- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Jei ne karantinas, kažin ar vienas geriausių Lietuvos virtuvės šefų, užkietėjęs mėsos gerbėjas, restoranų „Momo grill“ ir „Monai“ įkūrėjas Vytautas Samavičius būtų pradėjęs galvoti apie makaronus ir pasukęs Italijos link. „Kodėl Italijos? – šypsosi. – Juk tai, ką italai vadina pasta – šviežius makaronus ir virtinukus, namuose gamindavo ir mano teta“.
Ilgais karantino vakarais, Vytautas prisipažįsta, ir jis pats, ir jo komanda suko galvą, kokių naujų galimybių ir alternatyvų radus uždarytiems restoranams. Vieną iš tų vakarų ir šovė į galvą mintis apie šviežią pastą. „Makaronai man skanu, pastebėjau, skanu ir mūsų svečiams, tai kodėl nepamėginus viso to sujungti į makaronų gerbėjų klubą“, – savo idėją aiškina Vytautas.
Per karantiną jo restoranai nedirbo visai. Buvo nuspręsta, kad nei „Monų“, nei „Momo grill“ restoranų maistas nėra pritaikytas išsinešti. „Visai nenorėjome, kad mūsų svečiai gautų prastesnius patiekalus, nei galėtų gauti restorane“, – sako virtuvės šefas ir priduria, kad būtent šis sustojimas ir privertęs juos sukurti naują, šviežių makaronų į namus pristatymo projektą „Makaronistai“. Mažiau nei penkios minutės, tiek užtruks ruošiantys „Makaronistų“ į namus atvežtus pietus ar vakarienę. Gamintojams tereikės pagal instrukciją išvirti šviežius makaronus ir pasišildyti padažą.
Italai, žinoma, makaronus, virtinukus ir dar daugybę tešlos gaminių vadina vienu žodžiu – pasta. Lietuvių kalbos komisija praėjusį rudenį ir mums, lietuviams, leido tai daryti. Juk daugybėje puodų makaronai kunkuliuoja kone kasdien. „Gerai prisimenu, kaip namuose mano teta rankomis darydavo makaronus, koldūnus ir virtinukus su visokiais įdarais“, – pasakoja Vytautas ir priduria, kad panašių patiekalų galima rasti pačiose įvairiausiose šalyse, ar būtum Italijoje, Nepale, ar Gruzijoje. Tik pavadinimai skiriasi.
Lietuviški virtinukai ir itališki ravioliai iš pažiūros – labai panašūs. Tačiau neapsigaukite – lietuviai tešlą savo virtiniams minko iš paprastų kvietinių miltų, o ravioliams italai maišo tešlą iš manų kruopų miltų. Mažieji kinų dimsamai gaminami iš ryžių miltų.
Virtinių įdarai – virtuvės šefų fantazijos reikalas. Labiausiai įsiminęs Vytautui – trumais pagardintų virtų bulvių. Beje, būtent šį jis perkėlė ir į „Makaronistų“ virtuvę, kurioje, žada, bus lietuviams neįprastų skonių, netikėtų derinių ir ypatingų padažų.
Virtuvės šefas galėtų ilgai ginčytis, kad makaronai nėra paprastas, lengvai pagaminamas patiekalas, ypač jei kalbame apie šviežius makaronus. Juo labiau, kad juos galima gardinti natūraliais priedais – špinatais, morkomis, suteikti jiems spalvą ir visiškai kitokią išvaizdą. „Be abejo, bus ir klasikos, tačiau norime skonių, kurie praplėstų požiūrį į pastą“, – sako Vytautas ir pasakoja, ką su kuo patieks. „Pappardelle“ – ilgus ir plačius makaronus „Makaronistai“ patieks su jaučio ragu padažu. Mažus špinatinius makaronus ruoš su lašiša ir grietinėle. „Fettuccine“ – itališkus ilgus, plonus, suspaustus makaronus gardins sūrio ir juodųjų pipirų padažu.
Smagiai, linksmai ir net šiek tiek įžūlokai skambančio „Makaronistų“ pavadinimo komanda nesibaido. „Man jie tokie laisvi ir su kaprizu, – juokiasi V. Samavičius. – O jei kam nors kils noras pasišaipyti, tegu, juk šiandien šypsenų trūksta. Svarbiausia, kad makaronų mes nekabiname, mes juos gaminame.“
Vytauto mėgstamas pesto padažas makaronams
Reikės:
80 g bazilikų
60 g svogūnų laiškų
80 g anakardžių riešutų
150 g alyvuogių aliejaus
40 g parmezano sūrio
druskos ir pipirų
Riešutus pakepinkite sausoje keptuvėje, atvėsinkite ir susmulkinkite trintuve. Nuplaukite svogūnų laiškus ir bazilikus, nuo kotų nuskabykite bazilikų lapelius. Į trintuvę sudėkite svogūnų laiškus ir bazilikų lapelius, supilkite alyvuogių aliejų, sutrinkite. Sudėkite trintus riešutus, lengvai permaišykite. Sutarkuokite parmezaną, dėkite jo po truputį į svogūnų laiškų, bazilikų ir riešutų masę. Stebėkite konsistenciją. Pasirinkite, kokio tirštumo padažo pageidaujate. Pagal skonį įberkite druskos ir pipirų.
Nieko nėra geriau kaip makaronai ir pesto padažas!
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Skaniai ir sveikai: vaikų mityba žiemą
Tėvams kartais pritrūksta žinių, kaip tinkamai pasirūpinti vaiko sveikata ir kokia mityba jaunam, augančiam organizmui būtina skirtingais sezonais. Kaip užtikrinti sveiką ir subalansuotą vaiko mitybą šiuo sezonu, kokio maisto turėtų būti p...
-
Pikantiškos salotos – sveikiau
Nusprendus sveikiau gyventi, nebūtina mitybą iškart keisti iš pagrindų – mažesni žingsneliai gali būti netgi sėkmingesni, nes prie ne tokių drastiškų pokyčių lengviau prisitaikyti. Pavyzdžiui, daugelyje namų tikru skan...
-
Receptas: šio patiekalo pagaminimui prireiks vos kelių minučių1
Geras maistas turi būti gaminamas greitai. Tuo įsitikinęs restorano „Ridikai“ savininkas Marius Šulcas, kuris papasakojo, kaip vištieną braziliškai galima pasigaminti vos per kelias minutes. ...
-
Varškės patiekalai: pagaminsite lengvai ir itin maistinga (receptai)5
Žiemą žvalgomės į sotesnius ir šiltesnius maisto patiekalus. Svarbiu jų ingredientu gali tapti ir nebrangiai kainuojanti varškė, panaudojama ne tik desertams, bet ir sūriems, pikantiškiems patiekalams. ...
-
Šefas Justinas Kapkovičius: receptas be sielos ir liks tik receptu3
Ką valgyti sveika, o ką – nelabai, kaip gaminti maistą, kad jis būtų naudingas sveikatai, kaip savo virtuvėje elgtis tvariau ir tausoti produktus, kad kuo mažiau maisto tektų išmesti? Tai klausimai, į kuriuos pastaruoju metu atsakymų ie&...
-
Kūčių stalui – skanu, taupu, įdomu (receptai)
Dar neapsisprendusiems, ką dės ant kūčių salo, ar ieškantiems naujų skanaus maisto idėjų į pagalbą atskuba maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. Skaniausių liet...
-
Krypsta ir kūrėjų akys: maistas reiškia gyvenimą
Skonis, kvapas, spalva, tekstūra, konsistencija... Žmogaus jusles vienaip ar kitaip veikiantys malonumų dirgikliai kuria ištisą potyrių pasaulį, žadina asociacijas, veda prisiminimų labirintais. Šiandien į gausiame pritekliuje gyvenanči...
-
K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina (receptai)
Maistas ir viskas, kas su juo susiję, yra neatskiriama tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ įkūrėjos ir dviejų knygų apie maisto gaminimą autorės Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės gyvenimo dalis. Šventinį men...
-
Saldžių dovanų idėja – iš štrudelio gimtinės (receptai)
Kavos, šokolado ir pyragaičių mėgėjai austrai itin vertina namų kepinius. Lince gyvenanti žurnalistė, J. Keplerio universiteto mokslinė darbuotoja Daiva Müllegger-Trečiokaitė taip sužavėta austrų saldumynų, kad pati savo virtuvėje i&...
-
Svarbiausia – nepaskanauti anksčiau (receptai)
Miestams puošiantis Kalėdoms, šeimininkėms mintys jau sukasi apie šventinį stalą. Ir produktų nusipirkti, ir šventine maisto gamyba užsiimti dar bus laiko, tačiau yra vienas darbas, kurį jau dabar reikėtų padaryti – ...