Pirmasis bandymas nutraukti gyvybę „mirties kapsulėje“ – sustabdytas: kas nutiko?

  • Teksto dydis:

Liepos 17 d. Šveicarijoje turėjo įvykti „mirties kapsulės“ debiutas. Penkiasdešimtmetė moteris iš JAV turėjo tapti pirmuoju žmogumi, pasinaudojusiu „Sarco“ kapsule, bet kapsulės išradėjas, „daktaru mirtimi“ pramintas Philipas Nitschke'as šį įvykį atšaukė ir įvardijo priežastis, kodėl taip nutiko, rašoma „Daily Mail“.

Debiutas neįvyko

Eutanazijos ekspertas ir išradėjas daktaras P. Nitschke'as sakė, kad pirmasis asmuo, kuris turėjo pasinaudoti prietaisu, kenčia nuo itin prastos psichinės sveikatos, todėl „mirties kapsulės“ debiutas buvo „nutrauktas“.

Pasak P. Nitschke'o kompanijos „Exit International“, „Sarco“ mirties kapsulė yra skirta leisti joje esančiam eutanazijos pacientui paspausti mygtuką ir mirti per kelias sekundes.

50-ies metų amerikietė, pavadinta Asmeniu X, turėjo mirti liepos 17 d., tačiau dabar jos mirtis „Sarco“ kapsulėje atidedama visam laikui.

Daktaras Nitschke'as sakė, kad artėjant moters planuojamos eutanazijos datai, jam nerimą kėlė daugelis reikšmingų pažinimo sutrikimų epizodų, besiribojančių su psichoze.

„Atsižvelgiant į situaciją, akivaizdu, kad moteriai reikia psichologinės priežiūros, o ne pagalbinės savižudybės“, – sakė P. Nitschke'as.

Australų mokslininkas teigia, kad jo prietaisas suteiktų žmonėms galimybę baigti savo gyvenimą „taikiu“ būdu.

„Sarco“ mirties kapsulė“. Scanpix nuotr.

Kapsulė, kuri atrodo kaip kažkas iš mokslinės fantastikos filmo ir buvo prilyginta „Tesla“ automobiliui, prisipildo azoto, kad sumažintų deguonies kiekį, todėl pacientas prieš mirtį netenka sąmonės.

Įspėjo prokurorai

Šveicarijos prokurorai anksčiau šį mėnesį perspėjo, kad bet kuriam asmeniui, padedančiam kam nors pasinaudoti „mirties kapsule“, gresia iki penkerių metų kalėjimo.

Šafhauzeno kantono prokuroras Peteris Sticheris perspėjo daktarą P. Nitschke apie „rimtas pasekmes“ dėl „skatinimo, pagalbos bei kurstymo nusižudyti dėl savanaudiškų priežasčių“.

Prokurorai teigė, kad pagal Kantono baudžiamojo kodekso 115 straipsnį, neįmanoma tiksliai nustatyti, kas nužudė kapsulėje esantį žmogų. Visiškai neaišku, kas kontroliuoja mechaninį aparatą mirimo proceso metu.

Prieš mirtį – apklausa

Būsimi naudotojai turės užpildyti internetinę apklausą, kad jiems būtų suteikta vieta kapsulėje ir prieigos kodas, pavyzdžiui, jeigu norės pristatymo paštu.

Tada kapsulės viduje jie patvirtina, kas jie yra, kur yra, ir kad žino, kas atsitinka paspaudus mygtuką.

Jei jie patvirtiną paskutinį klausimą, azoto potvynis sumažina deguonies lygį nuo 21 iki 1 proc. Taip asmuo nužudomas per 30 sekundžių.

P. Nitschke paaiškino: „Mirtis įvyksta atitinkamai dėl hipoksijos ir hipokapnijos, deguonies ir anglies dioksido trūkumo. Nėra panikos, neužspringsta“.

Žiniasklaidos dėmesys

Diskutuodamas apie kitą potencialų „pacientą“, kuris naudosis aparatu, daktaras P. Nitschke sakė, kad juos reikės informuoti apie galimą žiniasklaidos dėmesį.

„Atsižvelgiant į žiniasklaidos tyrimus, susijusius su asmeniu X, visi būsimi klientai turės būti įspėti apie tai, kad užtikrinti, jog jų mirtis būtų slapta – neįmanoma. Pirmasis „Sarco“ kapsulės panaudojimas bus intensyvaus žiniasklaidos susidomėjimo ir pranešimų objektas“, – sakė jis.

Daugybė priekaištų

Gydytojo planai pirmą kartą panaudoti „Sarco“ sukėlė „gyvybę palaikančių“ organizacijų triukšmą. Įvairios organizacijos pasmerkė šį įrenginį. 

Daugelis žmonių mano, kad tai sumenkina savižudybę ir netgi padaro ją „žavia“.

Teigiama, kad prieštaringai vertinamas P. Nitschke'as, pramintas „Daktaru mirtimi“, dabar atlieka išankstinį kito asmens, kuris tikisi pasinaudoti šiuo prietaisu, patikrinimą.

„Sarco“ kūrėjai 2021 m. teigė, kad Šveicarijoje buvo atlikta teisinė peržiūra, kur savižudybės pagalbinė priemonė yra teisėta. Šimtai žmonių kasmet naudojasi tokių organizacijų, kaip „Dignitas“ ir „Exit“ paslaugomis. Todėl P. Nitschke, kaip kapsulės gamintojas, gali rizikuoti naudodamas „Sarco“, jei apie tai būtų pranešta ir teismas padarytų tinkamas išvadas, pranešė NZZ. Teisinėje ataskaitoje anksčiau buvo teigiama, kad tai nepažeidžia jokių įstatymų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

cha

cha portretas
O kaip gi- baisu prieš Dievą eiti.

Anonimas

Anonimas portretas
Ch.ui.n.ia tas vienas zmogus. Stai visa Lietuva prasosi kad juos nuzudytu. Tikriausia kai kam pritruks kantrybes ir jobtels atomine bombike.Tikriausia taip butu geriausia
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių