- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Profesionalus virtuvės šefas Gediminas Endriukaitis dievina skanų maistą. Anot TV3 kulinarinės laidos "Skaniai ir paprastai" vedėjo, savaitgalio rytai – tas metas, kai galima imtis skaniųjų eksperimentų ir palepinti šeimą.
Turkiškas kiaušinis Cilbir
Žolelių padažui:
• saujelė šviežių krapų,
• saujelė šviežios kalendros,
• ½ stiklinės tyro alyvuogių aliejaus,
• žiupsnelis rupios jūros druskos.
Česnakiniam jogurtui:
• 1 stiklinė 10–12 proc. riebumo jogurto,
• 1–2 skiltelės šviežio česnako,
• žiupsnelis rupios jūros druskos.
Aštriam padažui:
• 2–3 šaukštai sviesto,
• 1 šaukštelis aitriosios paprikos dribsnių,
• 1 šaukštelis saldžios paprikos miltelių.
Virtam kiaušiniui:
• švieži kiaušiniai,
• citrinų sulčių,
• žiupsnelis druskos į vandenį verdant.
Šviežią kalendrą ir nesumedėjusias krapų šakeles sutrinkite iki pastos konsistencijos su žiupsneliu rupios jūros druskos ir keliais šaukštais tyro alyvuogių aliejaus. Vėliau įpilkite dar keletą šaukštų alyvuogių aliejaus ir išmaišykite. Į jogurtą įdėkite trintą arba smulkiai tarkuotą šviežią česnaką ir gerai išmaišykite. Keptuvėje ištirpinkite sviestą ir kaitinkite, kol pradės burbuliuoti. Tuomet įdėkite aitriosios paprikos dribsnių ir saldžiosios paprikos miltelių, išmaišykite ir nuimkite nuo kaitros.
Kad paruoštumėte tobulą be lukšto virtą kiaušinį, pirmiausia į prikaistuvį įpilkite vandens – turėtų būti apsemti maždaug 4–5 cm. Tuomet įdėkite truputį druskos ir užkaiskite iki virimo, bet kad vanduo nekunkuliuotų.Paimkite kiaušinį iš šaldytuvo (taip taip, šaldytuvo!), kad baltymas būtų šaltas. Įmuškite kiaušinį į nedidelį sietelį. Šalto kiaušinio baltymas būna standesnis, atsiskiria jame esantis vanduo ir lengvai nuteka per sietelį. Kiaušinį atsargiai perkelkite į puodelį, įpilkite šaukštą citrinų sulčių ir atsargiai pamaišykite – citrinų sultyse esanti rūgštis padės stabilizuoti, sutvirtinti baltymą. Taip paruoštą kiaušinį atsargiai įdėkite į karštą vandenį ir virkite 2–3 min., kol sutvirtės baltymas.
Šis patiekalas turi būti valgomas tik su šiltu, minkšto trynio kiaušiniu. Lėkštėje paskleiskite du šaukštus česnakinio jogurto, pašlakstykite žolelių padažo ir aitriųjų paprikų sviesto, ant viršaus dėkite ką tik iš vandens ištrauktą kiaušinį ir skanaukite su gabalėliu šviežios duonos.
Viduržemio jūros regiono skonių pyragas
Tešlai:
• 2 ½ stiklinės (315 g) kvietinių miltų,
• 1 šaukštelis druskos,
• 6 šaukštai (90 g) šalto sviesto,
• ¾ stiklinės (148 g) šaltų taukų,
• ½ stiklinės (120 ml) šalto vandens.
Įdarui:
• 100 g marinuotų artišokų šerdžių,
• 100 g saulėje džiovintų pomidorų,
• 100 g žaliųjų alyvuogių,
• 100 g alyvuogių ir daržovių mišinio,
• 30 g krekerių,
• avių pieno sūrio,
• 1 kiaušinis,
• vytintas kumpis.
Iš vakaro arba keletą valandų prieš gaminant pasiruoškite tešlą, kad spėtų išbrinkti miltai, tešla atvėstų. Į dubenį suberkite sijotus miltus, druską, sudėkite šaltus sviesto ir taukų gabaliukus (jeigu neturite ar nenorite naudoti taukų, pakeiskite juos sviestu) ir trinkite, kol susidarys trupiniai. Galite tai daryti su šakute arba, jei turite galimybę, elektriniu smulkintuvu. Tuomet į tešlą pilkite šalto vandens ir atsargiai ranka maišykite, kol susijungs trupiniai. Tuomet tiesiog stipriai suspauskite tešlą į vieną gabalą, suvyniokite į maistinę plėvelę ir palikite šaldytuve. Jokiu būdu stipriai neminkykite tešlos, nes tešloje neliks sviesto ir taukų intarpų, dėl kurių ir susidaro tešlos sluoksniai kepinyje.
Įdarui skirtas marinuotas daržoves nusausinkite ir stambiai pakapokite. Pyrago kokybei labai kenkia perteklinė drėgmė, todėl į įdarą įdėkite smulkintų krekerių, kurie sugers visą išsiskyrusią drėgmę iš įdaro ir įgaus jo skonį. Valgydami jų net nepastebėsite.
Paruoštą ir atvėsintą tešlą padalykite į dvi dalis (iškepę vieną pyragą, iškart gaminsite ir antrą). Vieną dalį tešlos iškočiokite į 20–22 cm skersmens apskritimą. Ant tešlos tolygiai paskleiskite paruoštą marinuotų daržovių įdarą, palikdami maždaug 2–3 cm kraštelius. Ant viršaus padėliokite stambiai laužytą avių pieno sūrį. Paliktus kraštelius atsargiai užlankstykite link pyrago centro apie 8–10 kartų, kad kiekvienas užlenkimas iš dalies uždengtų kitą. Kraštus patepkite kiaušinio plakiniu.
Gaminant lauke visuomet labai svarbu iš anksto pasirūpinti kepsnine. Įkaitinkite kepsninę iki 120 °C ir ant nerūdijančio plieno grotelių uždėkite kepimo akmenį. Tuomet įkaitinkite kepsninę iki 200–210 °C. Paruoštą kepimui pyragą dėkite ant įkaitusio kepimo akmens ir kepkite apie 30 min., kol gražiai apskrus bei iškeps padas. Iškeptą pyragą truputį atvėsinkite, uždėkite vytinto kumpio ir ragaukite.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Receptas: šio patiekalo pagaminimui prireiks vos kelių minučių
Geras maistas turi būti gaminamas greitai. Tuo įsitikinęs restorano „Ridikai“ savininkas Marius Šulcas, kuris papasakojo, kaip vištieną braziliškai galima pasigaminti vos per kelias minutes. ...
-
Varškės patiekalai: pagaminsite lengvai ir itin maistinga (receptai)5
Žiemą žvalgomės į sotesnius ir šiltesnius maisto patiekalus. Svarbiu jų ingredientu gali tapti ir nebrangiai kainuojanti varškė, panaudojama ne tik desertams, bet ir sūriems, pikantiškiems patiekalams. ...
-
Šefas Justinas Kapkovičius: receptas be sielos ir liks tik receptu3
Ką valgyti sveika, o ką – nelabai, kaip gaminti maistą, kad jis būtų naudingas sveikatai, kaip savo virtuvėje elgtis tvariau ir tausoti produktus, kad kuo mažiau maisto tektų išmesti? Tai klausimai, į kuriuos pastaruoju metu atsakymų ie&...
-
Kūčių stalui – skanu, taupu, įdomu (receptai)
Dar neapsisprendusiems, ką dės ant kūčių salo, ar ieškantiems naujų skanaus maisto idėjų į pagalbą atskuba maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. Skaniausių liet...
-
Krypsta ir kūrėjų akys: maistas reiškia gyvenimą
Skonis, kvapas, spalva, tekstūra, konsistencija... Žmogaus jusles vienaip ar kitaip veikiantys malonumų dirgikliai kuria ištisą potyrių pasaulį, žadina asociacijas, veda prisiminimų labirintais. Šiandien į gausiame pritekliuje gyvenanči...
-
K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina (receptai)
Maistas ir viskas, kas su juo susiję, yra neatskiriama tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ įkūrėjos ir dviejų knygų apie maisto gaminimą autorės Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės gyvenimo dalis. Šventinį men...
-
Saldžių dovanų idėja – iš štrudelio gimtinės (receptai)
Kavos, šokolado ir pyragaičių mėgėjai austrai itin vertina namų kepinius. Lince gyvenanti žurnalistė, J. Keplerio universiteto mokslinė darbuotoja Daiva Müllegger-Trečiokaitė taip sužavėta austrų saldumynų, kad pati savo virtuvėje i&...
-
Svarbiausia – nepaskanauti anksčiau (receptai)
Miestams puošiantis Kalėdoms, šeimininkėms mintys jau sukasi apie šventinį stalą. Ir produktų nusipirkti, ir šventine maisto gamyba užsiimti dar bus laiko, tačiau yra vienas darbas, kurį jau dabar reikėtų padaryti – ...
-
Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai
Kai norisi gardžiais kvapais pripildyti namus, o pilvą – sočiu ir nebrangiu patiekalu, daugelis ieško receptų su viščiukų blauzdelėmis. Tai vienas nepretenzingiausių variantų vakarienei – dera su įvairiais priedais, pi...
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...