Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)

  • Teksto dydis:

Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti.

Kad įsisukus į rudeninių darbų sūkurį idėjų šeimos pietums ar vakarienei nepritrūktų, lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ kulinarijos meistrai dalijasi receptais, kurių žvaigždė – kiaulienos nugarinė.


Kiaulienos nugarinės troškinys

500 g atšaldytos kiaulienos nugarinės be kaulo ir odos,

1 paprika,

2 vidutinės morkos,

3 vidutinės bulvės,

4 dideli pievagrybiai,

1 svogūnas,

3 šaukštai grietinės,

druskos, pipirų pagal skonį.

Kiaulienos nugarinę supjaustykite nedideliais gabalėliais, įtrinkite mėgstamus prieskonius ir palikite marinuotis 1 valandą. Kol mėsa marinuojasi, paruoškite daržoves – nuskuskite, nuplaukite ir supjaustykite mėsos dydžio gabalėliais. Kiaulienai išsimarinavus, į keptuvę įpilkite šlakelį aliejaus ir kepkite. Mėsai apkepus, suberkite svogūnus ir kepkite, kol šie įgaus rusvą atspalvį. Tuomet pasūdytame vandenyje lengvai apvirkite morkas. Į keptuvę su jau iškepusia kiauliena sudėkite visas daržoves, įpilkite maždaug stiklinę vandens, įdėkite kelis šaukštus grietinės, suberkite mėgstamus prieskonius ir viską gerai išmaišę palikite troškintis. Troškinkite mažiausiai 30 minučių. Patiekite dubenėliuose.

Kiaulienos nugarinės kepsneliai su ananasais

500 g atšaldytos kiaulienos nugarinės be kaulo ir odos,

250 g šviežio arba konservuoto griežinėliais supjaustyto ananaso,

150 g tarkuoto fermentinio ar kito pamėgto sūrio,

1 česnakas,

1 šaukštas Dižono garstyčių,

druskos, pipirų, kitų prieskonių pagal skonį.

Kiaulienos nugarinę supjaustykite vidutinio storio riekelėmis, įtrinkite garstyčiomis, traiškytu česnaku ir prieskoniais, leiskite šiek tiek pasimarinuoti. Mėsos gabalėlius sudėkite ant kepimo popieriumi ištiestos skardos, ant jų dėkite po ananaso griežinėlį, užbarstykite šiek tiek sūrio.

Kepsnelius dėkite į iki 180 °C įkaitintą orkaitę, kepkite 30–40 minučių. Kepsnelius galite patiekti su ryžiais ar kitomis mėgstamomis kruopomis, daržovėmis.

Kiaulienos nugarinė su daržovėmis

1 kg atšaldytos kiaulienos nugarinės be kaulo ir odos,

3 šaukštai alyvuogių aliejaus,

1 kg bulvių,

3–4 česnako skiltelės,

1 šaukštas rūkytos paprikos ar kitų mėgstamų prieskonių,

druskos ir pipirų pagal skonį.

Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C temperatūros. Kepimo skardą išklokite aliuminio folija ar kepimo popieriumi. Dubenėlyje sumaišykite traiškytas česnako skilteles, rūkytą papriką, druską ir pipirus. Įtrinkite šį mišinį į kiaulienos nugarinę. Leiskite šiek tiek pasimarinuoti. Atskirame inde nuluptas ir, jei reikia, supjaustytas bulves sumaišykite su alyvuogių aliejumi, druska ir pipirais. Keptuvėje įkaitinkite 2 valgomuosius šaukštus alyvuogių aliejaus, įdėkite į ją kiaulienos nugarinę ir pakepkite abi puses po 2–3 minutes. Perkelkite kiaulienos nugarinę ir paruoštas bulves į skardą, kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 1 valandą, kol mėsa iškeps, o bulvės apskrus ir taps minkštos. Išėmę patiekalą iš orkaitės palikite jį šiek tiek atvėsti, tada supjaustykite kiaulienos nugarinę griežinėliais ir patiekite su daržovėmis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių