Gėlėmis apvainikuota Žolinė senajame kaime

  • Teksto dydis:

Rugpjūčio 15 d. pasirėdykite gražiausiu rūbu, prisiskinkite kvapniausių lauko gėlių ir pasikvietę giminaičių bei draugų – atvykite paviešėti į Žolinės šventadienį Lietuvos etnografijos muziejuje Rumšiškėse. Šventė prasidės 12 val. iškilmingomis šv. Mišiomis muziejaus miestelio bažnyčioje, kur bus pašventinti atsinešti žolynai ir derlius, o po bažnytinių apeigų laukia šventinė eisena Aukštaitijon į tokį pakermošio linksmybių margumyną, kuriam prilygti nebent Žolinės puokštė tegali!

Visus pasitiks Žolinės kermošius „Derėtis mokėsi – įsigyti galėsi“, kur kiekvienas galės lauktuvių namiškiams nusiderėti. Kiekvienas muziejaus Aukštaitijos kaimo kiemas lauks savaip pasirengęs: dainos ir šokiai, žaidimai ir meistravimai, skanavimai, uostymai ir ragavimai, varžytuvės, jodinėjimas arkliais ir daugybė kitų pramogų. Tradiciškai – margaspalvė Žolinės puokščių paroda ir pašnekesiai tarp žolynų su gardžios arbatos puodeliu. Ir, žinoma, Žolinės širdis – žolynais ir vaisiais kvepianti širdis gražiausioms Žolinės nuotraukoms!

Išskirtinis programos akcentas – kelionė laiku į XX a. 3–4 dešimtmečių šventadienį kaime. Tai proga pabūti vienos šeimos šventės dalyviais, pabendrauti, sužinoti, kokiais rūpesčiais bei džiaugsmais gyvena Sadauskai ir jų artimieji.

Organizatorių nuotr.

Sertifikuoto tautinio paveldo produkto – saldainių – gamintoja Jūratė Curko-Maksimovienė, labiausiai „išalkusius“ vaikystės prisiminimų, kvies pasigaminti karamelinių gaidelių ir kitų skanumynų, pagardintų natūraliais priedais, dirbtuvėlėse „Sugrįžk į saldžiąją vaikystę…“. Tai bus unikali proga drauge sukurti cukrinę Žolinės puokštę.

Žolinės šventadienio svečiai bus kviečiami verti reketukus ir drauge auginti šiaudinį sodą, skirtą Lietuvos etnografijos muziejaus ekspozicijų atidarymo lankytojams 50-mečiui. Tuo tarpu smaližiai – iš muziejaus sodų obuolių – galės patys ant laužo išsivirti obuolienės!

Edukacinėje popietėje „Šiene, šieneli“ liaudies meistrai Angelė ir Vytautas Raukčiai kvies pažaisti su kvapniu vasaros šieneliu, susisukti paukštelį ar žuvytę, nusivyti šieno virvę ir iš jos pasisiūti dubenį, lėkštę ar padėklą. Taip pat, pristatys senovinių medžio žaislų kolekciją, o norintiems parodys ir pamokys, kaip medinių žaislų pasidaryti tik su peiliuku.

Vaistinių augalų pažinimo edukacijoje „Dėl norėjimo ir galėjimo“ apie augalų rinkinius arbatoms, sirupams, raugams porins, kalbins, patars ir kvies pabandyti žinoma žolininkė Adelė Karaliūnaitė. Ji taip pat pristatys skarelių parodą „Gėlės mamai“.

Aukštaitijos kaimo kiemuose linksmins ir kvies šokiui Kauno raj. Raudondvario kultūros centro folkloro ansamblis „Piliarožė“ ir Baisogalos krašto folkloro ansamblio „Dainoriai“. Taip pat visų laukia Rūdiškių ,,Bajorų“ teatro spektaklis „Trijų velnių valsas“ pagal Žemaitės apysaką „Trys mylimos“.

Žinias patikrinti pakvies derliaus viktorina „50 metų – 50 dovanų. Dalyvauk ir tu!“ kurioje galėsite ne tik pasigrožėti šiųmetėmis gėrybėmis, bet ir žvilgtelti į jas senolių išminties „akimis“. Ieškosite atsakymų, visaip matuosite ir dėliosite, uosite ir kaštavosite, o, jei suderėsite, tai net ir gastinčiaus dovanų gausite. Kas pasidalinta – bus skalsu – taip Žolinės paprotys tvirtina.

Žolinė – pati tinkamiausia proga susieiti ir giminei, ir draugams, ir kaimynams.

Žolinės programa: ČIA

Facebook Event: ČIA

Išankstiniai bilietai: ČIA



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių