Artėjančioms šventėms – silkės ir mango užkandis bei keksas su cukatomis

  • Teksto dydis:

Televizijos laidos „Gardu Gardu“ vedėjai Gian Luca Demarco ir Ali Gadžijevas jau nusiteikę šventiškai ir siūlo pasigaminti patiekalus Kūčių bei Kalėdų stalui.

Užkandis su silke, mangu ir kepintomis daržovėmis

Reikės:

400 g lapinio kopūsto (Kale)

200 g vyšninių pomidorų

2 česnako skiltelių

Mėlynojo svogūno

Prinokusio mango

250 g silpnai sūdytų silkių file

Farino cukraus

Balto balzaminio acto

Alyvuogių aliejaus

Persilade prieskonių

Druskos

Pipirų

Ciabatta duonos

Gaminimas. Susmulkinti lapinį kopūstą juostelėmis. Įkaitintoje keptuvėje su alyvuogių aliejumi trumpai apkepti česnaką ir sudėti kopūstą. Užpilti šlakelį balto balzaminio acto ir apkepti, kol kopūstas pradės minkštėti, tačiau dar išliks žalias. Supilti į į indą.

Riekelėmis supjaustyti svogūną ir apkepinti toje pačioje įkaitintoje keptuvėje. Tuomet įpilti šiek tiek vandens, kad svogūnas pasitroškintų. Įberti Persilade prieskonių ir šaukštą farino cukraus, sumažinti kaitrą ir pakepinti, kol svogūnai karamelizuosis. Juos išpilti į indą.

Į tą pačią keptuvę sudėti pusiau perpjautus pomidoriukus. Jie kepant karamelizuosis. Pagardinti pipirais ir balzaminiu actu. Išpilti į indą keptuvėje paliekant susidariusį skystį.

Ciabatta duonos riekeles pavilgyti keptuvėje likusiu skysčiu, pabarstyti druska ir pipirais ir apšlakstyti alyvuogių aliejumi. Kepti orkaitėje 180°C temperatūroje grilio ir ventiliatoriaus režimu 5-8 min.

Mangą nulupti ir supjaustyti riekelėmis. Silkę supjaustyti 1 cm storio kabaliukais.

Ant iškepusios duonos dėti pakepintą kopūstą, pomidoriukus, mangą su silke ir ant viršaus karamelizuotus svogūnus.

Keksas su cukatomis

Apelsinų cukatoms reikės:

3 apelsinų žievelių

500 ml vandens

380 g cukraus

Vanilės lazdelės, padalintos pusiau

Keksui reikės:

170 g sviesto

200 g rudojo cukraus

50 g migdolų miltų

3 kiaušinių

60 g pieno

240 g miltų

6 g kepimo miltelių

40 g cukatų

50 g lazdyno riešutų

60 g migdolų

Dekorui reikės:

300 g juodojo šokolado

Žiupsnelio druskos

Apelsinų cukatų

Gaminimas. Sudėti apelsinų skilteles į puodą ir užpilti vandeniu, kad apsemtų, ir užvirti. Tuomet nuskalauti šaltu vandeniu ir vėl užvirti. Tai pakartoti du kartus.

Sudėti nuvirtas žieveles į puodą, užpilti vandeniu, cukrumi, įdėti perpjautą vanilės lazdelę ir užvirti. Tuomet sumažinti kaitrą ir virti 30 min. Palikti atvėsti 30 min. Tuomet uždengti dangčiu ir laikyti per naktį. Po to vėl iš naujo užvirti ta patį puodą, sumažinti ant minimalios kaitros ir virti 2 valandas iki kol apelsinai suminkštės ir susicukruos. Palikti atvėsti nakčiai. Kitą dieną nupilti sirupą, žieveles padėti ant grotelių ir palikti išdžiūti 3-4 valandoms.

Keksui virtuviniame kombaine sumalti riešutus. Tuomet supilti miltus bei kepimo miltelius ir dar permalti, kad tolygiai pasiskirstytų. Cukrų išpurenti su kambario temperatūros sviestu. Į masę suberti migdolų miltus, įmušti kiaušinius ir supilti pieną. Išmaišyti iki vientisos masės. Tuomet suberti visus birius ingredientus ir permaišyti. Cukatas supjaustyti smulkiais kubeliais ir įmaišyti į tešlą.

Tešlą supilti į sviestu išteptą ir miltais pabarstytą formą. Kepti 145 °C  apie 1 valandą. Šokoladą ištirpinti garų vonelėje, įberti žiupsnelį druskos ir glazūruoti  kekso viršutinę dalį. Puošti apelsinų cukatomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Skaniai ir sveikai: vaikų mityba žiemą
    Skaniai ir sveikai: vaikų mityba žiemą

    Tėvams kartais pritrūksta žinių, kaip tinkamai pasirūpinti vaiko sveikata ir kokia mityba jaunam, augančiam organizmui būtina skirtingais sezonais. Kaip užtikrinti sveiką ir subalansuotą vaiko mitybą šiuo sezonu, kokio maisto turėtų būti p...

  • Pikantiškos salotos – sveikiau
    Pikantiškos salotos – sveikiau

    Nusprendus sveikiau gyventi, nebūtina mitybą iškart keisti iš pagrindų – mažesni žingsneliai gali būti netgi sėkmingesni, nes prie ne tokių drastiškų pokyčių lengviau prisitaikyti. Pavyzdžiui, daugelyje namų tikru skan...

  • Receptas: šio patiekalo pagaminimui prireiks vos kelių minučių
    Receptas: šio patiekalo pagaminimui prireiks vos kelių minučių

    Geras maistas turi būti gaminamas greitai. Tuo įsitikinęs restorano „Ridikai“ savininkas Marius Šulcas, kuris papasakojo, kaip vištieną braziliškai galima pasigaminti vos per kelias minutes. ...

    1
  • Varškės patiekalai: pagaminsite lengvai ir itin maistinga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Varškės patiekalai: pagaminsite lengvai ir itin maistinga (receptai)

    Žiemą žvalgomės į sotesnius ir šiltesnius maisto patiekalus. Svarbiu jų ingredientu gali tapti ir nebrangiai kainuojanti varškė, panaudojama ne tik desertams, bet ir sūriems, pikantiškiems patiekalams. ...

    5
  • Šefas Justinas Kapkovičius: receptas be sielos ir liks tik receptu
    Šefas Justinas Kapkovičius: receptas be sielos ir liks tik receptu

    Ką valgyti sveika, o ką – nelabai, kaip gaminti maistą, kad jis būtų naudingas sveikatai, kaip savo virtuvėje elgtis tvariau ir tausoti produktus, kad kuo mažiau maisto tektų išmesti? Tai klausimai, į kuriuos pastaruoju metu atsakymų ie&...

    3
  • Kūčių stalui – skanu, taupu, įdomu <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kūčių stalui – skanu, taupu, įdomu (receptai)

    Dar neapsisprendusiems, ką dės ant kūčių salo, ar ieškantiems naujų skanaus maisto idėjų į pagalbą atskuba maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. Skaniausių liet...

  • Krypsta ir kūrėjų akys: maistas reiškia gyvenimą
    Krypsta ir kūrėjų akys: maistas reiškia gyvenimą

    Skonis, kvapas, spalva, tekstūra, konsistencija... Žmogaus jusles vienaip ar kitaip veikiantys malonumų dirgikliai kuria ištisą potyrių pasaulį, žadina asociacijas, veda prisiminimų labirintais. Šiandien į gausiame pritekliuje gyvenanči...

  • K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina <span style=color:red;>(receptai)</span>
    K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina (receptai)

    Maistas ir viskas, kas su juo susiję, yra neatskiriama tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ įkūrėjos ir dviejų knygų apie maisto gaminimą autorės Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės gyvenimo dalis. Šventinį men...

  • Saldžių dovanų idėja – iš štrudelio gimtinės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Saldžių dovanų idėja – iš štrudelio gimtinės (receptai)

    Kavos, šokolado ir pyragaičių mėgėjai austrai itin vertina namų kepinius. Lince gyvenanti žurnalistė, J. Keplerio universiteto mokslinė darbuotoja Daiva Müllegger-Trečiokaitė taip sužavėta austrų saldumynų, kad pati savo virtuvėje i&...

  • Svarbiausia – nepaskanauti anksčiau <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Svarbiausia – nepaskanauti anksčiau (receptai)

    Miestams puošiantis Kalėdoms, šeimininkėms mintys jau sukasi apie šventinį stalą. Ir produktų nusipirkti, ir šventine maisto gamyba užsiimti dar bus laiko, tačiau yra vienas darbas, kurį jau dabar reikėtų padaryti – ...

Daugiau straipsnių