Joninių vakarėliui – vaišės šiek tiek kitaip (receptai)

  • Teksto dydis:

Artėjantis ilgasis Joninių savaitgalis neabejotinai daugeliui taps grilio fiesta, kad ir koks oras būtų. Tad jau dabar ne viena šeimininkė suka galvą, ką pasiruošti ir pasiimti į gamtą, kad ir prie puodų darbuotis daug netektų, ir urzgiantys skrandžiai šventės nesugadintų. Gal būt idėjų pasisemsite čia.

Jo didenybė sūris

Tikras prancūzas, italas ar ispanas niekad nepraleis progos pasididžiuoti savo krašto sūriais, kurių ragavimas išties gali prilygti kulinarinei kelionei po Europą. Maisto tinklaraštininkė Brigita Uyar, kitaip žinoma kaip tinklaraščio „lets.make.it.delicious“ autorė, sako, kad įvairių rūšių sūriai yra nepamainomas užkandis ir ingredientas, sukeliantis nostalgiją aplankytiems Europos kraštams.

B. Uyar pažymi: sūriai ne tik skanu, bet ir naudinga mūsų organizmui. Juose yra daug baltymų, suteikiančių sotumo jausmą, kalcio, padedančio užtikrinti sveikus kaulus ir dantis, taip pat A ir B grupės vitaminų. Jie naudingi ir odai, plaukams, nagams, ir nervų sistemai.

„Esu išties didelė sūrių mėgėja. Man mėgstamiausias sūris yra itališkoji burata, kurią valgau tiesiog su šviežiais pomidorais, ypač tyru alyvuogių aliejumi, šviežiais bazilikais ir balzaminiu actu. Taip pat dažnai renkuosi ir kietąjį sūrį. Jį valgau kaip užkandį ar juo gardinu makaronų patiekalus. Virtuvėje neapsieinu ir be mėlynojo pelėsinio sūrio, kuris gali būti ne tik puikus užkandis, bet ir puikus ingredientas padažams, kepiniams, pavyzdžiui, įvairių sūrių picai“, – sako B. Uyar.

Pasak tinklaraštininkės, sūriai ypatingi tuo, kad suteikia daug galimybių įvairiems skonių atradimams, derinant šiuos produktus su vaisiais, uogomis ar medumi. Pavyzdžiui, švelnus ir minkštas bri sūris puikiai tinka su figų džemu, keptu persiku ar šviežiomis braškėmis. Kietąjį sūrį B. Uyar rinktųsi derinti su vynuogėmis ar apelsinu. Tačiau sūrių entuziastė ragina nepamiršti ir nuostabaus lietuviško varškės sūrio ir medaus derinio.

„Rinkdamasi sūrį visuomet apgalvoju, kur jį naudosiu. Vienas populiariausių mano virtuvėje yra kietasis parmezano sūris, kuriuo galima ne tik pagardinti makaronų patiekalus, bet naudoti ir padažams, kepiniams, salotoms. Dar vienas sūris, be kurio būtų sunku išsiversti, – feta. Pastarasis gali būti naudojamas patiems įvairiausiems patiekalams – nuo užkandžių iki desertų. Fetos sūris taip pat yra gausus maistingųjų medžiagų, tokių kaip kalcis ir vitaminas B12, taip pat jis pasižymi probiotinėmis savybėmis, tad jį galima drąsiai dėti į salotas, gardinti keptas daržoves ar omletą“, – pataria B. Uyar.

B. Uyar pažymi, kad sūriai savo skonio savybes puikiai atskleidžia užkandžių lėkštėse. „Mano užkandžių lėkštėse būna įvairių ingredientų, tačiau niekuomet neapsieinu be bent vienos rūšies sūrio. Šį kartą pasirinkau prancūzišką pelėsinį sūrį. Nepriklausomai nuo to, koks sūris naudojamas, užkandžių lėkštėje svarbu išlaikyti balansą – riebesnius ingredientus atsverti gaivesniais, o intensyvesnio skonio – lengvesniais“, – pataria žinovė.


Europietiškų skonių įkvėpta užkandžių lėkštė

prancūziškas pelėsinis sūris,

ispaniška vytinta čoriso dešra,

graikiškos konservuotos alyvuogės be kauliukų,

krekerių mišinys,

raudonasis pesto padažas (užkandžių lėkštei suteiks itališkos dvasios);

žaliosios besėklės vynuogės,

traškios duonos lazdelės.

Sūrį supjaustykite gabalėliais, o visus kitus ingredientus gražiai paserviruokite lėkštėje ar ant padėklo.


Keptas kamamberas su pomidorais ir medumi

kamambero sūris,

ypač tyras alyvuogių aliejus,

vyšniniai pomidorai (kuo šviežesni),

kelios česnako skiltelės,

2 šaukštai medaus,

druska ir pipirai (pagal skonį),

duonelė (puikiai tinka pita).

Į kepimo indą suberkite vyšninius pomidorus ir įdėkite kamambero sūrį. Sūryje padarykite įstrižas įpjovas, į jas įdėkite per pusę pjaustytas česnako skilteles. Jei česnako skiltelių lieka – jas taip pat sudėkite į kepimo indą šalia pomidorų.

Viską pagardinkite ypač tyru alyvuogių aliejumi, druska, maltais pipirais ir kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 15–20 min. Iškepusį sūrį pagardinkite skystu medumi ir patiekite su paskrudinta duonele.

Išsikepkite mėsainių

Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad jautiena yra visaverčių, turtingų visų būtinų amino rūgščių baltymų šaltinis. „Baltymai yra būtini raumenų augimui ir atstatymui, imuninės sistemos veiklai, fermentų ir hormonų gamybai. Jautiena turtinga ir B grupės vitaminais, tokiais kaip B12, B6, niacinas (B3), riboflavinas (B2) ir pantoteno rūgštis (B5). Šie vitaminai yra būtini baltymų sintezei, energijos gamybai, kraujodarai, nervų sistemos veiklai, sveikos odos, plaukų ir akių būklei palaikyti“, – pasakoja dr. E. Gavelienė.

Ji priduria, kad jautiena taip pat yra geras mineralų, tokių kaip geležis, cinkas, fosforas ir selenas, šaltinis: geležis būtina deguonies pernešimui kraujyje, cinkas palaiko imuninės sistemos funkciją ir žaizdų gijimą, o fosforas yra labai svarbus kaulų sveikatai.

Gydytoja dietologė pataria rinktis kuo liesesnę mėsą, pavyzdžiui, nugarinę. Taip suvartosite mažiau sočiųjų, sveikatai nepalankių riebalų. Rekomenduojamas jautienos porcijos dydis paprastai yra apie 85–115 g ir ne dažniau nei du tris kartus per mėnesį.

„Mėsa, kaip ir kiti produktai, žmogaus valgiaraštyje turi tam tikrą vartojimo dažnį ir kiekį. Raudonos mėsos kasdien skanauti nevertėtų“, – pataria specialistė.

Dr. E. Gavelienė taip pat atkreipia dėmesį, kad asmenims, sergantiems cukriniu diabetu, širdies ligomis, turintiems padidintą kraujospūdį ar cholesterolio kiekį kraujyje, naudinga dėmesingiau rinktis raudonos mėsos kiekį.

„Raudonoje mėsoje yra daugiau sočiųjų riebalų, dėl kurių gali padidėti cholesterolio kiekis, širdies ir kraujagyslių sistemos ligų rizika. Be to, šiuolaikinės medicinos duomenys patvirtina, kad per gausus raudonos mėsos kiekis yra susijęs su kai kurių lokalizacijų vėžio, pavyzdžiui, storosios žarnos, vystymusi“, – primena gydytoja.

Pasak jos, norint sveikiau paruošti jautieną, akivaizdžiai matomus riebalus nuo jos galima nupjauti, taip pat sveikatai palankiau ją kepti ant grotelių, tačiau pernelyg suskrudinti nereikėtų. „Gurmaniška jautieną skanauti nevisai termiškai apdorotą, tačiau to vengti turėtų nėščiosios ir asmenys, turintys silpnesnę imuninę sistemą“, – sako dr. E. Gavelienė.

