- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Geras filmas ar knyga, garuojantis puodelis arbatos ir nuostabaus skonio pyragas. Argi tai neskamba jaukiai ir šiltai?
Artėjant vėsesniems orams, pripildykite savo namus šviežiai kepto pyrago kvapu ir palepinkite kepiniais savo šeimą bei draugus. „Maximos“ maisto gamybos vystymo skyriaus vadovas Aidas Poleninas siūlo 3 receptus, kurie leis ne tik skaniai, bet ir sveikai pasmaližiauti.
Obuolių tarta
Reikės:
375 g šaldytos bemielės sluoksniuotos tešlos,
šiek tiek miltų,
1 kg nuluptų ir supjaustytų obuolių,
100 g sviesto,
1 citrinos žievelės,
1 papildomo obuolio papuošimui,
5 valgomųjų šaukštų abrikosų džemo ir džiovintų žirnių (naudosime, kad išvengtume tešlos iškilimo).
Gaminimas. Tartos kepimo formą šiek tiek apibarstę miltais išklokite bemiele sluoksniuota tešla. Tešlą skardoje subadykite šakute ir trumpam padėkite į šalį. Įkaitinkite keptuvę ir į ją įpilkite 2 valgomuosius šaukštus vandens, sudėkite sviestą bei obuolius. Nuolat maišydami virkite apie 15 minučių tol, kol obuoliai suminkštės. Išvirusią obuolių masę prakoškite ir suverskite atgal į keptuvę. Įmeskite citrinos žieveles ir kepkite tol, kol sutirštės. Įkaitinus orkaitę iki 190 °C pašaukite tartos kepimo skardą.
„Kepant tešlą užklokite kepimo popieriumi ir ant jo priberkite džiovintų žirnių ir kepkite apie 12 minučių. Ištraukus kepimo popierių su žirniais tešlą pakepkite dar 5 minutes. Žirniai padeda išvengti tešlos kilimo, o papildomo specifinio skonio jie nesuteikia. Iškeptą tešlą padenkite obuolių mase, ir papuoškite plonai supjaustytais obuoliais. Skardą vėl pašaukite ir kepkite apie 30 minučių arba tol, kol obuoliai gražiai paruduos. Praskieskite abrikosų džemą šaukštu šilto vandens ir šiuo mišiniu aptepkite ką tik iškepusį pyragą“ , – receptu dalinasi A. Poleninas.
Obuolių pyragas
Reikės:
2 obuolių,
1 valgomojo šaukšto citrinų sulčių,
125 g kambario temperatūros sviesto,
140 g cukraus,
3 kiaušinių,
225 g miltų,
2 arbatinių šaukštų kepimo miltelių,
½ arbatinio šaukšto druskos,
5 valgomųjų šaukštų pieno bei cinamono.
Gaminimas. „Įkaitinkite orkaitę iki 170°C. 23 cm skersmens (arba panašaus dydžio) kepimo skardą ištepkite sviestu tik tiek, kad skarda pasidengtu riebaliniu sluoksniu. Obuolių skilteles ištepkite citrinų sultimis. Sviestą ir cukrų išmaišykite atskirame dubenyje, įmuškite ir išplakite kiaušinius. Suberkite miltus, kepimo miltelius, druską ir viską gerai išmaišykite. Neskubėdami supilkite pieną ir viską vėl išmaišykite. Gautą tešlą supilkite į skardą, sudėkite obuolius ir viską pagardinkite cukrumi bei cinamonu. Pyragą kepkite apie 45 minutes“, – pasakojo specialistas.
Morkų keksas
Reikės:
450 ml aliejaus,
400 g miltų,
2 arbatinių šaukštų sodos,
550 g cukraus,
5 kiaušinių,
½ arbatinio šaukšto druskos,
3 arbatinių šaukštelių cinamono,
550 g morkų,
150 g graikinių kapotų riešutų.
Kremui pasigaminti reikės:
200 g grietinėlės sūrio (maskarponės, rikotos ar pan.),
150 g cukraus,
100 g sviesto.
Gaminimas. „Įkaitinkite orkaitę iki 180°C. Sumaišykite visus tešlos ingredientus, išskyrus morkas ir riešutus. Sutarkuokite morkas ir kartu su riešutais suberkite jas į tešlą bei viską išmaišykite. Visą tešlą supilkite į sviestu išteptą kepimo formą. Keksą kepkite 1 valandą ir 15 minučių, iškepę palaukite, kol jis pilnai atvės. Laukiant, kol pyragas atvės, atskirame dubenyje suplakite grietinėlės sūrį, cukrų ir sviestą. Atvėsusį keksą ištepkite grietinėlės kremu“, – sako maisto gamybos ekspertas.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Pikantiškos salotos – sveikiau
Nusprendus sveikiau gyventi, nebūtina mitybą iškart keisti iš pagrindų – mažesni žingsneliai gali būti netgi sėkmingesni, nes prie ne tokių drastiškų pokyčių lengviau prisitaikyti. Pavyzdžiui, daugelyje namų tikru skan...
-
Receptas: šio patiekalo pagaminimui prireiks vos kelių minučių1
Geras maistas turi būti gaminamas greitai. Tuo įsitikinęs restorano „Ridikai“ savininkas Marius Šulcas, kuris papasakojo, kaip vištieną braziliškai galima pasigaminti vos per kelias minutes. ...
-
Varškės patiekalai: pagaminsite lengvai ir itin maistinga (receptai)5
Žiemą žvalgomės į sotesnius ir šiltesnius maisto patiekalus. Svarbiu jų ingredientu gali tapti ir nebrangiai kainuojanti varškė, panaudojama ne tik desertams, bet ir sūriems, pikantiškiems patiekalams. ...
-
Šefas Justinas Kapkovičius: receptas be sielos ir liks tik receptu3
Ką valgyti sveika, o ką – nelabai, kaip gaminti maistą, kad jis būtų naudingas sveikatai, kaip savo virtuvėje elgtis tvariau ir tausoti produktus, kad kuo mažiau maisto tektų išmesti? Tai klausimai, į kuriuos pastaruoju metu atsakymų ie&...
-
Kūčių stalui – skanu, taupu, įdomu (receptai)
Dar neapsisprendusiems, ką dės ant kūčių salo, ar ieškantiems naujų skanaus maisto idėjų į pagalbą atskuba maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. Skaniausių liet...
-
Krypsta ir kūrėjų akys: maistas reiškia gyvenimą
Skonis, kvapas, spalva, tekstūra, konsistencija... Žmogaus jusles vienaip ar kitaip veikiantys malonumų dirgikliai kuria ištisą potyrių pasaulį, žadina asociacijas, veda prisiminimų labirintais. Šiandien į gausiame pritekliuje gyvenanči...
-
K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina (receptai)
Maistas ir viskas, kas su juo susiję, yra neatskiriama tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ įkūrėjos ir dviejų knygų apie maisto gaminimą autorės Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės gyvenimo dalis. Šventinį men...
-
Saldžių dovanų idėja – iš štrudelio gimtinės (receptai)
Kavos, šokolado ir pyragaičių mėgėjai austrai itin vertina namų kepinius. Lince gyvenanti žurnalistė, J. Keplerio universiteto mokslinė darbuotoja Daiva Müllegger-Trečiokaitė taip sužavėta austrų saldumynų, kad pati savo virtuvėje i&...
-
Svarbiausia – nepaskanauti anksčiau (receptai)
Miestams puošiantis Kalėdoms, šeimininkėms mintys jau sukasi apie šventinį stalą. Ir produktų nusipirkti, ir šventine maisto gamyba užsiimti dar bus laiko, tačiau yra vienas darbas, kurį jau dabar reikėtų padaryti – ...
-
Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai
Kai norisi gardžiais kvapais pripildyti namus, o pilvą – sočiu ir nebrangiu patiekalu, daugelis ieško receptų su viščiukų blauzdelėmis. Tai vienas nepretenzingiausių variantų vakarienei – dera su įvairiais priedais, pi...