Pajūrio svečiai – turistaujančios žuvys

Iš gėlų šiaurinių ar didesnio druskingumo pietvakarių vandenų užklydusios retos žuvys praplečia mūsų žinias apie Baltijos jūros įvairovę. Dažnai mokslininkams padeda žvejai. Ypač didelis jų nuopelnas geriau susipažįstant su priekrantės nėgėmis ir kaulinėmis žuvimis.

Tikri žvejai nuolat stebi augalų bei gyvūnų pokyčius. Priekrantės žvejai yra aptikę daugelį jūros retenybių ir perdavę jas mokslininkams. Patikimų istorinių ir šių laikų pranešimų apie naujas žuvų rūšis suvestinė Lietuvos žuvų tyrimų įstaigose vedama nuo 1820 m. Mokslininkai nustato žuvų rūšies tapatumą, biologines ypatybes, lytinių darinių brandą, žarnyno turinį, daugialąsčius vidaus ir kūno išorės parazitus.

Kai kurių "naujų" Lietuvos priekrantei rūšių aprašymas trunka keletą metų. Tikrinami anksčiau skelbtų šaltinių duomenys tiek Lietuvoje, tiek gretimose šalyse. Ištirtos žuvys perduodamos saugoti į Kauno Tado Ivanausko zoologijos muziejų. Pagal tyrimų duomenis daromi nauji ar pildomi anksčiau paruošti rūšies išplitimo žemėlapiai.

Lietuvos retų žuvų sąrašas ypač pasipildė per pastaruosius 15 metų. Žuvys buvo pradėtos tirti nuosekliai ir pagal tam tikras taisykles.

Lietuvos priekrantėje rastos 63 gėlavandenės, 31 jūrinė, 11 praeivių, į jūrą maitintis plaukiančių, bet neršti į Kuršių marias sugrįžtančių nėgių ir žuvų rūšių. Vykdant tyrimus Kuršių mariose sugauta 57, jūroje – 63 rūšys. Iš jų 11 yra praeivės, 9 naujakurės. Pastarosios išplito palyginti neseniai. Nuo 1990 m. žuvų rūšių sąrašas pasipildė net aštuoniomis naujokėmis. Lietuvos priekrantėje jos nesiveisia, sugaunamos retai ir negausiai.

Daugiausiai pranešimų apie retas žuvis sulaukiama nuo rudens iki pavasario. Dauguma jų sugauta po stiprių audrų, nors tiesioginių sąsajų kol kas įrodyti nepavyko.

Tarp išskirtinių retenybių verta paminėti 1934, 1987, 2002 m. sugautas durklažuves, 1998 m. – ledjūrio menkę, 2003 m. – taukžuvę, gleivius ir jūrų buivolus. Per pastarąjį dešimtmetį Lietuvos pakrantėje sugautos šešios jūrų laputės, ančiuviai, blyškioji ir ledjūrio menkė, jūrų adata ir yla.

Prieš trejus metus Kopgalyje ir Šventojoje sugauti plekšniažuvės jūrų liežuviai. 2008 m. balandžio 3 d. Šventosios žvejai sugavo ledynmečio reliktą – Baltijos senbuvę žuvį ragį.

1998 m. gegužę sugauta metro ilgio, rankos storio jūrinė nėgė. Jos išsaugoti ir tiksliai aprašyti nepavyko. Išliko tik nuotrauka. Kol kas patikimai ir tiksliai nėra aprašyti užklydėlis jūrų gaidelis, žuvis barzdotė, alsė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių