Šalia Pelėdų kalno iškilo bronzinė J. Zikaro skulptūra

  • Teksto dydis:

Mieste daugėja skulptoriaus Artūro Žilinsko pėdsakų: viešąsias miesto erdves papuošė dar vienas autorinis darbas. Naujasis „Kauno akcentas“ skirtas vienam pirmųjų profesionalių Lietuvos skulptorių, profesoriui Juozui Zikarui. Bronzinė skulptūra pastatyta šalia jo vardo namų-muziejaus.

Menininkas Artūras Žilinskas įamžino žinomą Lietuvos meno asmenybę – skulptorių J. Zikarą. Bronzinė skulptūra – duoklė vienam iškiliausių šalies kūrėjų, kurio vardas neatsiejamas nuo Lietuvos Nepriklausomybės simbolikos. J. Zikaras sukūrė  pirmąsias lietuviškas monetas, jo skulptūros „Laisvė“, „Knygnešys“, paminklas „Nežinomam kareiviui“, žymių tautos veikėjų biustai puošia Kauną.

„Kaunas jau tapęs muziejumi po atviru dangumi, kuriame gausu istorijų apie miestą, čia gyvenusias iškilias asmenybes. J. Zikaro darbai svarbūs ne tik Kaunui, bet visai Lietuvai. Tikimės, kad ji paskatins dažniau užsukti į muziejų, pažinti skulptorių, jo nuopelnus bei palikimą. Džiugu, kad „Kauno akcentų“ programa suteikia galimybę ir jauniems Kauno skulptoriams įgyvendinti savo kūrybines idėjas“, – apie miestą papuošusį meno kūrinį kalbėjo Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

Kauno m. savivaldybės nuotr.

Realaus ūgio J. Zikaro figūra įkurdinta ant pilko granito postamento, papuošto žalvarine lentele su skulptoriaus parašu. Greta namų-muziejaus vartelių stovintis J. Zikaras pasitinka atvykstančius lankytojus su darbiniu chalatu, lūkuriuodamas ir smalsiai besižvalgantis Pelėdų kalno link.

Monumentas paįvairina aplinką ir papildo muziejaus ekspoziciją, tarsi kviečia pamatyti autentiškus tarpukario interjerus, išsaugotas ir atkurtas detales, skulptoriaus gyvenamąsias ir dirbtuvių erdves.

Kaunas jau tapęs muziejumi po atviru dangumi, kuriame gausu istorijų apie miestą, čia gyvenusias iškilias asmenybes.

A. Žilinskas siekė, kad galutinis rezultatas būtų kuo panašesnis į tikrąją asmenybę ir visa tai perteikė savo darbe. Kurdamas monumentą analizavo J. Zikaro bruožus, apsirengimo stilių, jo gyvenimo būdą. Pasak autoriaus, tai buvo mielas, jautrus žmogus, mokėjęs užjausti ne tik žodžiu, bet ir teikdamas visokeriopą pagalbą. Dažnai savo mokinius maitino, rengė bei padėjo, kad tik šie galėtų augti.

Kūrinys sukurtas per programą „Kauno akcentai“. Tai jau antras A. Žilinsko ankcentas papuošęs miestą. Skulptorius praėjusiais metais Kauno laiptų prieigose įkurtino masyvias „Mitinės būtybės“ pėdas.

Kauno m. savivaldybės nuotr.

Nuo 2017-ųjų veikiantis projektas „Kauno akcentai“ kviečia menininkus siūlyti idėjas, puošti miesto viešąsias erdves skulptūrų, dizaino objektų, šviesos instaliacijų, apšvietimo ar gatvės tapybos kūriniais. Komisijos atrinktų ir patvirtintų akcentų įgyvendinimą finansuoja Kauno miesto savivaldybė.

Menininkai iš visos Lietuvos kviečiami teikti savo sumanymus specialioje platformoje internete: akcentai.kaunas.lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ona

Ona  portretas
O aš pamaniau, kad tai šviesios atminties Romualdo Kvinto darbas. Ta pati stilistika, net skulptūros akys pakeltos į debesis kaip mėgo R.Kvintas, Palyginkite su Laisvės alėjoje stovinčiu Dolskiu ir R.Kvinto kūriniais Vilniuje.

Gal užteks pagaliau

Gal užteks  pagaliau  portretas
Kažkoks marazmas su tom skulptūrom Kaune, o Ramybės parke eidama net išsigandau, tiek ten visokių baubų pristatyta

:(

:( portretas
Iš visų aptarinėjamų ir kritikuojamų šis pats geriausias. J. Zikaras buvo tragiška ir labai sudėtinga asmenybė. Šiuo atveju skulptoriaus pasirinkta stilistika ir realizmas be jokios pompos išraiškingas ir pasiteisina.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių