Studentų galvos skausmas: kur Kaune gyventi?

Šiomis dienomis į Kauną atvykusiam ne vienam studentui kyla klausimas, kur gyventi. Pasidomėjome, kokios galimybės laukia akademinio jaunimo.

Žvilgsnis į bendrabučius

Dažnai studentai, atvykę iš kitų miestų ir rajonų, savo gyvenamąja vieta renkasi aukštosios mokyklos skiriamus bendrabučius.

Studijuojantiesiems Lietuvos sveikatos mokslų universitete bendrabučiuose yra 1 782 gyvenamosios vietos, o pirmakursiams ir užsienio šalių studentams kiekvienais metais skiriama 420 vietų.

Universiteto atstovų duomenimis, ne visi studentai nori gyventi skiriamuose kambariuose, todėl maždaug 5 proc. renkasi privačiam sektoriui priklausančius būstus.

Tiems, kurie apsigyvena šios aukštosios mokyklos bendrabučiuose, kiekvieną mėnesį nuomai tenka išleisti nuo 47 iki 95 eurų.

Vyksta migracija

Kauno technologijos universiteto studentai gali džiaugtis didesnėmis galimybėmis gyventi universiteto suteikiamuose bendrabučiuose. Jų yra net dvylika ir čia gali apsigyventi apie 3 tūkst. žmonių.

Šiais metais pirmo kurso studentams aukštoji mokykla suteikė 700 gyvenamųjų vietų, o užsienio studentams – 300.

Dėl gyvenamosios vietos suteikimo šios aukštosios mokyklos bendrabučiuose kreipiasi ne visi studijų sutartis pasirašę studentai, o tik pusė. Kodėl studentai atsisako gyventi universiteto bendrabučiuose?

"Tai individualus kiekvieno studento pasirinkimas. Dalis studentų noriai renkasi gyventi bendrabutyje, kiti pirmenybę teikia buto nuomai. Per metus dalis apsigyvenusių bendrabutyje studentų susiranda draugų ir pageidauja su jais persikelti gyventi į butą. Vis dėlto dažniausiai gyvenantys bendrabutyje studentai pageidauja pagerinti sąlygas persikeldami gyventi į kitą kambarį ar į kitą bendrabutį", – pasakojo universiteto atstovas.

Dalis studentų noriai renkasi gyventi bendrabutyje, kiti pirmenybę teikia buto nuomai.

Kaina, kurią moka studentai už kambario nuomą, priklauso nuo įvairių detalių: kambario tipo (vienvietis, dvivietis ar trivietis), pastato, kambario ir baldų būklės, sanitarinio mazgo tipo (atskiras 1–2 kambariams, bendras visame aukšte ar rūsyje) ir virtuvės tipo, kuri taip pat gali būti skiriama atskira 1–2 kambariams, arba būti bendra visame aukšta. Dėl šių priežasčių gyvenamosios vietos kaina svyruoja nuo 50 iki 120 eurų.

Neskuba nuomotis

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) studentams suteikiamas didžiausias gyvenamųjų vietų skaičius – 6 112. Tačiau pirmakursiai šiuo metu gali pretenduoti tik į 239, užsienio šalių studentai – į 202.

Universiteto atstovai teigia, kad tai anaiptol nėra galutiniai skaičiai, nes priėmimas į aukštąsias mokyklas baigėsi tik prieš savaitę, o ir studentai dėl kambario nuomos kreipiasi ne visi, kiti – jau pirmame studijų semestre gyvenamąsias vietas bendrabutyje užleidžia kitiems. "Pirmo kurso studentai mokslo metų pradžioje bendrabučių atsisako retai: tai dažniausiai nutinka, jei išsinuomoja kambarį. Vyresni ir pirmo kursų studentai atsisako bendrabučio spalio–lapkričio mėnesiais, nes tuo metu atsiranda geresnių pasiūlymų išsinuomoti butą. Aktyvėjimas jaučiamas ir pasibaigus šildymo sezonui, kai studentai, nuomodamiesi butą, gauna mažesnes sąskaitas už komunalines paslaugas", – pasakojo VDU Integruotos komunikacijos grupės atstovė Ina Žurkuvienė.

Kalbant apie kainas, šio universiteto studentų mokestis už nuomą priklauso nuo gyvenamųjų vietų kambaryje skaičiaus ir patogumų paskirstymo, čia gyvenančiųjų nuomos mokestis per mėnesį svyruoja nuo 31 iki 155 eurų.

Ieško butų

Bendrabučiuose neužtenka vietos visiems, todėl neretai studentams tenka ieškoti nuomojamų butų ar kambarių. Norėdami išsinuomoti vieno kambario butą studentai turėtų nusiteikti mokėti mažiausiai 100 eurų per mėnesį, o ir tokio buto būklė, baldai dažnai primena praeito amžiaus aštuntąjį dešimtmetį. Neretai butai nuomojami ir be baldų. Norintieji gyventi geresnėmis sąlygomis turėtų mokėti daugiau. Vieno kambario butų, kuriuose stovi geresni baldai ar bent jau ant sienų nekaba kilimai, kainos prasideda nuo 200 eurų, jau nekalbant apie naujai įrengtus butus – jų nuomos kaina siekia beveik 400 eurų mėnesiui.

Ar dažnai studentai kreipiasi į nekilnojamojo turto brokerius klausėme nekilnojamojo turto įmonės "Capital" biuro vadovės Aušros Kriščiūnienės: "Pastaruoju metu tikrai nemažai studentų kreipiasi dėl kambarių ar butų nuomos. Dažniausiai jie patys sau ieškosi turto, klausia, kokie yra pasiūlymai, teikia užklausas dėl galimų nereklamuojamų objektų."

Biuro vadovė taip pat užsiminė, kad studentams visai nesvarbu, ar nuomos sutartis yra deklaruojama ir nuoma yra vykdoma oficialiai, ar paliekama šešėlyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kur galima įsigyti

Kur galima įsigyti portretas
tokią kabyklę skalbiniams džiovinti? Kas galėtų patarti?

Vaidas

Vaidas portretas
Pragyvenau 12 metų nuosavame bute, daugiabutyje. Butas kapitališkai suremontuotas, su visai baldais, buitine technika. Kadangi laiptinėje tik 12 butų, kaimynai puikūs, su visais per tiek metų tapome artimais draugais. Išsikraustydamas į namą, visiems pažadėjau, kad studentų neįleisiu, kad nuomininkai bus šaunūs ir rūpesčių nekels. Už butą galėčiau gauti 300 Eur., bet paprašiau 200 iš pažįstamos, kultūringos poros. Finale - patenkinti visi, aš, kad nebijau, jog mano butas virs griuvėsiais, nuomininkai, kad turi kainos/kokybės santykį ir puikų nuomotoją, kaimynai, kad turi nuomininkus nekeliančius triukšmo ir kitų problemų. Aš nuomininkams parodžiau širdį, pasitikėjau, jiems net nupirkau naują čiužinį ir net buitinę chemiją. Jie už tai manęs nenuvilia, prižiūri butą, laiku atsiskaito ir yra dėkingi. Dabar, paskaitęs straipsnį pagalvojau, o kas būtų, jei už didesnę kainą, įleisčiau studentus? Atsakau - laimingų nebūtų.

Piliete

Piliete portretas
Sako, kad Lietuvoje sunku gyventi, tai iš kur tų studentų tik pabaigusių mokyklas tiek turtingų, kad jau gali mieste butus nuomoti ar net pirkti
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių