Kokią geriau rinktis: fasuotą ar sveriamą paukštieną? (receptas)

  • Teksto dydis:

Lietuviai itin mėgsta vištieną – tiek pirkti ją šviežią ar atvėsintą, tiek rinktis jau gaminti paruoštą.

Per metus prekybos tinkle „Maxima“ vidutiniškai nuperkama per 12 tūkst. tonų vištienos, kalakutienos bei kitos paukštienos kasdieniam vartojimui.

Lietuviškame prekybos tinkle didžiausią paklausą turi mūsų šalyje įsikūrusių tiekėjų paukštienos produktai.

Duoklė patogumui

Platus asortimentas parduotuvėse suteikia galimybę rinktis ne tik mėgstamiausią paukštieną, bet ir jos įpakavimą. Kokį produktą – fasuotą ar ne – rinktis iš esmės lemia patogumas ir jo galiojimo laikas.

„Fasuoti paukštienos produktai jau keletą metų iš eilės yra populiaresni už sveriamus. Vidutiniškai per metus nuperkama kiek daugiau nei 9 tūkst. tonų fasuotų paukštienos gaminių – apie 75 proc. viso nuperkamo paukštienos asortimento. Fasuota paukštiena ir jos gaminiai yra itin mėgstami aktyvų gyvenimo būdą gyvenančių pirkėjų, kurie ne visada įsigytus produktus suvartoja tą pačią ar kitą dieną. Fasuota paukštiena ir jos gaminiai tokiu atveju turi didelį pranašumą – dujinė pakuotė leidžia ilgiau išlaikyti paukštienos šviežumą ir užtikrina ilgesnį tinkamumo vartoti terminą“, – pirkėjų pasirinkimą atskleidžia „Maximos“ komercijos vadovė Vilma Drulienė.

Bendrovės „Vilniaus paukštynas“ Komercijos tarnybos vadovas Tadas Sprindžiūnas taip pat pastebi, kad greitėjantis gyvenimo tempas skatina ieškoti produktų, kurie jau būtų paruošti gaminti, o gamintojų tikslas – patenkinti skirtingus vartotojų skonius ir poreikius.

Netikras zuikis

Prekybos tinklo Maisto gamybos departamento direktorė Brigita Baratinskaitė teigia, kad paukštiena yra itin maisto gamybai palanki mėsa. Patiekalus iš jos galima pasiruošti greitai ir lengvai, ne veltui paukštiena yra vienas populiariausių klientų pasirinkimų.

„Jei dar nesate kepę, siūlau namie pasigaminti netikrą zuikį. Vokietijoje dėl mėsos stygiaus po II-ojo pasaulinio karo itin išpopuliarėjęs patiekalas tapo ir mūsų virtuvės dalimi. Be to, jis turi daug receptų, kiekvienas gali improvizuoti su savo mėgstamais ar turimais ingredientais“, – teigia maisto gamybos ekspertė ir dalijasi savo zuikio iš vištienos faršo receptu.

Reikės:

700 g maltos vištienos,

80 g kubeliais pjaustytų saliero lapkočių,

vieno kiaušinio,

25 g migdolų miltų,

3 g maltų saldžiųjų paprikų,

5 g svogūnų miltelių ar granulių,

5 g česnakų miltelių ar granulių,

30 g kepsnių (barbekiu) padažo,

svogūnų laiškų pagardinimui ir papuošimui.

Gaminimas. Pirmiausia įkaitinkite orkaitę iki 180°C. Tuomet keptuvėje 4-5 minutes pakepinkite pjaustytus salierų lapkočius. Visus likusius ingredientus sumaišykite viename dideliame dubenyje, tuomet suberkite pakepintus salierų lapkočius ir dar kartą visą gerai išmaišykite. Sudėkite į paruoštą, riebalais išteptą ar kepimo popieriumi išklotą, kepimo indą ir kepkite apie 60 minučių. Iškepus leiskite netikram zuikiui pailsėti bent 15 minučių prieš jį pjaustant.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai
    Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai

    Kai norisi gardžiais kvapais pripildyti namus, o pilvą – sočiu ir nebrangiu patiekalu, daugelis ieško receptų su viščiukų blauzdelėmis. Tai vienas nepretenzingiausių variantų vakarienei – dera su įvairiais priedais,  pi...

  • Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
    Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas

    Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...

  • Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
    Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas

    Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...

  • Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)

    Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...

  • Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)

    Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...

  • Ant stalo – kiaulienos nugarinė <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)

    Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...

  • Virtuvė pakvips obuoliais <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)

    Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...

  • Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
    Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu

    Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...

  • Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą
    Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą

    Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...

    1
  • Prikelkite duoną antram gyvenimui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)

    Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...

Daugiau straipsnių