„Siulome pastovu ir sezonini darbarba“

Renkant informaciją apie aptarnavimo ir paslaugų sferą ir norint išsiaiškinti šioje darbo srityje vyraujančias tendencijas, susijusias su atlyginimu, reikalavimais darbuotojams, darbo skelbimų pobūdžiu ir specifika, teko perskaityti ir analizuoti nemažai darbo skelbimų. Neslėpsiu, buvau nemaloniai nustebintas, nes kone kas trečiame skelbime į akis krenta klaidos, o kartais ir teiginiai, prieštaraujantys Darbo kodeksui ar net Konstitucijai.

Atsivertus vieno populiariausių skelbimų portalo puslapį su darbo skelbimais, apėmė svetimos gėdos jausmas. Šiame kaip ir daugelyje kitų interneto puslapių skelbimai nėra moderuojami ir pranešimo savininkui paliekama teisė pasirinkti skelbimo tekstą bei tai, kokią informaciją norima paskelbti.

Neapleidžia nuojauta, kad darbdavių požiūris yra toks: "Darbuotojas turėtų džiaugtis, kad turi darbą." Nors statistiškai bedarbių kiekis kiekvienais metais vis traukiasi, tačiau, dėl emigracijos nenumaldomai mažėjant darbingų lietuvių skaičiui, nevertėtų labai džiūgauti. Darbdaviai nesukdami galvos deda abejotinos kokybės skelbimus, kuriose daugybė gramatinių, kalbos kultūros ar logikos klaidų bei diskriminacijos lyties atžvilgiu. Dažnu atveju tiesiog ignoruojamas faktas, kad egzistuoja lietuviškos raidės.

Norėčiau pasidalyti iškalbingiausiomis ištraukomis iš darbo skelbimų, iliustruojančiomis darbdavių požiūrį į skelbimų pateikimą. Kalba netaisyta, naudojamos tik viešai prieinamos tikslios citatos iš skelbimų.

Klaidų galima rasti daugumoje skelbimų, pateikiu tik porą pavyzdžių, padėsiančių geriau susidaryti bendrą vaizdą. Darbdaviai reikalauja gerų lietuvių kalbos žinių, tačiau patys tuo pasigirti dažniausiai negali:

"Geros lietuvių, rūsų ir anglų kalbų žinios".

"Kadangi isskirtines vyrtuves restoranas, klijentai arbatos negaili:)"

"Galima pradeti dirbti nuo jums priimtinos datos iki rugpjucio 30 d arba ilgesnem laikotarpiui"

"Rasant elek. laiska nepamirskite nurodyti tikslias datas tuo paciu koki darba pasirinkote bei kuris miestas darbuo jums reikalingas"

"Norintys papildomai užsidirbti reikalingi padavėjai banketams."

"Naujai kavinei nuo liepos vidurio ir kai kurioms pozicijoms darba galime pasiulyti dabar iskart - teirautis telefonu".

"Administratorei .... Bare vkarineje pamainoje pilnu etatu."

"Siulome pastovu ir sezonini darbarba."

"Taip pat reikalinas barmenas, barmene, padavejos dirbti tik savaitgaliais penktadieni, sestadieni, sekmadieni arba tik sestadieni, sekmadieni arba penktadieni ir sestadieni.ir galime siulyti darba tik sekmadieniui."

"Baras randasi Eiguliuose."

Regis dauguma darbdavių gana atsainiai žiūri į būsimųjų darbuotojų paiešką. Labiausiai liūdinantis dalykas yra tai, kad skelbimuose įprasta, jog "laiku mokamas atlyginimas" tapo pranašumu, o ne savaime suprantama, įstatymais nustatyta norma. Stebina ir keisti darbdavių reikalavimai, neretai prasilenkiantys su logika, bei pernelyg familiari skelbimų forma:

"Mes siūlome laiku mokamą atlyginimą su visomis socialinėmis garantijomis.""

"Mokancius zongliruoti ar rodyti barmeno gudrybes, priimdami i darba suteiksime pirmenybe ir didesni atlygi."

"Į pokalbius kviesime tik reikalavimus atitinkančius kandidatus :)"

"Pagrindinis darbas - tobulai ruošti sulčių kokteilius, su plačia šypsena ir maloniai bendrauti su klientais, bare jaustis kaip savo namuose :)."

"Mokėjimas greitai ir maloniai, bei greitai aptarnauti žmones."

"Vieni kitiems padedam, visada bendraujame su šypsena veide."

"Ieškome žmonių, kurie yra kruopštūs, kūrybingi, linksmi, bei laimingi."

"Teisingo požiūrio, kuris būtų orientuotas į svečią ir jo interesus, o ne valandų atidirbinėjimą ... Atlyginimas nuo 3 € už atliktą darbą."

"Nesant tuo metu darbo, mielai siūlome užsiimti laisva veikla : mokytis, skaityti . ar net snausti :)"

Situacijos absurdiškumą iliustruoja ir skelbimai, primygtinai reikalaujantys prisegti nuotraukas bei ieškantys išskirtinai vyriškos ar moteriškos lyties kandidatų darbui, kuris niekaip negalėtų būti kategorizuojamas pagal asmens lytį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Cha

Cha portretas
Neraštingi viršininkai negali pakęsti raštingų pavaldinių, ba kaip čia vadovausi, kai pavaldinys už tave daugiau išmano? Todėl visose srityse nemokšų tik daugės...

ccc

ccc portretas
taigi pasisodinę raštininkes savas mergeles , kurios net nemoka rašyti,dėl to tai taip yra.

Tai jau taip

Tai jau taip portretas
Raštingumas, deja, nebereikalingas. Dar tiek to, kai klaidų pilna skelbimuose, skirtuose barmenams ar žonglieriams - jų darbo specifika tobulo raštingumo nereikalauja. Bet kai be klaidų nemoka rašyti ieškantys žurnalistų - čia jau nebe juokeliai. Paskaitykit, pavyzdžiui, nuolat kartojamą ieškančio žurnalistų ir laidų kūrėjų "Pūko" skelbimą: nenuostabu, kad skelbimą reikia kartoti, raštingiems žmonėms būtų gėda tokioje aplinkoje dirbti. Kartą nebeišlaikiau sarmatos dėl beraščių kolegų, nusiunčiau ištaisytą (nemokamai!) skelbimo tekstą, ir ką jūs manot? Gavau atsakymą su reikalavimu atsiųsti CV, o skelbimas kaip buvo pilnas klaidų, taip ir liko, nors jau buvo kelis kartus atnaujintas. Matyt, "darbdaviai" net neskaito gaunamų žinučių. Et, kai ministrai beraščiai, ko norėt iš kitų... Tik lietuvių kalbos ir kultūros gaila...
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių