Pažaislio festivalyje koncertas, skirtas G. Puccini kūrybai

Birželio 20 d. Pažaislio muzikos festivalis Raudondvario dvaro menų inkubatoriuje pristatys koncertą, skirtą operos žanro genijaus Giacomo Puccini kūrybai. Neeiliniame koncerte pasirodys išskirtinis būrys atlikėjų – Kauno valstybiniam chorui ir Kauno miesto simfoniniam orkestrui diriguos publikai puikiai pažįstamas maestro Constantine‘as Oberlianas (JAV). Nuostabiausius vokalinius numerius iš G. Puccini operų atliks solistai: sopranas Viktorija Miškūnaitė, sparčiai karjeros laiptais kopiantis jaunasis tenoras Karolis Kašiuba bei du išskirtiniai vakaro svečiai – trijų „Grammy“ apdovanojimų laimėtoja, sopranas Latonia Moore (JAV) bei bosas-baritonas Nicolas Rigas (Prancūzija). Koncertas, rengiamas bendradarbiaujant su Kauno valstybine filharmonija, yra skirtas G. Puccini 100-osioms mirties metinėms paminėti.

G. Puccini buvo operos kompozitorius tikrąja šio žodžio prasme. Ne veltui jis laikomas Giuseppe‘ės Verdi tradicijos italų muzikiniame teatre tęsėju. Ištikimas realistinio meno tradicijoms, G. Puccini – menininkas ir humanistas, sukūrė nemirtingus kūrinius, kurie visiems laikams įėjo į pasaulio muzikinės kultūros lobyną: viso pasaulio operos teatruose iki šiol sėkmingai rodomos jo operos „Bohema“, „Toska“, „Turandot“, „Madam Baterflai“, „Manon Lesko“, „Džanis Skikis“, „Sesuo Anželika“ ir kt.

Koncerte pasirodysianti viena geriausių Lietuvos operos solisčių, sopranas V. Miškūnaitė apie G. Puccini kūrybą ir artėjantį koncertą Raudondvaryje sako: „Kompozitorius G. Puccini, nors ir būdamas vėlyvojo romantizmo atstovas, man, kaip ir daugeliui, ko gero, labiausiai siejasi su verizmo opera. Kaip ir būdinga natūralizmui, verizmas taip pat išsiskyrė žemiškumu: kasdienių, gyvenimiškų situacijų realijomis, o pagrindiniai herojai buvo ne karaliai, o paprasti žmonės. Nuoširdumas ir lyrinės, įsimintinos melodijos užkariavo ne tik anų laikų, bet ir šių dienų klausytojų širdis. Aš pati, ko gero, sukūriau daugiausiai vaidmenų būtent šio kompozitoriaus operose. Tai ir „Miuzetė“, „Mimi, Čio Čio San“, „Turandot“, „Manon“, kitame sezone artėja G. Puccinio triptikas, kuriame ruošiu visus tris vaidmenis: seserį Andželiką, Lauretą ir Džordžetą. Todėl nepaprastai džiaugiuosi, kad esu pakviesta atlikti gražiausių G. Puccini arijų ir į šį tikrai išskirtinį koncertą.“

Jaunosios kartos solistas K. Kašiuba šiuo metu dirba Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre, kur yra sukūręs vaidmenis G. Verdi operoje „Traviata“, G. Puccini „Bohemoje“, R. Strausso „Rožės kavalieriuje“ ir kt. Už Tigrūdžio vaidmenį F. Bajoro operoje-balete „Dievo avinėlis“ jis buvo išrinktas „Metų operos viltimi“.

Koncerte Raudondvaryje publika turės neeilinę progą išvysti tris „Grammy“ apdovanojimus pelniusią operos solistę iš JAV L. Moore. Savo karjerą muzikė pradėjo mokydamasi gospelo ir džiazo dainavimo ir tik vėliau studijavo klasikinį vokalą Filadelfijos vokalinių menų akademijoje. Operos solistės karjerą ji pradėjo laimėjusi „Metropolitan Opera“ perklausas, dainininkų konkursą Drezdene ir Tarptautinį operos konkursą Marselyje. Pastaruoju metu L. Moore itin daug įvertinimų sulaukė už pagrindinio vaidmens atlikimą G. Verdi operoje „Aida“, apie ją „New York Times“ rašė: „Jos balsas buvo spindintis, puošnus ir galingas, o minios scenose aukščiausiomis natomis prasiverždavo pro chorą ir orkestrą.“ Aidos vaidmenį dainininkė atliko „Metropolitan Opera“, Karališkojoje „Covent Garden “ operoje, Ciuricho operos teatre, Australijos operoje, Kolono teatre, Anglijos nacionalinėje operoje, Naujajame nacionaliniame Tokijo teatre, Dubajaus operoje, Dalaso operoje, San Diego operoje, Pitsburgo operoje, Detroito operoje, Lenkijos nacionalinėje operoje ir kt.

Dar vienas ypatingas vakaro svečias iš Prancūzijos N. Rigas. Aistrą operai jis atrado per Lietuvos operos mylėtojams gerai žinomą tenorą, šviesaus atminimo Virgilijaus Noreikos mokinį Sergejų Lariną, kuris tapo pirmuoju N. Rigas dainavimo mokytoju. Iki tol menininkas studijavo Paryžiuje, Nacionalinėje aukštojoje teatro meno ir technikos mokykloje bei Karališkojoje dramos meno akademijoje Londone. Vėliau jis mokėsi vokalo Paryžiaus nacionalinėje muzikos konservatorijoje. N. Rigas yra pelnęs ne vieną apdovanojimą, o kritika apie jo dainavimą atsiliepia taip: „Puikus N. Rigas balsas: labai gražaus tembro, gerai valdomas bosas-baritonas lengvai kuria sėkmingus bei spalvingus personažus.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Šaunu

Šaunu portretas
JOOOO patys dainuoja,patys sau ir ploja..
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių