- Eglė Leonovienė
- Teksto dydis:
- Spausdinti
"Daugelis žmonių klysta manydami, kad cukinijų patiekalams trūksta įvairovės: dėl neutralaus skonio šias daržoves galima naudoti įvairiems gaminiams, jas labai sveika valgyti žalias", – tikina VDU Žemės ūkio akademijos Žemės ūkio ir maisto mokslų instituto direktorė prof. dr. Elvyra Jarienė.
Sveikos ir naudingos
E.Jarienė prisipažįsta: jei ne vyras, jos mitybos racione apskritai neliktų mėsos. Ji labai mėgsta bulvių patiekalus, o prasidėjus šviežių daržovių sezonui stengiasi kasdien pagaminti kažką originalaus iš savo darže išaugintų gėrybių.
Kasmet šalia įprastų daržovių moteris pasodina ir skirtingų veislių cukinijų – ryškios geltonos, skirtingo atspalvio žalios, margos, pailgos ir net ovalios formos aguročių šeimos atstovės džiugina akis, yra nelepios, visada sunokina puikų derlių, tinkamai saugomos ilgai išlaiko savo naudingas savybes.
Profesorė atkreipia dėmesį, kad nors cukinijose yra 90 proc. vandens, šiose daržovėse gausu vitaminų C, B1, B2, E, pektinų, natrio, kalio, vario, magnio, kalcio, geležies, cinko, fosforo. Jose esančios skaidulinės medžiagos itin švelnios, nedaug cukraus, todėl tai puikus dietinis produktas, tinka sergantiesiems cukralige ir mažiems vaikams.
Cukinijos gerina širdies veiklą, medžiagų apykaitą, taip pat stiprina imuninę sistemą, iš organizmo šalina nuodingas medžiagas. Tiesa, sergantys inkstų ligomis šviežias cukinijas turėtų vartoti atsargiai – jos skatina skysčių išsiskyrimą, tad apkrauna inkstus. Šiuo atveju geriau valgyti termiškai apdorotas daržoves.
Itin vertingomis laikomos ryškios geltonos spalvos cukinijos: jose gausu karotenoidų, kurie, kaip nustatė mokslininkai, mažina tikimybę susirgti vėžiu ir kitomis sunkiomis ligomis.
Pirmenybė – jaunoms
"Sėkmingo cukinijų auginimo paslaptis – laiku nuskintas derlius. Daržovės su kieta žievele laikomos peraugusiomis, jų skonis prastesnis, "mėsytė" standesnė, sėklos kietos, todėl gaminant patiekalus tenka daug cukinijos išmesti – nulupti žievę, su dalimi minkštino pašalinti sėklas, – pasakoja specialistė. – Naudingiausios organizmui ir skaniausios yra cukinijos su plona žievele – lengvai paspaudus nagu ji turi įlinkti, įtrūkti. Tokias daržoves galima valgyti "nuo...iki" – su žievele ir sėklomis."
Cukinijų tėvynė – Meksika, o į Lietuvą šis augalas atkeliavo iš Italijos, kur plačiai naudojamas tradiciniuose patiekaluose. Ruošiant makaronus, kartu su kepintu kumpiu ar šonine, kietuoju sūriu įdedama ir cukinijos, pagardinama grietinėlės padažu.
Cukinijų skonis – neutralus, todėl labai lengva jį keisti savo nuožiūra: saldinti, parūgštinti, suteikti pikantišką aitrumą.
Pasak E.Jarienės, daugelis žmonių vis dar labai klysta manydami, kad šią daržovę galima tik pakepti apvoliojus kiaušinio plakinyje ar įvairiais įdarais įdaryti jos žiedus. Cukinijas galima naudoti visur: salotoms, troškiniams, blynams, įdaryti, įmaišyti į bulvių plokštainį ar pyragą, ruošti įvairias atsargas žiemai – tiek sočias daržovių mišraines, tiek pikantiškas uogienes, džemus, rauginti, marinuoti.
"Cukinijų skonis – neutralus, todėl labai lengva jį keisti savo nuožiūra: saldinti, parūgštinti, suteikti pikantišką aitrumą", – pastebi E.Jarienė. – Kepimas, troškinimas, marinavimas mažina naudingų medžiagų kiekį, todėl, be abejo, naudingiausios – jaunos, šviežios, termiškai neapdorotos cukinijos."
