- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Vakarietiški vėlyvieji pusryčiai (angl. brunch) į Lietuvą atkeliavo su trenksmu – mūsų šalyje jie tapo tikra sensacija, kurią rasite populiariausių kavinių ar restoranų savaitgalio meniu. Visgi gaminti juos gali ne tik profesionalūs kulinarai – klasikiniai vėlyvųjų pusryčių receptai nėra sudėtingi, o ir kainuoja kur kas mažiau, nei atrodo iš pirmo žvilgsnio.
Vėlyvųjų pusryčių gimtadienis
Kitaip nei su daugeliu patiekalų ar maisto tradicijų, galime įvardinti ne tik vėlyvųjų pusryčių kilmės šalį, bet ir gimimo datą. 1895-aisiais britų rašytojas G. Beringeris Jungtinėje Karalystėje išpublikavo straipsnį, kuriame ragino priimti šią naujovę ir sugalvoti jai tinkamus patiekalus.
„Vėlyvųjų pusryčių tradicija unikali tuo, kad ji gimė ne organiškai kintant skoniams, bet vienam žmogui ją paprasčiausiai sugalvojus. G. Beringerio siūlymas anglams buvo paremtas tuo, kad sekmadieniais daugelis mėgsta ilgiau pamiegoti, tad pusryčiai galėtų būti valgomi vėliau. Kartu rašytojas norėjo, kad šis patiekalas skatintų bendrauti, džiaugtis bičiulių draugija ir, kaip pats rašė, „nušluotų prieš tai buvusios savaitės rūpesčius bei voratinklius““, – pasakoja lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas.
Kaip bebūtų keista, siūlymą visų pirma išgirdo ne patys britai, o amerikiečiai, kurie šią idėją išpopuliarino. Neabejotinas vėlyvųjų pusryčių karalius, Benedikto kiaušinis, taip pat sugalvotas Niujorke – mieste, kuris iki šiol garsėja bene gausiausiu jų pasirinkimu.
„Vėlyvųjų pusryčių idėja gimė norint sukurti patiekalą, kuris skatintų džiaugtis laiku su šeima ar draugais, todėl dažniausiai jie buvo valgomi restoranuose. Dėl šios priežasties susidarė įspūdis, kad populiariausi vėlyvųjų pusryčių patiekalai – Benedikto kiaušinis, saldūs blynai su vaisiais, kiaušinienė su šonine – gerokai patuštins piniginę. Visgi, gaminant juos namuose, galima apsieiti be didelių išlaidų“, – tikina A. Poleninas.
Padrąsinimas eksperimentuoti virtuvėje
Jei JAV vėlyvieji pusryčiai mėgstami jau ne vieną dešimtmetį, Lietuvoje ši tradicija dar gana nauja ir besiformuojanti. Dėl to pasikukliname ir juos gamintis patys.
„Tipinis vėlyvųjų pusryčių patiekalas susideda iš kelių ingredientų. Pavyzdžiui, sumuštiniai su lašiša ar plėšytu kumpiu pagardinami salotomis, o šalia kiaušinienės tiks dviejų rūšių mėsa ir šviežios daržovės“, – pastebi A. Poleninas.
Anot „Maxima“ komercijos vadovės Vilmos Drulienės, įvaizdis, kad vėlyvieji pusryčiai būtinai kainuos brangiai, susidaro ir dėl juose naudojamų produktų – lašišos, šoninės ar retesnių vaisių. Visgi, receptuose dažniausiai tėra vienas toks ingredientas, o dalį vėlyvųjų pusryčių galima pasigaminti ir visai neišlaidaujant – iš bananų, uogienės, jogurto ir kitų įprastų produktų.
„Vėlyvųjų pusryčių kaina drastiškai nesiskiria nuo kasdienio pusryčių meniu. Pavyzdžiui, šoninės, valgomos ir su kiaušiniais, ir su sumuštiniais, ir netgi su blynais, 200 g kainuoja apie 3 eurus, tačiau vienam vėlyvųjų pusryčių patiekalui reikia tik kelių jos riekelių. Tad šio kiekio užteks pasigardžiuoti dviese ar trise. O daugelį vėlyviesiems pusryčiams reikalingų prieskonių jau turime savo virtuvėse“, – teigia A.Poleninas.
Trys nebrangūs vėlyvųjų pusryčių receptai
Benedikto kiaušinis
Patiekalui reikės:
– 4 gabaliukų šoninės;
– Šaukštelio acto;
– 4 kiaušinių;
– 2 per pusę perpjautų nesaldžių duonelių ar bandelių;
– Sviesto.
Padažui reikės:
– 10 šaukštų nesūdyto sviesto;
– 3 kiaušinio trynių;
– Šaukšto citrinos sulčių;
– Pusės šaukšto druskos;
– Žiupsnelio kajeno pipirų.
Pixabay nuotr.
Paruošimas:
Pirmiausia paruošiamas padažas. Ant nedidelės ugnies ištirpinamas sviestas, leidžiama jam truputį pastovėti, kad pieno likučiai nusėstų į dugną. Likęs geltonas sviestas supilamas į atskirą indą.
Tuomet į puodą, kuriame yra šiek tiek vandens, įstatome dubenį (vanduo neturi liesti dubens). Į dubenį sudedame likusius padažo ingredientus, juos plakame ir po truputį pilame sviestą. Svarbu neskubėti ir padažą plakti iki kiek skystesnės, nei majonezas, konsistencijos.
„Pagaminus padažą, ant vidutinės ugnies paskrudinkite šoninę ir kiek nusausinkite jos riebalus. Tuomet atskirame puode užvirkite vandenį, įpilkite acto, sumažinkite ugnį ir pradėkite dėti kiaušinius. Išdaužkite kiaušinį į mažą indelį ir su juo atsargiai įmerkite į silpnai verdantį vandenį su actu. Kai šis kiaušinis ims kietėti, įmerkite kitą. Kai sudėsite visus keturis kiaušinius, keletui minučių uždenkite puodą. Išimkite kiaušinius ta pačia tvarka, kuria įdėjote, kiekvienam kiaušiniui virus po 3–5 minutes. Tuomet dėkite kiaušinį ant paskrudintos, sviestu pateptos bandelės, uždėkite šoninę ir užpilkite padažą“, – pasakoja A. Poleninas.
Keturių kiaušinių porcijos užteks dviem, pagaminti ją užtruks apie 20 minučių. Keturių kiaušinių su šonine kaina (perkant duoneles, kiaušinius, šoninę bei sviestą) – 4 eurai 19 centų.
Saldūs blynai su bananais ir medumi
Reikės:
– 2 puodelių miltų;
– Šaukšto kukurūzų krakmolo;
– Šaukšto cukraus;
– Arbatinis šaukštelis kepimo miltelių;
– Mažo šaukštelio druskos;
– Arbatinis šaukštelis cinamono;
– Puodelio pieno;
– 1 kiaušinio;
– 2 šaukštų pasirinkto (moliūgų sėklų, vynuogių kauliukų ar kito) aliejaus;
– 2 šaukštų medaus;
– Kelių lašų vanilės ekstrakto;
– 2 sutrintų bananų;
– Užpilų bei pagardų pagal skonį: pjaustytų bananų, klevų sirupo, sviesto.
Shutterstock nuotr.
Paruošimas:
„Viename inde gerai išmaišykite miltus, kukurūzų krakmolą, cukrų, kepimo miltelius, druską bei cinamoną, o kitame – pieną, kiaušinį, aliejų, medų, vanilės ekstraktą ir sutrintus bananus. Tuomet abi šias mases supilkite į vieną, išmaišykite ir po pusę samčio pilkite į keptuvę. Nenustebkite, kad masė bus kiek tirštesnė nei paprastų blynų – taip yra dėl bananų. Iškeptus blynus valgykite ant viršaus uždėję dar bananų ir užpylę sirupo“, – pasakoja lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos ekspertas.
Laikydamiesi recepte nurodytų kiekių iškepsite apie 10–12 blynų, o užtruksite apie 15 minučių. Kaina (perkant miltus, pieną, kiaušinius, medų, bananus) – 2 eurai 39 centai.
Granolos ir jogurto desertas
Reikės:
– Pusės puodelio graikiško jogurto;
– Ketvirtadalio puodelio granolos su vaisiais;
– Šilauogių;
– Bananų;
– Aviečių arba šaukštelio aviečių uogienės.
Pixabay nuotr.
Paruošimas:
„Naujausia vėlyvųjų pusryčių mada yra sveiki, lengvai virškinami patiekalai, pavyzdžiui, granolos ir jogurto deriniai. Pagaminti juos itin paprasta – tereikia nuplauti vaisius, uogas ir sudėti juos į dubenėlį su jogurtu bei granola – ir turime desertą, kuris suteiks energijos iki popietės“, – pataria A. Poleninas.
Pagaminti šiuos vėlyvuosius pusryčius užtruksite tik kelias minutes. Dviejų dubenėlių kaina (perkant visus išvardintus ingredientus) – 4 eurai 35 centai.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Receptas: šio patiekalo pagaminimui prireiks vos kelių minučių
Geras maistas turi būti gaminamas greitai. Tuo įsitikinęs restorano „Ridikai“ savininkas Marius Šulcas, kuris papasakojo, kaip vištieną braziliškai galima pasigaminti vos per kelias minutes. ...
-
Varškės patiekalai: pagaminsite lengvai ir itin maistinga (receptai)5
Žiemą žvalgomės į sotesnius ir šiltesnius maisto patiekalus. Svarbiu jų ingredientu gali tapti ir nebrangiai kainuojanti varškė, panaudojama ne tik desertams, bet ir sūriems, pikantiškiems patiekalams. ...
-
Šefas Justinas Kapkovičius: receptas be sielos ir liks tik receptu3
Ką valgyti sveika, o ką – nelabai, kaip gaminti maistą, kad jis būtų naudingas sveikatai, kaip savo virtuvėje elgtis tvariau ir tausoti produktus, kad kuo mažiau maisto tektų išmesti? Tai klausimai, į kuriuos pastaruoju metu atsakymų ie&...
-
Kūčių stalui – skanu, taupu, įdomu (receptai)
Dar neapsisprendusiems, ką dės ant kūčių salo, ar ieškantiems naujų skanaus maisto idėjų į pagalbą atskuba maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. Skaniausių liet...
-
Krypsta ir kūrėjų akys: maistas reiškia gyvenimą
Skonis, kvapas, spalva, tekstūra, konsistencija... Žmogaus jusles vienaip ar kitaip veikiantys malonumų dirgikliai kuria ištisą potyrių pasaulį, žadina asociacijas, veda prisiminimų labirintais. Šiandien į gausiame pritekliuje gyvenanči...
-
K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina (receptai)
Maistas ir viskas, kas su juo susiję, yra neatskiriama tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ įkūrėjos ir dviejų knygų apie maisto gaminimą autorės Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės gyvenimo dalis. Šventinį men...
-
Saldžių dovanų idėja – iš štrudelio gimtinės (receptai)
Kavos, šokolado ir pyragaičių mėgėjai austrai itin vertina namų kepinius. Lince gyvenanti žurnalistė, J. Keplerio universiteto mokslinė darbuotoja Daiva Müllegger-Trečiokaitė taip sužavėta austrų saldumynų, kad pati savo virtuvėje i&...
-
Svarbiausia – nepaskanauti anksčiau (receptai)
Miestams puošiantis Kalėdoms, šeimininkėms mintys jau sukasi apie šventinį stalą. Ir produktų nusipirkti, ir šventine maisto gamyba užsiimti dar bus laiko, tačiau yra vienas darbas, kurį jau dabar reikėtų padaryti – ...
-
Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai
Kai norisi gardžiais kvapais pripildyti namus, o pilvą – sočiu ir nebrangiu patiekalu, daugelis ieško receptų su viščiukų blauzdelėmis. Tai vienas nepretenzingiausių variantų vakarienei – dera su įvairiais priedais, pi...
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...