Lietuviai – vis didesni burbulinės arbatos mėgėjai: kaip šį gėrimą pasigaminti namuose?

  • Teksto dydis:

Lietuvoje, kaip ir visame pasaulyje, pastaruoju metu itin išpopuliarėjo iš Taivano kilusi burbulinė arbata (angl. bubble tea), kurios išskirtinumas – burnoje sproginėjantys įvairių skonių burbuliukai.

Tokios arbatos Lietuvoje galima atrasti vis dažniau, o prie ją pardavinėjančių kavinių neretai nutįsta ir žmonių eilės. Visgi dar ne visi žino, kad tokią arbatą galima pasigaminti ir namuose. Todėl šiandien pasaulyje minimos burbulinės arbatos dienos proga lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ atstovai ragina lietuvius išbandyti šios arbatos gamybą savo virtuvėse.

Populiarumą lemia lietuvių atvirumas naujovėms

„Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė sako, kad tokių naujovių kaip burbulinė arbata populiarumą lemia vis didėjantis lietuvių atvirumas maisto ir gėrimų pasaulio naujovėms bei siekis patiems išmėginti įvairius naujus skonius bei jų derinius.

Tuo pačiu ji priduria, kad šalyje užsibuvusi pandemija lietuvius ieškoti naujų pasaulio skonių paskatino ir namuose. Dar svarbiau, kad savoje virtuvėje gimstantys šedevrai neretai gali būti sveikesni, todėl tinka ir suaugusiems, ir vaikams.

„Šalies gyventojai išties vis labiau domisi skirtingomis pasaulio virtuvėmis, gastronomijos, kulinarijos ir gėrimų naujovėmis, taip pat renkasi išmėginti naujus produktus bei receptus. Burbulinė arbata yra viena iš tų naujovių, kurią Lietuvos vartotojai priėmė išties palankiai“, – sako E. Dapkienė.

Naminė burbulinė arbata – sveikesnė

Pasaulinė burbulinės arbatos diena taip pat gali būti puiki proga virtuvėje išbandyti šį tą naujo. Kaip sako Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė, tai yra lengviau, nei gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio.

„Į burbulines arbatas, siekiant suteikti joms ryškesnį įvairių vaisių ar uogų skonį, dažniausiai pilami saldūs sirupai. Tuo metu namuose galima pasigaminti mažiau kalorijų ir saldiklių turintį gėrimą. Jam paruošti yra naudojama juodoji ar žalioji arbata, kuri išties gali būti palanki ir mūsų sveikatai. Kaip žinia, arbatoje yra gausu antioksidantų, kurie padeda sustiprinti imunitetą bei apsaugoti organizmą nuo uždegiminių procesų. Šią naudą galima gauti ir geriant burbulinę arbatą. Be to, dėl jos tonizuojančių savybių šis gėrimas gali tapti puikiu energijos šaltiniu“, – sako B. Baratinskaitė.

Be abejo, pagrindinis burbulinės arbatos išskirtinumas yra burnoje sproginėjantys boba perlai. Jie gaminami iš tapijokos miltų, o šie savo ruožtu gaunami iš manijokos augalo šaknies. Ruošiant burbulinę arbatą namuose galima naudoti iš anksto arbatos gamybai parengtus tapijokos perlus arba iš šių miltų pasigaminti juos patiems.

Naminės burbulinės arbatos su pienu receptas

Dviem arbatos stiklinėms reikės:

2 ¼ stiklinės virinto vandens,

2 ¼ šaukštų mėgstamos juodosios arba žaliosios arbatos arbatžolių,

pusės stiklinės rudojo cukraus,

ketvirtadalio stiklinės vandens (sirupui),

šlakelio pieno;

poros saujų ledukų.

Tapijokos perlams reikės:

1 puodelio tapijokos miltų,

⅓ puodelio vandens,

¼ puodelio rudojo cukraus,

¼ šaukštelio juodų valgomųjų dažų.

Arbatinuke ar prancūziškame prese užpilkite arbatžoles šiek tiek žemesnės nei 100 °C temperatūros vandeniu ir palikite 5-6 minutėms. Tuomet arbatą nupilkite į atskirą indą ir palikite atvėsti šaldytuve.

Kol arbata vėsta, pradėkite gaminti tapijokos perlus. Supilkite vandenį į iki vidutinės kaitros įkaitintą keptuvę, įberkite cukrų ir viską gerai išmaišykite. Kol masė kaista, supilkite maistinius dažus ir dar kartą pamaišykite. Kai viskas užvirs, suberkite pusę puodelio tapijokos miltų – maišykite juos, kol masė sutirštės ir taps lipni. Išjunkite ugnį ir supilkite į tešlą likusius miltus – šiuos tolygiai paskirstykite mentele.

Tuomet gautą tešlą padėkite ant švaraus stalviršio ir gerai išminkykite, kol iš jos eis suformuoti lygų rutuliuką. Tada iš jo padarykite pailgą virvelę ir perpjaukite ją pusiau. Šias dvi dalis išminkykite į dar plonesnes ir ilgesnes virvutes. Tuomet supjaustykite jas smulkiais gabalėliais. Vėliau kiekvieną iš jų susukite iki rutuliuko formos.

Paruoštus tapijokos perlus suberkite į verdantį vandenį ir virkite apie 15 min. Tuomet išjunkite kaitrą ir leiskite jiems dar pastovėti vandenyje apie 5 min. Tada kiaurasamčiu ištraukite juos ir leiskite jiems atvėsti.

Kai arbata ir tapijokos perlai paruošti, galima pasigaminti sirupą. Keptuvėje ant vidutinės ugnies supilkite ketvirtadalį stiklinės vandens bei kartu ištirpinkite rudąjį cukrų. Cukraus masei užvirus, bemaišydami sirupą pavirkite jį dar 2-3 minutes. Tuomet keptuvę nuo ugnies nukelkite ir leiskite sirupui šiek tiek atvėsti – tačiau ne per daug. Vėliau sudėkite į jį atvėsintus tapijokos perlus ir gerai išmaišykite, kol šie aplips sirupo mase.

„Galiausiai lieka arbatą patiekti. Tam į stiklinę ar puodelį galite įdėti sirupu pasidengusių tapijokos perlų, o jeigu norisi saldžiau – įpilkite dar šiek tiek daugiau sirupo. Tuomet suberkite ledukus, viską užpilkite atvėsinta arbata ir šlakeliu pieno.  Šios burbulinės arbatos parengimas gali tapti raminančiu ritualu, po kurio belieka smagiausia dalis – mėgavimasis gaiviuoju gėrimu“, – dalijasi patarimais maisto gamybos ekspertė.


Šiame straipsnyje: Arbataburbulinė arbatagėrimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Jonas Lietuvis

Jonas Lietuvis  portretas
Karviašūdį sumaišius lygiomis dalimis su cukrumi ,gauname egzotišką patiekalą. Bet be galo nesveika nes priklausomybė ir pasekmės nuo cukraus sunkesnės už narkotikų...

Gina

Gina portretas
Geriausia paprasčiausia arbata , nereikia kažkokios tai šalies.Gerkite patys, nereklamuodami
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

  • Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
    Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas

    Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...

  • Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
    Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas

    Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...

  • Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)

    Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...

  • Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)

    Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...

  • Ant stalo – kiaulienos nugarinė <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)

    Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...

  • Virtuvė pakvips obuoliais <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)

    Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...

  • Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
    Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu

    Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...

  • Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą
    Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą

    Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...

    1
  • Prikelkite duoną antram gyvenimui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)

    Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...

  • Humusas – tobulas mūsų organizmui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)

    Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...

    4
Daugiau straipsnių