Šviežios cukinijos labai tinka įvairioms salotoms – jas galima maišyti tiek su kitomis daržovėmis, tiek su vaisiais, uogomis. Tačiau pastaruoju metu bene populiariausias patiekalas – cukinijų makaronai: specialiu įrankiu ar bulvių skustuku "pritarkuokite" dubenį ilgų cukinijų juostelių, pabarstykite druska, palaikykite kelias minutes, kad išsiskirtų ląstelienoje esantis perteklinis vanduo, jį būtinai kruopščiai nupilkite, o tada cukinijas pagardinkite prieskoniais, norimu padažu, galite įmaišyti įvairių daržovių, vienu ar kitu būdu paruoštos mėsos, paukštienos, grybų ir pan.
"Kiek skonių, tiek gali būti ir skirtingų padažų, pagardų: tinka su citrinų sultimis ir medumi sumaišytas aliejus, vegetariškas ar tradicinis majonezas, įprastas sojų padažas ir gaivi citrinų ar obuolių sulčių rūgštelė", – improvizuoti virtuvėje ragina pašnekovė.
Ji primena, kad perkant turguje ar parduotuvėje reikia rinktis tik sveikas, nepažeistas daržoves, būtinai labai gerai nuplauti, nušveisti šepetėliu, ypač jei cukinijas valgysite šviežias su žievele.
Elvyra Jarienė
Žiemos atsargoms ir pyragams
Kasdieniam stalui rinkitės 20–30 cm ilgio cukinijas, o subrendusios, kietesnės labiausia tinkamos žiemos atsargoms ruošti. Užkandai ar garnyrui prie mėsos, žuvies patiekalų E.Jarienė cukinijas siūlo konservuoti maišant su morkomis, svogūnais, saldžiaisiais pipirais, pomidorais, grybais, pagardinti gelsve, krapais, česnaku.
Cukinijas galima rauginti ar marinuoti taip pat, kaip ir agurkus. Itin gurmaniškas, derantis tiek prie mėsos bei paukštienos valgių, tiek į konditerinius gaminius pagardas, kurį, beje, skanu valgyti ir vieną – su svarainių skiltelėmis troškintos, todėl labai aromatingos, ananasų skonį primenančios cukinijos.
Labiau subrendusios daržovės geriau nei jaunos tinka ir įvairiems pyragams, keksui, duonai kepti. Prieš maišant į tešlą burokine tarka sutarkuotas cukinijas būtina palaikyti, kad išsiskirtų vanduo. Geriausia tai daryti kiaurasamtyje. Kuo masė bus sausesnė, tuo kepinys bus puresnis, todėl daržoves galima ne tik nuspausti ranka, bet dar ir papildomai nusausinti popieriniu rankšluosčiu. Į duoną, pikantiškus kepinius kartu su cukinijomis galima įmaišyti kietojo sūrio, alyvuogių, kaparėlių, saulėje džiovintų pomidorų, prieskoninių žolelių, o į saldumynus – riešutų, razinų, datulių ir kitų džiovintų ar šviežių vaisių, uogų, šokolado, cinamono, vanilės.
Cukinijų salotos su sūriu ir slyvomis
1 vidutinio dydžio jauna cukinija,
4–6 slyvos,
8–10 lapeliai baziliko,
50–100 g fetos ar kito minkštojo sūrio,
2 šaukštai alyvogių aliejaus,
1 šaukštelis medaus,
1 šaukštas citrinų sulčių,
1 saujelė kedro riešutų,
pipirų,
druskos.
Cukinijas supjaustykite labai plonai išilgai, pasūdykite, palaikykite 30 min., nupilkite skystį, o tada kiekvieną gabaliuką pabarstykite pipirais, susukite voleliu ir suguldykite ant salotinės sienelių. Susmulkintus cukinijos likučius suberkite ant dugno. Daržoves pabarstykite kapotais bazilikais. Slyvas perpjaukite pusiau, išimkite kauliuką, supjaustykite riekelėmis ir sudėkite ant cukinijų. Ant viršaus suberkite susmulkintą fetos sūrį. Salotas apšlakstykite su aliejumi ir medumi išplaktomis citrinų sultimis, pabarstykite kedro riešutais.
Voveraitėmis įdarytos cukinijos
600 g cukinijų,
150 g šviežių voveraičių,
2 svogūnai su laiškais,
2 kiaušiniai,
4 šaukštai grietinės,
3 šaukštai sviesto,
petražolių lapelių,
baziliko,
peletrūno,
pipirų,
druskos.
Cukinijas perpjaukite išilgai pusiau, kad išeitų lovelis, iš vidurio išimkite dalį minkštimo, jo neišmeskite. Cukinijas 10 min. apvirkite pasūdytame vandenyje, nuvarvinkite. Minkštimą sukapokite ir sumaišykite su virtais grybais, petražolėmis, svieste pakepintais svogūnais ir prieskoniais. Įdarykite cukinijų puseles ir sudėkite į kepimo indą, įpilkite vandens ar sultinio tiek, kad cukinijas semtų iki pusės. Troškinkite iki jos suminkštės. Cukinijas išimkite, o iš sultinio paruoškite grietinės tirštumo padažą: kiaušinius išplakite su grietine ir plona srovele maišant supilkite į kaitinamą sultinį. Grybus galite pakeisti paukštiena, su ryžiais sumaišyta mėsa, daržovėmis, sūrio, pikantiškos varškės arba saldžiu varškės ir vaisių, uogų įdaru.
Kreminė cukinijų sriuba
400 g cukinijų,
1 morka,
1 svogūnas,
1 petražolės šaknis,
1,5 stiklinės pieno,
2 šaukštai sviesto,
2 kiaušinių tryniai,
2–2,5 l sultinio,
druskos.
Cukiniją ir nuluptą petražolės šaknį supjaustykite gabaliukais ir išvirkite sultinyje. Sudėkite svieste ištroškintas trakuotas morkas ir susmulkintus svogūnus, viską išplakite elektriniu smulkintuvu iki vientisos tyrės. Kiaušinių trynius išplakite su pienu ir lėta srovele maišant supilkite į kaitinamą sriubą. Sriubą skanu pagardinti lydytu ar kietuoju sūriu, įberti pyrago skrebučių, skrudintų sėklų.
Cukinijų duonelė
500 g stambiai tarkuotos cukinijos,
400 g miltų,
1,5 šaukštelio kepimo miltelių,
4 kiaušiniai,
180 ml aliejaus,
180 g cukraus,
1 citrina,
cinamono,
vanilinio cukraus,
60 g kapotų, skrudintų riešutų.
Cukiniją sutarkuokite, nuvarvinkite kiaurasamtyje ir prieš dedant į tešlą gerai nuspauskite ranka. Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, cinamoną, kitame inde elektriniu plakikliu išplakite kiaušinius su cukrumi ir vaniliniu cukrumi. Nuo citrinos nutarkuokite žievelę, išspauskite sultis. Į miltų mišinį supilkite kiaušinių plakinį, aliejų, citrinos sultis, sudėkite cukiniją ir citrinos žievelę, viską išmaišykite. Tešlą supilkite į kepimo popieriumi ištiestą kekso formą, pabarstykite riešutais ir kepkite apie 50 min. iki 190 °C įkaitintoje orkaitėje.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...
-
Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)
Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...
-
Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)
Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...
-
Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)
Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...
-
Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...
-
Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą1
Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...
-
Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)
Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...
-
Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)4
Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...
-
Gaivūs desertai su paskutinėmis sezono uogomis (receptai)
Besitęsiantys gana šilti orai gundo sodo ir daržo gėrybėmis. Kad paskutinių šiltojo sezono uogų atsivalgytume iki soties, jas galima įtraukti į įvairius receptus. Maisto tinklaraščio „5 produktai“ autorė Roma L...
-
Tobula vakarienė: skanu, greita, taupu (receptai)
Makaronai ir sūris – žanro klasika nuo senų laikų, tad kas galėjo pagalvoti, kad šis derinys taps tokia pasauline sensacija? Prieš kelerius metus socialinius tinklus užvaldęs makaronų su kepta feta receptas virto fenomenu. Nebrangus...