„Suklegų“ svečiai – optimizmu trykštantis „Curly Strings“

„Būdami užsienyje mėgstame kalbėti apie paslaptingą ir stebuklingą vietą, vadinamą Estija, iš kurios esame kilę. Ir apie mūsų liaudies muziką!“ – paklausti, ką papasakoti jiems svarbiausia, atsakė estų grupės „Curly Strings“ nariai. Tai – naujų spalvų estų folkloro skambesyje ieškanti grupė, netrukus koncertuosianti Kaune, festivalio „Suklegos“ scenoje.

Naršant „Curly Strings“ istoriją ir sukauptą muzikinį turtą, norom nenorom kyla nuostaba – iš kur tiek optimizmo ir teigiamos energijos? Muzikiniai jų klipai prakalbintų ir rūsčiausią širdį, juose tiek daug šviesos, o kartais tiesiog nerūpestingo, valiūkiško džiaugsmo. Pozityvi energija nuo jų sklinda ne vien įrašuose, bet ir gyvuose pasirodymuose – ypač juose. Grupės nariai mielai bendrauja su publika, dalijasi ne tik dainų kūrimo istorijomis, bet ir patirtais nuotykiais, todėl kiekvienas pasirodymas tampa vis kitokia asmeniška patirtimi.

Nuo pat susikūrimo 2013-aisiais „Curly Strings“ ketveriukė įvardijama kaip į nieką kitą nepanaši ir naują muzikinę kryptį estiškoje muzikoje atradusi kompanija. Šiandien grupė jau skaičiuoja septynis albumus, kurių ne vienas pelnė apdovanojimų Estijos muzikinėse pirmenybėse. Netrūksta grupei ir tarptautinio dėmesio – juos nuolat galima išvysti festivaliuose, o rugsėjo 27-ąją su jais susitiks ir kauniečiai. Koncerto išvakarėse – pokalbis su „Curly Strings“ nariais.

– Esate profesionalūs muzikantai, kada ir kaip sugalvojote kurti muziką, susijusią su folkloru?

– Visi susitikome Viljandžio kultūros akademijoje, kur pusė mūsų studijavo estų liaudies muziką, o kita pusė – džiazą. Mokydamiesi tapome gerais draugais, o paskutiniaisiais studijų metais gimė „Curly Strings“. Iš pradžių tiesiog norėjome kartu jam'inti, bet netrukus Eeva atnešė savo pirmąją melodiją (dainą „Üle ilma“), o visa kita – istorija.

– Kartu grojate jau daugiau nei dešimt metų, tiesa? Per tiek laiko turbūt esate sukaupę daug istorijų. Ar turite kokį legendinį nuotykį, kurį nuolat prisimenate?

– Per tą laiką, kurį praleidome drauge, patyrėme daug įdomių istorijų ir nuotykių. Mėgstame jomis pasidalyti per savo gyvus koncertus, o keletą jų paslėpėme ir savo muzikoje, atidūs klausytojai turėtų jas išgirsti.

– Lietuvių auditorijai būsite nauja muzikinė spalva, kaip pristatytumėte save tiems, kurie apie jus nieko nežino?

– Esame akustinė keturių narių grupė, kuri įkvėpimo semiasi iš Estijos kultūrinio paveldo. Estų dainų tekstus ir tradicijas piname su amerikiečių styginių grupių įtaka, taip sukuriame skambesį, kuris yra pažįstamas ir kartu nepanašus į nieką, ką girdėjote anksčiau. Tikimės jus visus pamatyti mūsų koncerte!

Estų dainų tekstus ir tradicijas piname su amerikiečių styginių grupių įtaka, taip sukuriame skambesį, kuris yra pažįstamas ir kartu nepanašus į nieką.

– Mėgstame kalbėti apie Baltijos šalis, lyginti jas įvairiais aspektais, tačiau muzika labai skiriasi. Pavyzdžiui, lietuvių folklore nemaža minorinių garsų. Kuo, jūsų nuomone, unikali estų muzika?

– Estų liaudies muzika dažniausiai yra mažorinės tonacijos ir turi ryškų skambesį. Turime daugybę unikalių, archajiškų įrašų, kurie nedidelei šaliai yra itin svarbūs. Studentai mokosi iš jų, sužino, kaip ir ką grojo mūsų protėviai. Šios žinios suteikia naują gyvenimą senajai muzikai ir įkvepia jaunąsias kartas.

– Kas jus motyvuoja kurti muziką?

– Savo muzika mes pasakojame istorijas, paimtas iš tikro gyvenimo, o tikrasis gyvenimas ne vien tik smagus ir laimingas. Teigiamas požiūris į gyvenimą, kad ir kas nutiktų, yra tai, kas mus motyvuoja kurti muziką. Be to, mūsų akustinių instrumentų skambesys taip pat labai įkvepia!

– Iš tiesų, jūsų pasirodymai atrodo smagūs, išjudinantys ir jūs patys – tokie spalvingi! Auditorija per jūsų koncertus greičiausiai įsikrauna energijos ir nori dar daugiau. O kaip jūs patys? Kokia jūsų rutina po koncerto?

– Po koncerto paprastai ilsimės 5–10 minučių, o tada einame pabendrauti su žiūrovais ir pasisemti iš jų įspūdžių, nusifotografuoti ir dalyti autografų. Tik geros mintys.

– Ar tikite, kad muzika gali būti vaistas arba terapija? Ką galėtumėte gydyti muzika?

– Manome, kad muzika yra geras vaistas nuo visų bėdų!

– Ar kada susimąstėte, ką veiktumėte, jeigu nekurtumėt muzikos?

Eeva: Manau, kad jausčiausi tuščia.

Taavetas: Namuose būtų labai tylu. Gyvenčiau gamtoje.

Peeteris: Aš būčiau politikas.

Villu: Būčiau miškininkas.

– „Suklegose“ dalysitės scena su Roku Kašėta. Kaip jums skamba ši atvira ir savita atlikėjo folkloro interpretacija? Ar jums įdomus lietuviškas skambesys?

– Mums nepaprastai įdomu girdėti lietuviškas dainas, o Roko muzika skamba smagiai ir autentiškai! Nekantraujame sulaukti jo gyvo pasirodymo!


Kas? „SUKLEGOS 2024“, Roko Kašėtos su grupe ir „Curly Strings“ koncertas.

Kur? Kauno kultūros centre.

Kada? rugsėjo 27 d. 18 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Mintis pakilo

Mintis pakilo portretas
Klega reišk nieko nedaro?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių