- Parengė Eglė Leonovienė
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Dėl skonio nesiginčijama: valgomasis batatas, dar vadinamas saldžiąja bulve, patinka ne visiems, bet gal tik todėl, kad nežinote, ką iš jų galima pagaminti? Mitybos specialistai batatus laiko labai vertinga daržove, kurioje gausu vitaminų, mikroelementų ir kitų organizmui svarbių medžiagų. Batatai labai stiprina imunitetą, lėtina senėjimo procesus, tinka dietinei mitybai, gali būti verdami, kepami ar gruzdinami, naudojami salotoms, pagrindiniams patiekalams ir desertams gaminti.
Batatas, įdarytas avokadu ir sūriu
1 batatas,
20 g kietojo sūrio,
1 avokadas,
druskos, pipirų,
baziliko šakelė.
Batatą nuplaukite, nusausinkite, įsukite į foliją ir 40 min. kepkite 180 °C orkaitėje. Batatą išimkite iš folijos, atvėsinkite. Atsargiai, kad nenusiluptų ir nesutrūkinėtų odelė, nupjaukite bulvės viršų ir šaukštu išskobkite minkštimą. Kartu su avokado minkštimu jį sutrinkite šakute, įmaišykite tarkuoto sūrio, prieskonių. Įdarą sudėkite į batato vidų ir pakepkite orkaitėje, kol sūris ištirps.
Batatų salotos su lęšiais
3 batatai,
1 raudonasis svogūnas,
1 granatas,
250 g lęšių,
3 apelsinai,
½ ryšelio petražolių,
420 ml vandens,
1 šaukštas alyvuogių aliejaus,
½ citrinos,
druskos.
Batatus įsukite į foliją ir 30 min. kepkite orkaitėje. Išvirkite lęšius: užpilkite vandeniu, vieno apelsino sultimis, pagardinkite druska ir virkite 30 min., po to skystį nupilkite. Lęšius ir plonais žiedais supjaustytus svogūnus 5–10 min. marinuokite padaže, kuriam suplakite ½ apelsino ir ½ citrinos sultis, aliejų ir druską. Į lėkštės centrą sudėkite batatų minkštimą, ant viršaus berkite lęšius, kapotas petražoles, apelsinų gabaliukus, granato sėklas ir apšlakstykite likusiu marinatu.
Batatų troškinys su jautiena
300 g jautienos,
500 g batatų,
1 apelsinas,
30 g sviesto,
2 šaukštai miltų,
300 ml sultinio,
1 svogūnas,
druskos, pipirų.
Storasienėje keptuvėje įkaitintame svieste pakepinkite susmulkintus svogūnus. Jiems suminkštėjus sudėkite miltuose apvoliotus nedidelius jautienos gabaliukus. Kai jie apskrus, sudėkite ir paskrudinkite stambiai supjaustytus batatus. Pagardinkite druska, pipirais, supilkite apelsino sultis, sultinį, užkaitinkite ir 60 min. troškinkite ant lėtos ugnies.
Batatų vafliai "Širdelės"
Tešla
1 batatas,
3 šaukšteliai maltų sėmenų,
5 šaukštai maltų migdolų,
2 kiaušiniai,
0,5 šaukštelio sodos,
1 šaukštas alyvuogių aliejaus,
druskos.
Linų sėmenis užpilkite trimis šaukštais šilto vandens ir palikite brinkti. Batatus sutarkuokite stambiai, suberkite sėmenis ir kitus tešlai skirtus komponentus, išmaišykite. Vaflinę ištepkite aliejumi ir iškepkite traškius blynelius. Priklausomai nuo priedų, jie gali būti tiek užkandis, tiek desertas.
Batatų sriuba su burokėliais
2 vidutinio dydžio burokėliai,
3 batatai,
1 indelis (400 ml) kokosų pieno,
2 svogūnai,
2 skiltelės česnako,
1 šaukštelis alyvuogių aliejaus,
1 kubelis daržovių sultinio,
1 šaukštelis maltų kmynų,
½ šaukštelio saldžiosios paprikos,
druskos.
Puode įkaitinkite aliejų ir jame paskrudinkite susmulkintus svogūnus, tada suberkite ir 2 min. pakepinkite česnakus. Sudėkite 1 cm dydžio kubeliais supjaustytus burokėlius, batatus, prieskonius ir kubelį sultinio, įpilkite 2 puodelius vandens ir troškinkite ant lėtos ugnies, kol daržovės suminkštės (apie 15–20 min.). Puodą nukaiskite ir jo turinį elektriniu smulkintuvu, paskiausiai supilkite kokosų pieną. Sriubą išpilstykite į lėkštes, pagardinkite grietine, skrudintomis moliūgų sėklomis, žalumynais, galite įberti burokėlių traškučių.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Pikantiškos salotos – sveikiau
Nusprendus sveikiau gyventi, nebūtina mitybą iškart keisti iš pagrindų – mažesni žingsneliai gali būti netgi sėkmingesni, nes prie ne tokių drastiškų pokyčių lengviau prisitaikyti. Pavyzdžiui, daugelyje namų tikru skan...
-
Receptas: šio patiekalo pagaminimui prireiks vos kelių minučių1
Geras maistas turi būti gaminamas greitai. Tuo įsitikinęs restorano „Ridikai“ savininkas Marius Šulcas, kuris papasakojo, kaip vištieną braziliškai galima pasigaminti vos per kelias minutes. ...
-
Varškės patiekalai: pagaminsite lengvai ir itin maistinga (receptai)5
Žiemą žvalgomės į sotesnius ir šiltesnius maisto patiekalus. Svarbiu jų ingredientu gali tapti ir nebrangiai kainuojanti varškė, panaudojama ne tik desertams, bet ir sūriems, pikantiškiems patiekalams. ...
-
Šefas Justinas Kapkovičius: receptas be sielos ir liks tik receptu3
Ką valgyti sveika, o ką – nelabai, kaip gaminti maistą, kad jis būtų naudingas sveikatai, kaip savo virtuvėje elgtis tvariau ir tausoti produktus, kad kuo mažiau maisto tektų išmesti? Tai klausimai, į kuriuos pastaruoju metu atsakymų ie&...
-
Kūčių stalui – skanu, taupu, įdomu (receptai)
Dar neapsisprendusiems, ką dės ant kūčių salo, ar ieškantiems naujų skanaus maisto idėjų į pagalbą atskuba maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. Skaniausių liet...
-
Krypsta ir kūrėjų akys: maistas reiškia gyvenimą
Skonis, kvapas, spalva, tekstūra, konsistencija... Žmogaus jusles vienaip ar kitaip veikiantys malonumų dirgikliai kuria ištisą potyrių pasaulį, žadina asociacijas, veda prisiminimų labirintais. Šiandien į gausiame pritekliuje gyvenanči...
-
K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina (receptai)
Maistas ir viskas, kas su juo susiję, yra neatskiriama tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ įkūrėjos ir dviejų knygų apie maisto gaminimą autorės Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės gyvenimo dalis. Šventinį men...
-
Saldžių dovanų idėja – iš štrudelio gimtinės (receptai)
Kavos, šokolado ir pyragaičių mėgėjai austrai itin vertina namų kepinius. Lince gyvenanti žurnalistė, J. Keplerio universiteto mokslinė darbuotoja Daiva Müllegger-Trečiokaitė taip sužavėta austrų saldumynų, kad pati savo virtuvėje i&...
-
Svarbiausia – nepaskanauti anksčiau (receptai)
Miestams puošiantis Kalėdoms, šeimininkėms mintys jau sukasi apie šventinį stalą. Ir produktų nusipirkti, ir šventine maisto gamyba užsiimti dar bus laiko, tačiau yra vienas darbas, kurį jau dabar reikėtų padaryti – ...
-
Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai
Kai norisi gardžiais kvapais pripildyti namus, o pilvą – sočiu ir nebrangiu patiekalu, daugelis ieško receptų su viščiukų blauzdelėmis. Tai vienas nepretenzingiausių variantų vakarienei – dera su įvairiais priedais, pi...