randų dėl saulės UV spindulių. Jei žmogus turi kitų ligų, nuodai gali sutrikdyti žmogaus kvėpavimą“, – tikino San Sebastiano Ondarretos paplūdimio vadovas Gonzalo Erzosas.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Šie nuodai gali būti pavojingi žmogui ir savo sudėtimi prilygsta kobros nuodams.

„Portugališkieji laiveliai yra permatomi, melsvos spalvos. Gelbėtojai sako, kad jų įgėlimas turi būti labai skausmingas. Tiesą sakant, medūzos labai gražios, bet ir labai blogos“, – aiškino moteris.

Šie jūros gyvūnai savo grobį paralyžiuoja nuodingais čiuptuvais. Kai kuriais kraštutiniais atvejais akistata su portugališkuoju laiveliu žmonėms pasibaigė mirtimi. Dėl portugališkųjų laivelių invazijos uždaryta daugybė Ispanijos pakrantės paplūdimių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Matėm Azorų salose

Matėm Azorų salose portretas
Buvo ten mažas pliažiukas kuriame dėl jų nebuvo galima maudytis. Paskui ar vėjas pasikeitė ar srovės, išnyko kaip nebuvę. Vietiniai sakė, kad jų būna nedažnai ir kad geriau net negyvos neliesti, skausmas gali būti žiaurus.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių