Kaunas – PSO sveikų miestų tinkle: ką tai duoda gyventojams?

  • Teksto dydis:

Kaunas su pertraukomis nuo 1988-tų metų priklauso Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) sveikų miestų tinklui, kurio tikslas – nuolat gerinti gyventojų sveikatą. Per šį laiką Kaunas sukaupė nemažai patirties ir kviečia miestiečius nesustoti rūpintis savo, o kartu ir planetos sveikata.

Tinklo svarba

Pagal PSO sveikų miestų tinklo nuostatus, atsižvelgiant į gyventojų skaičių, šiam tinklui gali priklausyti tik 2 Lietuvos miestai, šiuo metu nariai yra Kaunas ir Klaipėda. Mūsų miestas – vienas seniausių sveikų miesto tinklo narių, tad jau sukaupęs nemažai patirties, kuria dalijasi su kitais. Nuo 2016 metų narystę šiame tinkle koordinuoja Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras (VSB).

„Priklausydami šiam tinklui, esame didelės bendruomenės dalis, kuri susitelkia į gyventojų sveikatos stiprinimą. Turime galimybę ne tik pasisemti gerųjų praktikų iš kitų pasaulio miestų, bet ir tarptautiniu lygiu pasidalyti savo miesto gerąja patirtimi, taip garsindami ne tik Kauną, bet ir Lietuvą.

Sveikų miestų tinklas nėra statusas ar pasiekimo lygmuo, tai – nuolatinis judėjimas, siekiantis vis labiau gerinti miesto gyventojų sveikatą. Buvimas sveikų mistų tinklo nariu tai judėjimas geresnės sveikatos link, identifikuojant problemas bei įgyvendinant priemones, kuriomis galima pagerinti žmonių sveikatą“, – kalbėjo Kauno VSB direktorė Gerda Kuzmarskienė.

Kauno miesto savivaldybės administracijos nuotr.

Sveikas miestas – tas, kuris nuolat kuria ir tobulina savo aplinką, socialinę gerovę, plečia bendradarbiavimą, kuria bendruomeniškumą ir siekia vis labiau užtikrinti visų gyventojų galimybes gyventi sveikai ir kokybiškai.

Miestas, prisijungęs prie tinklo, įsipareigoja pateikti duomenis apie esamą miesto situaciją, sveikatos rodiklius, veiksmus, kuriuos atlieka, siekiant gerinti gyventojų sveikatą. Tai leidžia turėti duomenis bei pasiūlyti gyventojams tas paslaugas, kurios efektyviausiai gerintų jų sveikatą.

Kauno miesto savivaldybės administracijos nuotr.

Kaunas auga kartu

Norint priklausyti šiam tinklui, miestas turi augti kartu su PSO sveikų miestų tinklo organizacijos nustatytomis fazėmis. Kitaip tariant, turi atitikti fazių reikalavimus ir įgyvendinti keliamus uždavinius bei mokėti nario mokestį.

Kauno VSB vadovė aiškino, kad kiekviena fazė turi savo tikslus, prioritetus bei pagrindines veiklos kryptis, pvz., trečioje fazėje didžiausias dėmesys buvo skirtas socialiniams veiksmams, dariusiems įtaką sveikatai, ketvirtoje – dėmesys sveikam senėjimui, o septinta fazė akcentuoja politinio įsitraukimo svarbą į sveikatos formavimą, pabrėžia, kad svarbu įtraukti sveikatą į visų sektorių strateginius planus.

Kauno miesto savivaldybės administracijos nuotr.

Šiuo metu tinklas yra septintoje fazėje, kuri truks iki 2025 m. „Kaip tik šių metų pradžioje mus pasiekė džiugi žinia, kad Kaunas gavo patvirtinimą, jog atitiko septintosios fazės reikalavimus“, – apie tai, kad Kaunas auga kartu su sveikų miestų tinklu, pažymėjo G. Kuzmarskienė.

Kauno miesto savivaldybės administracijos nuotr.

Šioje fazėje siekiama puoselėti visų gyventojų sveikatą ir gerovę, rodyti pavyzdį regioniniu, nacionaliniu ir tarptautiniu lygmeniu bei paremti PSO strategiją. Be to, septintosios fazės temos suskirstytos į  6P (angl. people, planet, place, peace, participation, prosperty) – žmonės, planeta, vieta, taika, dalyvavimas, klestėjimas. Būtent į šias kryptis Kaunas turi orientuotis bei įgyvendinti sukurtą veiksmų planą, kad iškelti tikslai būtų pasiekti.

Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro nuotr.

„Miestas įsipareigoja dalyvauti nuolatiniuose koordinatorių nuotoliniuose susitikimuose, kasmet gyvai vykstančiose konferencijose, kuriose pristatomos miesto gerosios praktikos. Pernai Kauno atstovai dalyvavo Utrechte, Olandijoje, vykusioje konferencijoje ir pristatė nuo 2017 metų Kaune vykdomą savižudybių prevencijos modelį ir jo taikomas priemones. Taip pat šios konferencijoje buvo pasidalinta Kauno gerąja patirtimi, pristatant mieste vykdomą nemokamų treniruočių projektą „Judėk sveikai“, – pridūrė Kauno VSB vadovė.

Kauno miesto savivaldybės administracijos nuotr.

Kaune taikomas savižudybių prevencijos modelis iš tiesų pasiteisino. Jo metu užtikrinamos ir tęsiamos psichinės sveikatos stiprinimo priemonės: teikiamos anoniminės atvejo vadybos, individualios psichologinės ir psichoterapinės konsultacijos bei organizuojami savitarpio pagalbos grupiniai užsiėmimai, organizuojami mokymai ir vieši renginiai, taip siekiant mažesnio savižudybių skaičiaus.

Miesto sėkmės receptas

Kadangi Kaunas – ne naujokas sveikų miestų tinkle, todėl sistemingai ir tikslingai stiprina gyventojų sveikatą, pirmenybę teikdamas gyventojams. Kaunas skiria investicijų į žmogiškąjį ir socialinį kapitalą, nuo jauniausių miesto gyventojų sveikos gyvensenos įgūdžių formavimo iki sveiko bei oraus senėjimo užtikrinimo vyriausiems miesto gyventojams.

Kauno miesto savivaldybės administracijos nuotr.

Didelis dėmesys skiriamas visų amžiaus grupių fiziniam aktyvumui. Išskirtinis projektas „Judėk sveikai“, kuris siūlo daugiau nei 40 nemokamų treniruočių per savaitę įvairiose Kauno miesto vietose, tad kiekvienas gyventojas gali atrasti jam labiausiai tinkančias treniruotes ir taip išlaikyti sveiką kūną.

„Siekiant stiprinti senjorų fizinę sveikatą, projekto „Sveiki, senjorai“ sudėtyje organizuojamos skirtingos treniruotės tikslingai vyresnių gyventojų amžiaus grupei. Kauno mieste atnaujinami ir renovuojami parkai, žaliosios erdvės, plečiamos aktyvaus laisvalaikio zonos, didinamas pėsčiųjų ir dviračių takų tinklas.

Kauno miesto savivaldybės administracijos nuotr.

Be to, stipriai investuojama į profesionalaus sporto infrastruktūrą. Plečiamas bei naujinamas viešojo transporto tinklas, siekiant skatinti gyventojus mažinti taršą aplinkai. Prie sveiko miesto kūrimo taip pat prisideda savivaldybės politikų ir administracijos darbuotojų sprendimai, savivaldybės įstaigų darbai“, – apie įvairius projektus, skirtus gerinti kauniečių sveikatą, kalbėjo Kauno VSB vadovė G. Kuzmarskienė.

Kauno miesto savivaldybės administracijos nuotr.

Kauno mieste skiriamas didelis dėmesys ir įtraukiant sveikatos bei aplinkos puoselėjimą į visas miesto kūrimo sritis: transportą, aplinką, socialines paslaugas, švietimą, energetiką, būstą ar kultūrą.  Taip pat, Kaune ugdomi gyventojų tvarumo įgūdžiai, organizuojami Tvarių namų akademijos renginiai, kuriuose gyventojai įgyja naujų įgūdžių, kaip pasigaminti įvairių namie naudojamų produktų, o ne juos pirkti. Mokoma ir kaip pasiruošti šventėms mažiau teršiant aplinką.

Kauno miesto savivaldybės administracijos nuotr.

„Visi šie sektoriai prisideda prie gyventojų sveikatos puoselėjimo ar palaikymo“, – pridūrė Kauno VSB vadovė, pakvietusi ir toliau aktyviai dalyvauti biuro projektuose ir taip gerinti tiek savo sveikatą, tiek ir kauniečius supančią aplinką.

Interneto svetainė: www.kaunovsb.lt.

Facebook: facebook.com/Kauno.sveikatos.biuras/.

 

Instagram: instagram.com/kaunovsb/.https://www.instagram.com/kaunovsb/.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Taigi,taigi,ypatingai sveikas miestas;kiemuose mašinų išraustose duobėse stovintis nešvarus vanduo,ten statomos mašinos,prausiasi varnos ir kiti paukščiai,todėl ir žalia pievelė sunaikinta.o kai sušyla veisiasi uodai ir skverbiasi į daugiabučio pirmo ir antro aukšto butus.Ir gana žymi gatvė V.Landsbergio-Žemkalnio,administruoja Civinit namai.Teisinasi,kad tai Kauno savivaldybės teritorija.Taip suprantamas"sveikas miestas"?Gal laikas keisti požiūrį.

Sektantas iš gretimo namo

Sektantas iš gretimo namo  portretas
Kada bus išauklėti tie,kurie kiša į krosnis senus rakandus,drabužius,batus, vaistus,plastiką?!Privalo atsirasti tikrintojai,kurie paimtų pavyzdžius ir ištirtų,nes patys žmonės proto neturi!

vadinasi ,....neuzilgo PSO ateis trucyt visus

vadinasi ,....neuzilgo PSO ateis trucyt visus portretas
Kauniecius.....
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių