64 metų amerikietė pateko į istoriją nuplaukusi iš Kubos į Floridą

  • Teksto dydis:

64 metų amerikietė Diana Nyad (Dajana Najad) pirmadienį pateko į istoriją - per tris dienas nuplaukusi iš Kubos į Floridą ir tapusi pirmuoju žmogumi, padariusiu tai be apsauginio narvo nuo ryklių.

D.Nyad, kuri iš Havanos jachtklubo išplaukė anksti šeštadienį, atplaukė į vieną Ki Vesto paplūdimį atlikusi savo gyvenimo žygį po ankstesnių keturių nesėkmingų bandymų, kuriems sutrukdė audros ir medūzų atakos.

"Gavau tris žinias", - išlipusi į krantą ją sveikinusiai miniai pasakė aiškiai išsekusi D.Nyad patinusiu ir saulėje nudegusiu veidu.

"Viena yra (tokia): niekada, niekada neturėtume pasiduoti. Antra yra "niekada nesi per senas siekti savo svajonių", - sakė ji ir pridūrė: "Trečia yra (tokia): tai atrodo kaip solinis sportas, bet ... (dirba) komanda".

Plaukimo per pavojingus vandenis metu ją lydėjo penkios valtys ir narų komanda.

Iš pradžių plaukikė veteranė vylėsi tą 160 km atstumą įveikti per 80 valandų, bet galiausiai ji tai padarė per 52 valandas, 54 minutes ir 18,6 sekundės, skelbiama jos puslapyje "Facebook".

"64 metų Diana Nyad sėkmingai ir galingai įgyvendino savo ekstremalią svajonę", - sakoma žinutėje.

"Jos akys degė, jos kūnas atsisakė trauktis", - priduriama joje.

D.Nyad žygį atidžiai stebėjo žmonės visame pasaulyje, kurie socialinės žiniasklaidos tinkluose iš pradžių drąsino ją, o paskui - sveikino.

Net Baltieji rūmai, kurie dabar rūpinasi konfliktu Sirijoje, prezidento Baracko Obamos (Barako Obamos) vardu parašė "Twitter": "Sveikinimai @diananyad. Niekada neatsisakyk savo svajonių".

Buvusi JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton (Hilari Klinton) taip pat pasveikino D.Nyad.

"Nuskristi į 112 šalių yra daug, kol pagalvoji apie plaukimą tarp 2. Jausmas, tarsi plaukčiau su rykliais, bet jūs iš tikrųjų tai padarėte! Sveikinimai!", - "Twitter" parašė ji.

Per tiesioginę televizijos transliaciją buvo parodytos paplūdimyje susirinkusios minios.

Tačiau to istorinio plaukimo metu D.Nyad susidūrė su dideliais iššūkiais, ypač - jau netoli Amerikos.

Gydytojai, iš D.Nyad lydėjusių laivų stebėję plaukikę, anksti pirmadienį pranešė, jog jos liežuvis ir lūpos taip ištino, kad ji nebegalėjo aiškiai kalbėti.

Be to, naktį jį ištvėrė didelį šaltį.

Jai artinantis prie Ki Vesto, jos kelyje apirodė didelė medūza. Kad D.Nyad išvengtų medūzų nudilginimų, priešais ją plaukė narai, kurie stebėjo vandenis.

Pademonstruodama ištvermę ir ryžtą, D.Nyad sekmadienį, po daugiau nei 24 valandų vandenyje, net padidino savo vidutinį greitį iki 2,8 km per valandą.

Kai būdavo būtina, D.Nyad vilkėdavo visą kūną dengiantį specialų kostiumą. Ji taip pat turėjo specialiai pagamintą protezinę veido kaukę, pirštines ir batus, kad galėtų apsiginti nuo medūzų nudilginimų.

Prieš metus D.Nyad savo ketvirtą bandymą nuplaukti šį maršrutą nutraukė po daugiau kaip dvi dienas trukusių audrų su perkūnijomis ir susidūrimų su medūzomis.

Interviu ji sakydavo, kad gali susidoroti su rykliais ir prastu oru, bet abejodavo dėl medūzų.

Ištvermės žygiais garsėjanti 28 metų australė Chloe McCardel (Chlojė Makardel) anksčiau šiais metais taip pat dėl medūzos nudilginimo atsisakė panašaus bandymo nuplaukti iš Kubos į Floridą.

Pirmą kartą D.Nyad savo žygį pabandė atlikti 1978 metais, kai jai buvo 28-eri.

1979 metais nuplaukusi nuo Bahamų iki Floridos salų, D.Nyad pasiekė atviros jūros vyrų ir moterų rekordą. Tas plaukimas buvo maždaug tokio paties ilgio kaip kelias nuo Kubos iki Floridos, bet ji pati sakė, kad anas žygis buvo daug mažiau pavojingas.

Penktadienį per spaudos konferenciją veteranė išreiškė įsitikinimą, kad šį kartą nepasiduos.

Ji sakė, jog norėtų, kad ši jos 35 metų svajonė taip pat suartintų komunistinę Kubą ir Jungtines Valstijas, kurių nesutarimai trunka ne vieną dešimtmetį.

Pirmą kartą Floridos sąsiaurį 1997 metais perplaukė australė Susan Maroney (Sjuzan Marouni), kuriai tada buvo 22-eji. tačiau ją saugojo narvas nuo ryklių, kuris suteikia plaukikui pranašumo.


Šiame straipsnyje: Diana NyadKubaFlorida

NAUJAUSI KOMENTARAI

iš Kauno

iš Kauno portretas
Šaunu, trūksta žodžių, sveikinimai ir iš Kauno, ne tik iš Baraco Obamos
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių