„Encarta“ neatlaikė „Wikipedia“ konkurencijos

Bendrovė "Microsoft" pranešė ketinanti nuo šių metų pabaigos nutraukti savo virtualios enciklopedijos "Encarta" atnaujinimą. Daugiau kaip 15 metų leista internetinė enciklopedija bus daugelyje pasaulio šalių išjungta spalio 31 dieną. Be to, bendrovė nuo liepos nebeprekiaus ir kompiuteriams skirta "Encarta" programine įranga.

Toks "Microsoft" žingsnis ko gero reiškia kapituliaciją prieš nemokamą interneto enciklopediją "Wikipedia", kuri startavo prieš septynetą metų. "Hitwise" duomenimis, šių metų sausio mėnesį 97 proc. visų JAV vartotojų vizitų į interneto enciklopedijas sudarė apsilankymai pastarosios portale. Tuo metu "Encarta" sugebėjo užsitikrinti viso labo 1,27 procento. Šiuo metu "Encarta" galima rasti apie 62 tūkst. straipsnių. "Wikipedia" esančių straipsnių anglų kalba skaičius siekia kone 3 mln.

Vienas "Wikipedia" pranašumų, kuriam sunku prilygti - tai informacijos atnaujinimo greitis. Pavyzdžiui, vos "Microsoft" spėjo paskelbti apie nutraukiamą savo enciklopedijos leidybą, "Wikipedia" jau ryte atsirado įrašas. Tuo metu "Encarta" dar ir dabar Hillary Clinton vadina kandidate būsimuose JAV prezidento rinkimuose.

Nors "Microsoft" nenurodo, kad iš šios srities pasitraukia dėl "Wikipedia" konkurencijos, jos pranešime teigiama, kad tradicinės enciklopedijos ir būdai, kaip ieškoma informacija smarkiai pasikeitė palyginus su praeitimi, o vartotojams norėdama siūlyti efektyviausius informacijos išteklius, ji nusprendė nutraukti "Encarta" leidybą.

"Encarta" buvo pačio "Microsoft" įkūrėjo Billo Gateso projektas, kurio jis ėmėsi po to, kai britų enciklopedijos "Encyclopaedia Britannica" leidėjai atsisakė su juo bendradarbiauti kuriant elektroninę enciklopedijos versiją. B.Gatesas tikėjo, kad jis galėjo pakeisti tuometinę enciklopedijų leidybą ir vartotojams suteikti naujų galimybių.

Kitu "Wikipedia" konkurentu išlieka jau minėtoji "Encyclopaedia Britannica", pradėta leisti dar XVIII a. Jos apimtis siekia apie 0,5 mln. įrašų įvairiausiomis temomis. Neseniai enciklopedijos kūrėjai nusprendė sekti "Wikipedia" pavyzdžiu ir pristatė galimybę įrašus į enciklopediją siūlyti patiems vartotojams.


Šiame straipsnyje: WikipediaMicrosoftenciklopedija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių