- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti.
Kad įsisukus į rudeninių darbų sūkurį idėjų šeimos pietums ar vakarienei nepritrūktų, lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ kulinarijos meistrai dalijasi receptais, kurių žvaigždė – kiaulienos nugarinė.
Kiaulienos nugarinės troškinys
500 g atšaldytos kiaulienos nugarinės be kaulo ir odos,
1 paprika,
2 vidutinės morkos,
3 vidutinės bulvės,
4 dideli pievagrybiai,
1 svogūnas,
3 šaukštai grietinės,
druskos, pipirų pagal skonį.
Kiaulienos nugarinę supjaustykite nedideliais gabalėliais, įtrinkite mėgstamus prieskonius ir palikite marinuotis 1 valandą. Kol mėsa marinuojasi, paruoškite daržoves – nuskuskite, nuplaukite ir supjaustykite mėsos dydžio gabalėliais. Kiaulienai išsimarinavus, į keptuvę įpilkite šlakelį aliejaus ir kepkite. Mėsai apkepus, suberkite svogūnus ir kepkite, kol šie įgaus rusvą atspalvį. Tuomet pasūdytame vandenyje lengvai apvirkite morkas. Į keptuvę su jau iškepusia kiauliena sudėkite visas daržoves, įpilkite maždaug stiklinę vandens, įdėkite kelis šaukštus grietinės, suberkite mėgstamus prieskonius ir viską gerai išmaišę palikite troškintis. Troškinkite mažiausiai 30 minučių. Patiekite dubenėliuose.
Kiaulienos nugarinės kepsneliai su ananasais
500 g atšaldytos kiaulienos nugarinės be kaulo ir odos,
250 g šviežio arba konservuoto griežinėliais supjaustyto ananaso,
150 g tarkuoto fermentinio ar kito pamėgto sūrio,
1 česnakas,
1 šaukštas Dižono garstyčių,
druskos, pipirų, kitų prieskonių pagal skonį.
Kiaulienos nugarinę supjaustykite vidutinio storio riekelėmis, įtrinkite garstyčiomis, traiškytu česnaku ir prieskoniais, leiskite šiek tiek pasimarinuoti. Mėsos gabalėlius sudėkite ant kepimo popieriumi ištiestos skardos, ant jų dėkite po ananaso griežinėlį, užbarstykite šiek tiek sūrio.
Kepsnelius dėkite į iki 180 °C įkaitintą orkaitę, kepkite 30–40 minučių. Kepsnelius galite patiekti su ryžiais ar kitomis mėgstamomis kruopomis, daržovėmis.
Kiaulienos nugarinė su daržovėmis
1 kg atšaldytos kiaulienos nugarinės be kaulo ir odos,
3 šaukštai alyvuogių aliejaus,
1 kg bulvių,
3–4 česnako skiltelės,
1 šaukštas rūkytos paprikos ar kitų mėgstamų prieskonių,
druskos ir pipirų pagal skonį.
Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C temperatūros. Kepimo skardą išklokite aliuminio folija ar kepimo popieriumi. Dubenėlyje sumaišykite traiškytas česnako skilteles, rūkytą papriką, druską ir pipirus. Įtrinkite šį mišinį į kiaulienos nugarinę. Leiskite šiek tiek pasimarinuoti. Atskirame inde nuluptas ir, jei reikia, supjaustytas bulves sumaišykite su alyvuogių aliejumi, druska ir pipirais. Keptuvėje įkaitinkite 2 valgomuosius šaukštus alyvuogių aliejaus, įdėkite į ją kiaulienos nugarinę ir pakepkite abi puses po 2–3 minutes. Perkelkite kiaulienos nugarinę ir paruoštas bulves į skardą, kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 1 valandą, kol mėsa iškeps, o bulvės apskrus ir taps minkštos. Išėmę patiekalą iš orkaitės palikite jį šiek tiek atvėsti, tada supjaustykite kiaulienos nugarinę griežinėliais ir patiekite su daržovėmis.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Kūčių stalui – skanu, taupu, įdomu (receptai
Dar neapsisprendusiems, ką dės ant kūčių salo, ar ieškantiems naujų skanaus maisto idėjų į pagalbą atskuba maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. Skaniausių liet...
-
Krypsta ir kūrėjų akys: maistas reiškia gyvenimą
Skonis, kvapas, spalva, tekstūra, konsistencija... Žmogaus jusles vienaip ar kitaip veikiantys malonumų dirgikliai kuria ištisą potyrių pasaulį, žadina asociacijas, veda prisiminimų labirintais. Šiandien į gausiame pritekliuje gyvenanči...
-
K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina (receptai)
Maistas ir viskas, kas su juo susiję, yra neatskiriama tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ įkūrėjos ir dviejų knygų apie maisto gaminimą autorės Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės gyvenimo dalis. Šventinį men...
-
Saldžių dovanų idėja – iš štrudelio gimtinės (receptai)
Kavos, šokolado ir pyragaičių mėgėjai austrai itin vertina namų kepinius. Lince gyvenanti žurnalistė, J. Keplerio universiteto mokslinė darbuotoja Daiva Müllegger-Trečiokaitė taip sužavėta austrų saldumynų, kad pati savo virtuvėje i&...
-
Svarbiausia – nepaskanauti anksčiau (receptai)
Miestams puošiantis Kalėdoms, šeimininkėms mintys jau sukasi apie šventinį stalą. Ir produktų nusipirkti, ir šventine maisto gamyba užsiimti dar bus laiko, tačiau yra vienas darbas, kurį jau dabar reikėtų padaryti – ...
-
Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai
Kai norisi gardžiais kvapais pripildyti namus, o pilvą – sočiu ir nebrangiu patiekalu, daugelis ieško receptų su viščiukų blauzdelėmis. Tai vienas nepretenzingiausių variantų vakarienei – dera su įvairiais priedais, pi...
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...
-
Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)
Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...