Paskutinis skambutis Kaune: abiturientai ne tik pakilo skrydžiui

Dar vieneri mokslo metai artėja į pabaigą. Mokyklas baigia dar viena jaunuolių laida. Kai kuriems jau nuskambėjo paskutinis skambutis, tačiau daugybei ši šventė vyksta šiandien. Miestas prisipildė judesio ir jaunatviško šėlsmo. Pamokos baigtos, beliko tik egzaminai.

Pakyla skrydžiui

VDU „Rasos“ gimnaziją šiemet baigia 215 dvyliktokų. Paskutinis skambutis – svarbi atsisveikinimo su gimnazija dalis.

„Kiekvienais metais paskutinio skambučio šventė rengiama tęsiant tos laidos abiturientų šimtadienio temą“, – pasakojo gimnazijos direktorius Arūnas Sakalauskas.

Šiemet  tai  – „Aplink pasaulį per 100 dienų“, tad paskutinio skambučio tema – „Skrydis#29. Nauja pradžia“.

Gimnazijos prieigose ryte abiturientus pasitiko specialia programa pasirūpinę trečiokai. Arbata su pyragaičiais skambant gyvai muzikai buvo įžanga į menų edukaciją „Rytmečio muzikinė kelionė“.

Kabinetuose vyko linksmosios pamokėlės, vestos vienuoliktokų ir klasės vadovų. Po jų aidint paskutiniam skambučiui trečiokai su kaimyninių pradinių mokyklų ar progimnazijų pirmokėliais iš kabinetų iškilmingai palydėjo abiturientus ir jų vadovus į atsisveikinimo šventę – koncertą.

Tradicinė testamento ir gimnazijos rakto perdavimo vienuoliktokams ceremonija, po to – valsas.

Abiturientus į naują  gyvenimo etapą palydėti atvyko VDU atstovai, gimnazijos administracija, mokytojai, parapijos klebonas bei mokinių šeimos nariai. Ne vienas graudinosi, nors šios šventės ir laukė.

„Kaip ir kasmet mokytojai viliasi, kad XXIX laidos  abiturientai sėkmingai išlaikys brandos egzaminus ir tinkamai pasirinkę įstos į norimas studijų programas. O nerimo yra visuomet... Linkime jiems pasitikėjimo savo žiniomis – jos įgyjamos ne tik mokyklos suole – ir atsakingumo už savo sprendimus“, – portalui kaunodiena.lt teigė A. Sakalauskas.

Vieni abiturientai jau priėmę sprendimą, aiškiai žino, kur nori studijuoti, kiti – sumaištyje ir abejonėse. Dauguma optimistiškai žvelgia į ateitį, nors neslėpė jaučią nerimą.

Edgaro Cickevičiaus nuotr.

Paskutinė pamoka

Kiek daugiau nei du šimtai Kauno Stepono Dariaus ir Stasio Girėno gimnazijos gimnazistų taip pat šiandien minėjo paskutinį skambutį.

Iš pradžių visi abiturientai, jų klasių auklėtojai ir gimnazijos vadovai dalyvavo šv. Mišiose Kauno Šv. Kryžiaus (karmelitų) bažnyčioje.

Sugrįžusius abiturientus pasitiko visa gimnazijos bendruomenė. Aidėjo plojimai, skriejo sveikinimai.

„Tai ypatingas, simbolinis momentas, kai visa mokyklos bendruomenė susivienija, parodydama savo palaikymą ir džiaugsmą. Šis šiltas pasitikimas liudija apie stiprią gimnazijos bendruomenės dvasią ir primena jiems, kad mūsų gimnazistai visada bus laukiami ir branginami kaip šios didelės šeimos dalis“, – sakė gimnazijos direktorė Dovilė Kaminskė.

Tradicinė paskutinė pamoka, kurios metu dalytasi prisiminimais, įspūdžiais ir dėkota vieni kitiems už kartu praleistą laiką.

Šiai dienai daug ruošėsi ir vienuoliktokai: puošė klases, gimnaziją ir ruošė šventinę – meninę programą. Abiturientai savo ruožtu visą sukauptą išmintį sudėjo į testamentą, kurį perdavė savo įpėdiniams.

„Tikimės, kad mūsų abiturientai ne tik sėkmingai išlaikys egzaminus, bet ir pasieks tikslus ir svajones. Ši laida išsiskiria savo aktyvumu, bendruomeniškumu, kūrybiškumu ir patriotiškumu. Jie aktyviai įsitraukė į visas gimnazijos veiklas, organizavo renginius, kūrė naujas tradicijas, aktyviai dalyvavo konkursuose, tarptautiniuose projektuose, įsitraukė į Mokinių tarybos veiklą ir garsino mūsų gimnaziją mieste, šalyje ir Europoje“, – gyrė jaunąją kartą D. Kaminskė, linkėdama išskirtinės sėkmės, entuziazmo ir ryžto ateities kelyje, kad jis būtų kupinas nuotykių, iššūkių ir nepaprastų momentų.

Prieš savaitę

Kauno dailės gimnaziją šiemet baigia 31 abiturientas. Paskutinis skambutis jiems nuaidėjo prieš savaitę. „Visada vyksta ypatinga šventė-spektaklis. Mokiniai ruošia dekoracijas, siuvasi aprangą bei kuria scenarijų patys. Žinoma, mokytojai padeda, bet didžioji dalis darbo – pačių mokinių“, – pasakojo gimnazijos vadovė Rusnė Voverienė.

Ji minėjo, kad kiekviena laida ypatinga. „Ši taip pat, nes kiekvienas ir visi unikalūs. Visiems gero kelio, nes linkėti kažko neįmanoma, nes kiekvienas turi savo likimą. Todėl vietoj kalbų visi sušokome šokį paskutinį kaip išleistuvių vakarą“, – teigė R. Voverienė. 

Edgaro Cickevičiaus nuotr.

Po muzikinę svajonę

Kauno Juozo Naujalio muzikos gimnazijos abiturientai šventei pasirinko taip pat kitą dieną. Jų paskutinis skambutis, kaip ir galima tikėtis, buvo labai muzikalus.

„Plazda merginų įvairiaspalvės suknelės, sustoja į pusratį vaikinai kaip baltaliemeniai beržai mojuoti šakomis išeinančiam pavasariui ir išsinešančiam jų mokyklinį juoką. Naujas slenkstis, dar viena pakopa į gyvenimą. Gal ir žodis „paskutinis“ negąsdina, nes abiturientai nešasi po muzikinę svajonę į savo ateitį. Ar gali kas nors gražiau būti už muziką net ir tokią lyriškai mielą popietę, nors ir liūdesys skverbiasi į širdis – juk visa tai, ką mato ar girdi, kas jiems sakoma ar linkima – paskutiniais aidais atsitrenkia į sielas ir sudūžta tyliais minoriniais natų kristalais“, – dėstė lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja ekspertė Marija Gustainienė. 

Šią gimnaziją šiemet baigia 14 jaunuolių. Visi jie įveikė sudėtingus muzikos atsiskaitymus, surengė daugybę koncertų ne tik Kauno valstybinėje filharmonijoje, bet ir respublikiniuose bei tarptautiniuose konkursuose.

Šventėje dalyvavo ir dvyliktokų klasės vadovė Dovilė Žvirzdinienė, ir pirmoji jų mokytoja Eglė Mažeikaitė: „Liūdna, kai reikia atsisveikinti, bet labai malonu, kai tas atsisveikinimas tampa atspirties takeliu aukštesnei pakopai. Ši 71-oji abiturientų laida yra labai talentinga, nes dauguma abiturientų turi visą puokštę gražiausių pasiekimų, įprasminę savo talentus įvairiuose konkursuose.“

Danielė Banišauskaitė tapo V tarptautinio konkurso „Edelweiss 2023“ (Viena, Austrija) laureate (mokytoja Aušra Klovaitė - Berezinienė), Ana Somova jaunųjų atlikėjų konkurse „Genius Arts 2023“ laimėjo Grand prix ir specialų prizą – koncertinį turą po Lietuvą (mokytoja Aušra Klovaitė - Berezinienė), Emilė Račkauskaitė ir Ana Somova respublikiniame lietuviškos muzikos konkurse „Atlėk, sakale“ laimėjo I vietą ir diplomą už originaliausią lietuvių autoriaus kūrinio interpretaciją (mokytojai Vytenis Pocius ir Daiva Povilaitienė). O Julija Rockina – gimnazijos šviesuolė, ji – net 22  tarptautinių ir 11 respublikinių konkursų laureatė, apdovanota Kauno Juozo Naujalio muzikos gimnazijos 43-iosios laidos absolvento Manto Šukevičiaus premija talento proveržiui paskatinti, kompozitorės Zitos Bružaitės vardo premija už reikšmingus muzikinius pasiekimus.

Mildos Šalučkaitės sąskaitoje – laimėjimai tarptautiniuose konkursuose Italijoje, Austrijoje, Čekijoje bei Vengrijoje. Ji dalyvavo meistriškumo pamokose su pasaulinio garso solistais, koncertavo su lietuvių pianistu Dariumi Mažintu, o tolimesnes smuiko studijas tęs Kanadoje, Toronte.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Purmaliai

Purmaliai portretas
Pamenu tuos laikus kai su arkliais važiavome.Kumelė užkinkyta dar ožy vedemės iš paskos .Broileri ant priekio kumelės užkėlėme o jis giedojo..

Anonimas

Anonimas portretas
VDU isliaido daug imbicilu, kai kure is ju seime sprendzia ka dariti su sykna, sykt ar nesykt, givenimo klausimas.

Anonimas

Anonimas portretas
Kaip čia šiemet tie debilai pas mus dar nelaksto paryčiais kaukdami ir keldami visą miestą iš miego ? Ar dar neatėjo laikas ? Kaskart stiprėja noras pavaišinti juos šratais...
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių