Virtuvės šefas V. Samavičius buria „Makaronistų“ klubą

  • Teksto dydis:

Jei ne karantinas, kažin ar vienas geriausių Lietuvos virtuvės šefų, užkietėjęs mėsos gerbėjas, restoranų „Momo grill“ ir „Monai“ įkūrėjas Vytautas Samavičius būtų pradėjęs galvoti apie makaronus ir pasukęs Italijos link. „Kodėl Italijos? – šypsosi. – Juk tai, ką italai vadina pasta – šviežius makaronus ir virtinukus, namuose gamindavo ir mano teta“.

Ilgais karantino vakarais, Vytautas prisipažįsta, ir jis pats, ir jo komanda suko galvą, kokių naujų galimybių ir alternatyvų radus uždarytiems restoranams. Vieną iš tų vakarų ir šovė į galvą mintis apie šviežią pastą. „Makaronai man skanu, pastebėjau, skanu ir mūsų svečiams, tai kodėl nepamėginus viso to sujungti į makaronų gerbėjų klubą“, – savo idėją aiškina Vytautas.

Per karantiną jo restoranai nedirbo visai. Buvo nuspręsta, kad nei „Monų“, nei „Momo grill“ restoranų maistas nėra pritaikytas išsinešti. „Visai nenorėjome, kad mūsų svečiai gautų prastesnius patiekalus, nei galėtų gauti restorane“, – sako virtuvės šefas ir priduria, kad būtent šis sustojimas ir privertęs juos sukurti naują, šviežių makaronų į namus pristatymo projektą „Makaronistai“. Mažiau nei penkios minutės, tiek užtruks ruošiantys „Makaronistų“ į namus atvežtus pietus ar vakarienę. Gamintojams tereikės pagal instrukciją išvirti šviežius makaronus ir pasišildyti padažą.

Italai, žinoma, makaronus, virtinukus ir dar daugybę tešlos gaminių vadina vienu žodžiu – pasta. Lietuvių kalbos komisija praėjusį rudenį ir mums, lietuviams, leido tai daryti. Juk daugybėje puodų makaronai kunkuliuoja kone kasdien. „Gerai prisimenu, kaip namuose mano teta rankomis darydavo makaronus, koldūnus ir virtinukus su visokiais įdarais“, – pasakoja Vytautas ir priduria, kad panašių patiekalų galima rasti pačiose įvairiausiose šalyse, ar būtum Italijoje, Nepale, ar Gruzijoje. Tik pavadinimai skiriasi.

Lietuviški virtinukai ir itališki ravioliai iš pažiūros – labai panašūs. Tačiau neapsigaukite – lietuviai tešlą savo virtiniams minko iš paprastų kvietinių miltų, o ravioliams italai maišo tešlą iš manų kruopų miltų. Mažieji kinų dimsamai gaminami iš ryžių miltų.

Virtinių įdarai – virtuvės šefų fantazijos reikalas. Labiausiai įsiminęs Vytautui – trumais pagardintų virtų bulvių. Beje, būtent šį jis perkėlė ir į „Makaronistų“ virtuvę, kurioje, žada, bus lietuviams neįprastų skonių, netikėtų derinių ir ypatingų padažų.

Virtuvės šefas galėtų ilgai ginčytis, kad makaronai nėra paprastas, lengvai pagaminamas patiekalas, ypač jei kalbame apie šviežius makaronus. Juo labiau, kad juos galima gardinti natūraliais priedais – špinatais, morkomis, suteikti jiems spalvą ir visiškai kitokią išvaizdą. „Be abejo, bus ir klasikos, tačiau norime skonių, kurie praplėstų požiūrį į pastą“, – sako Vytautas ir pasakoja, ką su kuo patieks. „Pappardelle“ – ilgus ir plačius makaronus „Makaronistai“ patieks su jaučio ragu padažu. Mažus špinatinius makaronus ruoš su lašiša ir grietinėle. „Fettuccine“ – itališkus ilgus, plonus, suspaustus makaronus gardins sūrio ir juodųjų pipirų padažu.

Smagiai, linksmai ir net šiek tiek įžūlokai skambančio „Makaronistų“ pavadinimo komanda nesibaido. „Man jie tokie laisvi ir su kaprizu, – juokiasi V. Samavičius. – O jei kam nors kils noras pasišaipyti, tegu, juk šiandien šypsenų trūksta. Svarbiausia, kad makaronų mes nekabiname, mes juos gaminame.“

Vytauto mėgstamas pesto padažas makaronams

Reikės:

80 g bazilikų

60 g svogūnų laiškų

80 g anakardžių riešutų

150 g alyvuogių aliejaus

40 g parmezano sūrio

druskos ir pipirų

Riešutus pakepinkite sausoje keptuvėje, atvėsinkite ir susmulkinkite trintuve. Nuplaukite svogūnų laiškus ir bazilikus, nuo kotų nuskabykite bazilikų lapelius. Į trintuvę sudėkite svogūnų laiškus ir bazilikų lapelius, supilkite alyvuogių aliejų, sutrinkite. Sudėkite trintus riešutus, lengvai permaišykite. Sutarkuokite parmezaną, dėkite jo po truputį į svogūnų laiškų, bazilikų ir riešutų masę. Stebėkite konsistenciją. Pasirinkite, kokio tirštumo padažo pageidaujate. Pagal skonį įberkite druskos ir pipirų.

Nieko nėra geriau kaip makaronai ir pesto padažas!



NAUJAUSI KOMENTARAI

wacekas maskvoj

wacekas maskvoj portretas
daite mne odin mesainis i porciju koldunov
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

  • Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą
    Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą

    Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...

    1
  • Prikelkite duoną antram gyvenimui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)

    Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...

  • Humusas – tobulas mūsų organizmui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)

    Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...

    4
  • Gaivūs desertai su paskutinėmis sezono uogomis <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Gaivūs desertai su paskutinėmis sezono uogomis (receptai)

    Besitęsiantys gana šilti orai gundo sodo ir daržo gėrybėmis. Kad paskutinių šiltojo sezono uogų atsivalgytume iki soties, jas galima  įtraukti į įvairius receptus. Maisto tinklaraščio „5 produktai“ autorė Roma L...

  • Tobula vakarienė: skanu, greita, taupu <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Tobula vakarienė: skanu, greita, taupu (receptai)

    Makaronai ir sūris – žanro klasika nuo senų laikų, tad kas galėjo pagalvoti, kad šis derinys taps tokia pasauline sensacija? Prieš kelerius metus socialinius tinklus užvaldęs makaronų su kepta feta receptas virto fenomenu. Nebrangus...

  • Saulės geltonumo produktas praturtins mitybą <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Saulės geltonumo produktas praturtins mitybą (receptai)

    Lydytas sviestas (angl. ghee) plačiai naudojamas Indijos virtuvėje, bet pastaruoju metu tampa vis populiaresnis ir kitose šalyse. Jis gaminamas kaitinant sviestą, kad išgaruotų vanduo ir atsiskirtų pieno medžiagos, palikdamos sodrius, nuska...

    1
  • Šilauogių dovanos žmogui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Šilauogių dovanos žmogui (receptai)

    Nors visos uogos naudingos organizmui, savo išskirtinėmis savybėmis iš jų išsiskiria šilauogės. Norintys maitintis sveikiau turėtų į savo racioną įtraukti daugiau šilauogių. ...

  • Varškė – puikus pusryčių pasirinkimas
    Varškė – puikus pusryčių pasirinkimas

    Vienas populiariausių pieno produktų – varškė, kurią galima valgyti tiek vieną, tiek naudojant kaip pagrindinį ar papildantį kitų patiekalų ingredientą. Varškė puikiai tinka pusryčiams, todėl verta išmėginti gardų var&...

  • Daržo dovanos: pomidorai žiemai <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Daržo dovanos: pomidorai žiemai (receptai)

    Vienas po kito noksta raudonskruosčiai pomidorai – nebespėjame suvalgyti. Šias daržoves lengva išsaugoti – tereikia pasiruošti jų žiemai. Tam pravers kulinarijos technologės Gailės Urbonavičiūtės receptai, kurie patik...

  • A. Ivanausko siūlomi valgiai iškylai
    A. Ivanausko siūlomi valgiai iškylai

    Nori pakeisti pasaulį – pradėk nuo savęs, įsitikinęs Alfas Ivanauskas. Žinomas šefas visus ragina visur ieškoti tvaresnių alternatyvų. Šįsyk – apie vasaros poilsį ir iškylas gamtoje. Tvarumo idėjas puoselėjan...

Daugiau straipsnių