Mėsos technologas Vidas Nadzeika pataria formuojant mėsainių paplotėlius juos padaryti maždaug 2 cm platesnius nei bandelė, nes kepdami paplotėliai susitrauks. Dar vienas patarimas – formuodami paplotėlius padaryti viduryje duobutę, kad kepdami jie neišsipūstų, kitaip nepavyks gražiai suformuoti mėsainių.

Specialistas taip pat pataria paplotėlius pasūdyti prieš pat kepant ir tuomet dėti ant grotelių: druska iš mėsos ištraukia vandenį ir, ją įmaišius į maltą jautieną, mėsa kepdama taps sprangi ir kieta. „Paplotėlius mėsainiui formuokite šiek tiek didesnius nei bandelės, nes kepdama mėsa traukiasi. Paplotėlis turėtų būti apie 1 cm storio“, – sako V. Nadzeika.

Pasak eksperto, mėsainius reikia kepti ant labai gerai įkaitinto grilio ir nepersistengti: norėdami žalesnio paplotėlio, kepkite jį maždaug po 3 min. iš kiekvienos pusės, vidutiniškai iškepusio – po 4 min., o gerai iškepusio – po 5 min. iš kiekvienos pusės. Ekspertas taip pat pataria iškepusius paplotėlius apie 1–2 min. palaikyti suvyniojus į foliją ar šiltame uždengtame inde, taip paplotėliai bus sultingesni.


Havajietiški mėsainiai su naminiu terijakio padažu

900 g maltos jautienos,

1/2 puodelio tarkuotų morkų,

1/2 puodelio pjaustytų svogūnų laiškų,

šiek tiek druskos,

8 ananaso griežinėliai,

8 mėsainių bandelės,

8 salotų lapai,

1/2 šaukšto krakmolo,

1/4 puodelio šalto vandens,

1/4 puodelio sojos padažo,

1/2 puodelio ananasų sulčių,

3 šaukštai rudojo cukraus,

1 šaukštelis smulkiai pjaustyto imbiero,

1 išspausta česnako skiltelė.

Sumaišykite maltą jautieną su tarkuotomis morkomis, svogūnų laiškais, suformuokite aštuonis mėsainių paplotėlius.

Terijakiui krakmolą ištirpdykite šaltame vandenyje. Nedideliame puodelyje sumaišykite sojos padažą, ananasų sultis, cukrų, imbierą, česnaką ir pavirkite apie 15 min., kol padažo tūris sumažės. Supilkite vandenį su krakmolu ir maišydami pavirkite 2 min., kol padažas sutirštės. Padėkite atvėsti.

Įkaitinkite grilį. Švarias groteles patepkite aliejumi ir gerai įkaitinkite, apibarstę druska kepkite mėsainių paplotėlius maždaug po 3–5 min. iš kiekvienos pusės.

Kai iškepsite mėsainių paplotėlius, pagrilinkite ananasų griežinėlius, apie 2–3 min. iš kiekvienos pusės.

Mėsainių bandeles lengvai paskrudinkite ant grilio, truputį patepę sviestu.

Ant bandelės dėkite salotos lapą, iškeptą mėsainio paplotėlį, 1 šaukštą terijakio ir ananaso griežinėlį, uždenkite viršutine bandelės dalimi ir patiekite.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Mama

Mama portretas
Buvo draudžiama visų gerovės labui gerti ,bet labai nori vistiek lietuvių tautą girdyti ir nugirdyti.Tada valdyk be smegenų likusius kaip nori. Nu šveskite tas praeities nereiksmingas pijokų dienas,niekas nedraudžia bet i jas netraukite jaunimo Jis jo atimtos visos gražios ,preinamos vasaros atostogos ,kurios buvo vasaros stovyklose.Buvo visokie užsiėmimo būreliai ,kuriuos galėjo lankyti nemokamai.Visko šito nėra i laukus nusikaltimams,traukti jaunų žmonių negalima.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių