Vaikų architektūros festivalis Kaune: į lobių paieškas kvies įsitraukti visą šeimą

Ar kada susimąstėte, koks tarpukario gyvenamasis namas vertė kelti galvas aukščiausiai Lietuvoje? O ar žinote, kokia proga iškilo Kauno centrinio pašto rūmai? Šie smalsumą žadinantys faktai – tik maža dalis to, ką spalio 7–13 dienomis mieste pasiūlys antrasis Vaikų architektūros festivalis „Kur paslėpti lobiai?“. Kurti, statyti, pabūti architektais ir detektyvais, tyrinėti, leistis į nuotykį, spręsti galvosūkius – čia nebus vietos nuoboduliui. Visai savaitei Kauno centriniame pašte ir kitose miesto erdvėse įsikursiantis renginys ne rodys, o kvies įsitraukti ir išgyventi. Šiais metais festivalis duris atvers visiems – nuo tyrinėjančių mažylių iki kūrybingo jaunimo, nuo patyrusių pedagogų iki smalsių tėvų.

Dideli ir maži architektai

Pasak festivalio organizatorių, nors Kauno tarpukario architektūra įrašyta į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą, plačioji visuomenė vis dar atradinėja jos lobius. Be to, auga jaunoji karta, kuriai turime rasti įtraukiančių ir įdomių būdų papasakoti apie architektūrą. Susipažinę su geriausiais istoriniais pavyzdžiais, geriau suprasime ir architektų darbo specifiką bei šiuolaikinę architektūrą kaip mokslą ir meną.

Visgi, šiais metais Vaikų architektūros festivalis ne tik pakvies nusikelti į Kauno modernizmo architektūros epochą, bet ir pažinti bei įsijausti į architekto kasdienybę, pabuvoti ten, kur įprastai patekti negalima, ir ieškoti architektūros lobių netikėčiausiose miesto vietose. „Praėjusiais metais jauniausias festivalio dalyvis buvo vos pusės metų kūdikis, tačiau noriai lankėsi ir suaugusieji. Tai parodė, kad nors kurdami programą daugiausiai galvojame apie jaunąją auditoriją, festivalis aktualus ir įdomus visiems, kurie neprarado smalsumo ir žaismingumo. Todėl šiais metais, kartu su architektais, profesionaliais gidais, kultūros ir švietimo specialistais, parengėme įvairiapusę ir interaktyvią programą: nuo pažintinių miesto maršrutų, kuriuose galės dalyvauti visi, net ir patys mažiausi šeimos nariai, iki kolektyvinių dangorėžio statybų, nuo galimybės išbandyti architekto profesiją iki virtualios realybės patirčių, kuriose gal net susikursite savo namą“ – pasakojo viena iš Vaikų architektūros festivalio organizatorių Eglė Januškienė.

Pamokos už klasės ribų

Organizatoriai taip pat parengė atskirą nemokamų veiklų žemėlapį mokyklinio amžiaus vaikams. Šie nemokami užsiėmimai yra pritaikyti įvairių dalykų pamokoms: nuo istorijos ir meno iki inžinerijos ir technologijų, nuo pirmokų iki dvyliktokų – visiems bus sudaryta galimybė patirti pamokų už mokyklos ribų žavesį.

A. Staniulio nuotr.

Festivalis prasidės simboliškai, spalio 7-ąją, minint tarptautinę architektų dieną. Tą dieną KTU Statybos ir architektūros fakultete lauks virtualios realybės patirtys, paskaita apie inžinerinius stebuklus, kūrybinės dirbtuvės ir paroda, kurioje bus galima išvysti ir dirbtinio intelekto generuotus meno kūrinius, įkvėptus Kauno modernizmo architektūros.

Lapkričio 7 d. festivalio organizatoriai, bendradarbiaudami su Lietuvos UNESCO nacionaline komisija, rengia forumą mokytojams, dėstytojams ir visiems, kurie domisi kultūros paveldo perdavimu jaunajai kartai. Čia bus dalinamasi patirtimi ir ieškoma būdų, kaip įdomiai ir įtraukiančiai vaikams ir jaunimui pristatyti architektūros paveldą.

Nuo svajonių iki realybės: kvies kurti ir statyti

Norite sužinoti, kaip gimsta architektūriniai projektai? Spalio 11–13 dienomis Kauno centriniame pašte ir kitose miesto vietose vyks įtraukiančios edukacijos ir dirbtuvės, kuriose vaikai ir jaunimas galės susikurti savo svajonių kambarį, pasinerti į žaidimus ir muziką, pažinti tradicijas bei istoriją, ir kartu su kitais statyti draugiškų gyventojų dangorėžį.

Festivalio savaitgalį atidarys Juozo Naujalio muzikos gimnazijos mokinių orkestras, pagerbdamas maestro indėlį į Dainų šventės gimimą tarpukariu. O vakarėjant, jaukią atmosferą kurstys grupės „Baltasis Kiras“ akustinė muzika.

Visą savaitgalį Kauno centrinio pašto rūmuose veiks 20 mažųjų architektų kambarėlių, kuriuose bus galima kurti be jokios registracijos – nuo lipdymo moliu iki galimybės išbandyti tikrą statybinę techniką. Pastato erdvėse vyks konkurso vaikams ir jaunimui „Paslėpk lobį ateičiai“ darbų paroda. Iki spalio 4 dienos vis dar galima prisijungti ir dalyvauti.

Vaikų architektūros festivalis įvairiose miesto vietose vyks spalio 7–13 dienomis. Su visa programa galima susipažinti festivalio svetainėje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių