Įspūdinga pasninko patiekalų fiesta

"Pasninkas – šventė kūnui ir sielai" – tokiu devizu šiemet vadovavosi kasmečio konkurso "Lietuvaitė šeimininkė" dalyvės, kurias jau 20-tą kartą į sveikų patiekalų šeimininkių varžytuves  pakvietė Lietuvos sveikuolių sąjunga. Šio jubiliejinio parodos-konkurso nugalėtoja tapo trijų vaikų mama Eligija Suchockienė iš Trakų rajono Ūbiškės kaimo.

Anot vienos iš šio konkurso organizatorių ir "Žolinčių akademijos" prezidentės Danutės Kunčienės, nugalėtoja pateikė konkursui pagal savo receptūrą sukurtus ir patraukliai patiektus ridikėlių šaltibarščius, kuriems baltumo suteikė maltos daigintos saulėgrąžos. Akį traukė jos avinžirniais įdarytos paprikos, rauginti patisoniukai, mėlynių kisielius su migdolų grietinėle, kurią paruošė pati šeimininkė, sutrynusi ir perkošusi 8 valandas mirkytus migdolų riešutus. Šventėje buvo galima paragauti kitų šeimininkių paruošto mangoldų kepsnio, burokėlių marmelado, agurkų uogienės ir kitų neįprastų, bet sveikų produktų.

Pasak tris kartus Šeimininkių šeimininkės titulą pelniusios sveikos mitybos šalininkės ir propaguotojos D.Kunčienės, šiuo metu reikia daugiau valgyti gyvų, t. y. raugintų produktų, tačiau ne vien kopūstų, agurkų ar grybų, bet ir raugintų moliūgų. Kaip juos užraugti? "Maždaug kilogramą sveriantį oranžinį moliūgą – kuo kietesnis, tuo geriau – supjaustyti apytikriai 3 cm aukščio – pločio kubeliais, užpilti litru šilto vandens, kuriame ištirpinti 3 šaukštai druskos, 2 šaukštai cukraus, įdėta po šaukštą kmynų, kalendrų ir krapų sėklų, trys susmulkintos skiltelės česnako. Palikti rūgti 5–6 paroms", – paaiškino pašnekovė ir čia pat pateikė salotų "Rudenėlis" receptą, kur svarbiausias ingredientas – būtent raugintas moliūgas.


"Rudenėlis"

Salotoms reikės

juostelėmis sutarkuotos morkos bei baltojo ridiko,

supjaustytos salotų gūželės,

kubeliais supjaustyto rauginto moliūgo.

Galima vietoje salotų gūželės supjaustyti dalį šviežio kopūsto galvutės ir, stipriai sumaigius, pagrūsti, kad atsirastų sulčių. Tuomet visus ingredientus sumaišyti be jokių priedų ir prieskonių – reikiamą skonį suteiks rauginto moliūgo kubeliai, jų sultys. Beje, visų ingredientų dėti po lygiai. Galima paskaninti žiupsneliu susmulkintų petražolių ar salierų lapelių.

"Jei salotoms nesunaudosite visų rauginto moliūgo kubelių, jų sultis nupilkite, užvirinkite ir užpilkite ant moliūgo kubelių, sudėtų į stiklainį. Užsukite. Taip paruošti moliūgai labai pravers žiemą, ant Kūčių stalo", – tikino D.Kunčienė, kuriai neseniai pajūryje jos surengtoje sveikatingumo ir pasninko stovykloje – mokykloje "Šermukšnėlė" nepriklausomas mitybos ir kulinarijos ekspertas Vincentas Sakas įteikė Lietuvos kulinarijos paveldo puoselėtojos atitikties sertifikatą. Beje, per 20 metų V.Sakas šiuo sertifikatu įvertino tik dvylika žmonių Lietuvoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Skaniai ir sveikai: vaikų mityba žiemą
    Skaniai ir sveikai: vaikų mityba žiemą

    Tėvams kartais pritrūksta žinių, kaip tinkamai pasirūpinti vaiko sveikata ir kokia mityba jaunam, augančiam organizmui būtina skirtingais sezonais. Kaip užtikrinti sveiką ir subalansuotą vaiko mitybą šiuo sezonu, kokio maisto turėtų būti p...

  • Pikantiškos salotos – sveikiau
    Pikantiškos salotos – sveikiau

    Nusprendus sveikiau gyventi, nebūtina mitybą iškart keisti iš pagrindų – mažesni žingsneliai gali būti netgi sėkmingesni, nes prie ne tokių drastiškų pokyčių lengviau prisitaikyti. Pavyzdžiui, daugelyje namų tikru skan...

  • Receptas: šio patiekalo pagaminimui prireiks vos kelių minučių
    Receptas: šio patiekalo pagaminimui prireiks vos kelių minučių

    Geras maistas turi būti gaminamas greitai. Tuo įsitikinęs restorano „Ridikai“ savininkas Marius Šulcas, kuris papasakojo, kaip vištieną braziliškai galima pasigaminti vos per kelias minutes. ...

    1
  • Varškės patiekalai: pagaminsite lengvai ir itin maistinga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Varškės patiekalai: pagaminsite lengvai ir itin maistinga (receptai)

    Žiemą žvalgomės į sotesnius ir šiltesnius maisto patiekalus. Svarbiu jų ingredientu gali tapti ir nebrangiai kainuojanti varškė, panaudojama ne tik desertams, bet ir sūriems, pikantiškiems patiekalams. ...

    5
  • Šefas Justinas Kapkovičius: receptas be sielos ir liks tik receptu
    Šefas Justinas Kapkovičius: receptas be sielos ir liks tik receptu

    Ką valgyti sveika, o ką – nelabai, kaip gaminti maistą, kad jis būtų naudingas sveikatai, kaip savo virtuvėje elgtis tvariau ir tausoti produktus, kad kuo mažiau maisto tektų išmesti? Tai klausimai, į kuriuos pastaruoju metu atsakymų ie&...

    3
  • Kūčių stalui – skanu, taupu, įdomu <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kūčių stalui – skanu, taupu, įdomu (receptai)

    Dar neapsisprendusiems, ką dės ant kūčių salo, ar ieškantiems naujų skanaus maisto idėjų į pagalbą atskuba maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. Skaniausių liet...

  • Krypsta ir kūrėjų akys: maistas reiškia gyvenimą
    Krypsta ir kūrėjų akys: maistas reiškia gyvenimą

    Skonis, kvapas, spalva, tekstūra, konsistencija... Žmogaus jusles vienaip ar kitaip veikiantys malonumų dirgikliai kuria ištisą potyrių pasaulį, žadina asociacijas, veda prisiminimų labirintais. Šiandien į gausiame pritekliuje gyvenanči...

  • K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina <span style=color:red;>(receptai)</span>
    K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina (receptai)

    Maistas ir viskas, kas su juo susiję, yra neatskiriama tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ įkūrėjos ir dviejų knygų apie maisto gaminimą autorės Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės gyvenimo dalis. Šventinį men...

  • Saldžių dovanų idėja – iš štrudelio gimtinės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Saldžių dovanų idėja – iš štrudelio gimtinės (receptai)

    Kavos, šokolado ir pyragaičių mėgėjai austrai itin vertina namų kepinius. Lince gyvenanti žurnalistė, J. Keplerio universiteto mokslinė darbuotoja Daiva Müllegger-Trečiokaitė taip sužavėta austrų saldumynų, kad pati savo virtuvėje i&...

  • Svarbiausia – nepaskanauti anksčiau <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Svarbiausia – nepaskanauti anksčiau (receptai)

    Miestams puošiantis Kalėdoms, šeimininkėms mintys jau sukasi apie šventinį stalą. Ir produktų nusipirkti, ir šventine maisto gamyba užsiimti dar bus laiko, tačiau yra vienas darbas, kurį jau dabar reikėtų padaryti – ...

Daugiau straipsnių