Nuo nudegimų apsaugos juostelė ant riešo

Mokslininkų sukurtas specialus prietaisas jo turėtojui padės apsisaugoti nuo nudegimo saulėje ir kenksmingų ultravioletinių spindulių.

Strathclyde`o universiteto mokslininkų sukurtas plonos juostos pavidalo prietaisas, kurį galima užsidėti ant riešo, jo nešiotoją įspės apie riziką gauti potencialiai žalingą ultravioletinių spindulių dozę.

Ultravioletiniai spinduliai prietaise įmontuotame indikatoriuje sukelia cheminę reakciją, kurios metu į dažus išskiriama jų spalvą keičianti rūgštis, praneša BBC.

Prietaisą kūrusiai mokslininkų komandai vadovavęs chemikas Andrew Millsas tokią ultravioletinių spindulių ir rūgščiai jautrių dažų reakciją pavadino „protingu rašalu“.

Nors užfiksuoti ir išmatuoti ultravioletinius spindulius galima ir kitais būdais, tačiau šis prietaisas, jo kūrėjų teigimu, ypatingas tuo, kad jis gali jo turėtojui pranešti, kai buvimas saulėje jau tampa kenksmingas.

Ultravioletinių spindulių veikiama geltona juostelė pamažu pamėlynuoja. Jos centre atsiradusi rožinė juosta įspėja, kad metas ieškoti pavėsio.

Mokslininkai ketina pritaikyti prietaisą kasdieniam naudojimui.


Šiame straipsnyje: nudegimai saulėjedegintis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių