- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Valgyti žuvį ar ja dažniau pakeisti mėsiškus patiekalus pataria visi mitybos ekspertai. Vasarą tai padaryti daug paprasčiau, nes prasideda grilio sezonas, o žuvis, kaip ir jūros gėrybės, yra lengvai ir greitai paruošiamas produktas.
Be to, jau pats žuvies ir jūros gėrybių ruošimas atostogoms gali suteikti Viduržemio jūros regiono nuotaikos. Ypač jei pasinaudosite ekspertės patarimais, kaip lengvai namuose paruošti aštuonkojį, idealiai tinkantį atšvęsti ir šviežių lietuviškų bulvių sezono pradžią.
„Lyderio pozicijų žuvies asortimente ne vienerius metus neužleidžia lašiša. Klientai dažniausiai renkasi vidutinio dydžio skrostą žuvį, taip pat – lašišų didkepsnius. Su lašiša dėl pozicijų populiariausių žuvų sąraše dar varžosi upėtakis. Šiemet stebime augančius ir baltosios jūrinės žuvies pardavimus. Pirkėjai vis dažniau renkasi vilkešerius, lydekas, šamus, menkes, doradas“, – pirkėjų pasirinkimą atskleidžia Ernesta Dapkienė, „Maximos“ komunikacijos ir korporacinių reikalų departamento direktorė.
„Iš jūros gėrybių dažniausiai pirkėjai renkasi krevetes, nors šiemet jų pardavimai sumažėjo 9 proc. Žinoma, tam įtakos turėjo ir karantinas. Vis dėlto tik trečdalis pirkėjų, perkančių jūros gėrybes, renkasi ne krevetes – vėžius, moliuskus, šukutes, austres, įvairius jūros gėrybių mišinius ir kitus“, – pastebi E. Dapkienė.
Aštuonkojis iš restoranų keliauja į namų virtuves
Jūros gėrybių asortimente galima išskirti ir šviežią aštuonkojį, kurio pardavimai 2019 metais išaugo daugiau nei 4 kartus. Tiesa, kol kas šiemet pardavimai yra mažesni nei pernai, bet klientai vis dažniau įsigyja mažus valytus šaldytus aštuonkojus – šių pardavimai net ir šiemet augo. Brigitos Baratinskaitės, „Maximos“ Maisto gamybos departamento direktorės teigimu, mažieji aštuonkojai tobulai tinka grilio sezonui.
„Nuo didžiojo aštuonkojo pirkimo dažnai sustabdo klausimas, kaip jį paruošti. Pirmiausia, įsigijus aštuonkojį jį reiktų išvirti ir, svarbiausia, nepervirti. Pratinkite aštuonkojį prie verdančio sultinio pamažu – iš pradžių merkite iki pusės kojų, po kelių sekundžių ištraukite. Kartokite procesą kelis kartus, įmerkdami vis daugiau aštuonkojo. Galiausiai sultinyje atsidurs jis visas. Tada belieka sumažinti ugnį, kad vanduo vos burbuliuotų, uždengti dangtį ir virti aštuonkojį, priklausomai nuo dydžio, apie valandą“, – pataria maisto gamybos ekspertė.
Išvirus aštuonkojį, galima jo kojas supjaustyti smulkesniais gabaliukais ir mauti ant iešmelių – kaip šašlyką, tarpuose suverti išvirtų šviežių lietuviškų bulvių, kurių sezonas jau prasidėjo. Prieš kepant dar patepti aliejumi, o baigus kepti – apibarstyti petražolėmis. Jei norite pateikti kaip restorane, ant grotelių (arba keptuvėje ar orkaitėje) kepkite nesmulkintas aštuonkojo kojas. Taisyklės tos pačios – šlakstome alyvuogių aliejumi, galima užberti smulkinto česnako, baigiant kepti pabarstome petražolėmis.
„Visgi jei norite pajusti jūros dvelksmą ir atostogų nuotaiką įdėdami mažiau darbo, siūlau išbandyti marinuotus ir ant grotelių keptus mažuosius aštuonkojus“, – receptu dalijasi B. Baratinskaitė.
Ant grotelių kepti mažieji aštuonkojai
Ingredientai:
Atšildyti mažieji aštuonkojai,
petražolės,
česnakas,
aitrioji paprika (šviežia),
alyvuogių aliejus,
sausas baltas nealkoholinis vynas.
Visas žoleles ir daržoves susmulkinti, sumaišyti su aliejumi ir vynu. Dėti mažuosius aštuonkojus. Marinuoti dvi valandas. Kepti ant grotelių tol, kol gražiai apskrus ir pajusite jūros dvelksmą.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Varškės patiekalai: pagaminsite lengvai ir itin maistinga (receptai)5
Žiemą žvalgomės į sotesnius ir šiltesnius maisto patiekalus. Svarbiu jų ingredientu gali tapti ir nebrangiai kainuojanti varškė, panaudojama ne tik desertams, bet ir sūriems, pikantiškiems patiekalams. ...
-
Šefas Justinas Kapkovičius: receptas be sielos ir liks tik receptu3
Ką valgyti sveika, o ką – nelabai, kaip gaminti maistą, kad jis būtų naudingas sveikatai, kaip savo virtuvėje elgtis tvariau ir tausoti produktus, kad kuo mažiau maisto tektų išmesti? Tai klausimai, į kuriuos pastaruoju metu atsakymų ie&...
-
Kūčių stalui – skanu, taupu, įdomu (receptai)
Dar neapsisprendusiems, ką dės ant kūčių salo, ar ieškantiems naujų skanaus maisto idėjų į pagalbą atskuba maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. Skaniausių liet...
-
Krypsta ir kūrėjų akys: maistas reiškia gyvenimą
Skonis, kvapas, spalva, tekstūra, konsistencija... Žmogaus jusles vienaip ar kitaip veikiantys malonumų dirgikliai kuria ištisą potyrių pasaulį, žadina asociacijas, veda prisiminimų labirintais. Šiandien į gausiame pritekliuje gyvenanči...
-
K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina (receptai)
Maistas ir viskas, kas su juo susiję, yra neatskiriama tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ įkūrėjos ir dviejų knygų apie maisto gaminimą autorės Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės gyvenimo dalis. Šventinį men...
-
Saldžių dovanų idėja – iš štrudelio gimtinės (receptai)
Kavos, šokolado ir pyragaičių mėgėjai austrai itin vertina namų kepinius. Lince gyvenanti žurnalistė, J. Keplerio universiteto mokslinė darbuotoja Daiva Müllegger-Trečiokaitė taip sužavėta austrų saldumynų, kad pati savo virtuvėje i&...
-
Svarbiausia – nepaskanauti anksčiau (receptai)
Miestams puošiantis Kalėdoms, šeimininkėms mintys jau sukasi apie šventinį stalą. Ir produktų nusipirkti, ir šventine maisto gamyba užsiimti dar bus laiko, tačiau yra vienas darbas, kurį jau dabar reikėtų padaryti – ...
-
Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai
Kai norisi gardžiais kvapais pripildyti namus, o pilvą – sočiu ir nebrangiu patiekalu, daugelis ieško receptų su viščiukų blauzdelėmis. Tai vienas nepretenzingiausių variantų vakarienei – dera su įvairiais priedais, pi...
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...