- Diana Krapavickaitė
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Sugiharos savaitės renginiai nenustoja žavėti Tekančios saulės šalies pažintiniais renginiais.
Ketvirtadienio vakaras buvo skirtas prisilietimui prie Japonijos skonių jūros.
Vienas japonų virtuvės išskirtinumų yra specifinė maisto kultūra: kulinarija japonų gyvenime dažnai prilyginama menui, todėl ir patiekalas tampa meno kūriniu. Japonai labai dažnai sako, kad valgyti reikia akimis.
HOF Hotel ir Azija Lt pristatomoje japonų virtuvės renginyje kelių rūšių japoniškos sakės, japoniškų likerių ir japoniško stiliaus užkandžių otsumami degustacija.
Ką įsivaizduojame patiekiant ant japonų stalo? Preciziškai pagaminti ryžiai, šviežia žuvis ir jūros gėrybės ir, žinoma, sušiai, kuriuos virtuvės šefai gaminti mokėsi iš tikrų tikriausių meistrų.
Šios degustacijos dalyviams buvo kiek kitaip. Japoniško stiliaus užkandžius ruošęs virtuvės šefas pabrėžė, kad tradicinė Japonijos virtuvė neįsivaizduojama be šviežios žuvies ir jūros gėrybių.
Jis pasistengė neatitoldamas nuo japoniškos virtuvės tradicijų pagaminti užkandžius iš tokios žuvies, kurią galima įsigyti Lietuvoje.
„Tiksliai nežinau, ką čia valgau, bet skanu ir įdomu“, - po kelių pirmųjų kasnių prisipažino viena degustacijos dalyvė.
Visiems išdalintose lėkštėse įsitaisiusios į strimėles panašios skirtingais būdais paruoštos žuvys, skrudintos krevetės, dubenėlis su lašišos gabaliukais padaže ir vištienos gabaliukų iešmelis.
„Lyg ir nieko ypatingo, bet skonis ne lietuviškas. Jaučiasi imbieras“, - atviravo kita moteris.
Japonams labai svarbus žmogaus ir gamtos santykis – šią harmoniją jie bando atskleisti ir gamindami maistą: stengiamasi neužgožti natūralaus žuvies, jūros gėrybių, mėsos ar daržovių skonio, gardinant jas įvairiausiais prieskoniais. Japonai siekia, jog patiekalų skonis būtų natūralus.
Degustacijai patiektus japoniško stiliaus užkandžius dalyviai maloniai nuplovė septynių rūšių alkoholiniais gėrimais.
Tradicinio japonų gėrimo - sakės - tradicijos ir istorija tęsiasi jau daugiau kaip 2 tūkst. metų.
„Priešingai nei daugelis galvoja, sakė neturi nieko bendro su degtine – tai natūraliai fermentuotas ryžių gėrimas, daug artimesnis vynui ar alui“, - pilstydamas gėrimą lietuvaičių žinių spragas pildė Japonijos gamintojo“Choya“ atstovas.
Sakės stiprumas siekia 15 laipsnių. Įdomus pats šio gėrimo gamybos procesas. Sakė gaminama fermentuojant valytus ryžius. Tuomet krakmolas verčiamas į cukrų specialių fermentų pagalba.
Pridėjus mielių, cukrus virsta į alkoholį. Šis gamybos procesas beveik nesiskiria nuo paprasto alaus gamybos. Tačiau keli esminiai skirtumai vis tik yra: gaminant alų naudojami mielių fermentai, tuo tarpu sakei reikalingas specialus pelėsis.
Po fermentacijos sakė filtruojama ir skanaujama.
Mažiau pažįstamas susirinkusiems degustacijoje buvo likeris Umeshu iš japoniškų slyvų rūšies ume. Dar po lašelį gėrimo Yuzu iš labai aromatingo citrusinio vaisiaus turinčio greiftrutų poskonį ir degustacijos finalui dubenėlis žaliosios arbatos iš Yaotsu kalnų.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Laisvės gynėjų dienos minėjimo renginiai Kaune8
Sekmadienį ir pirmadienį Kaune vyks 34-osioms Sausio 13-iosios metinėms skirti renginiai. ...
-
Sąjungos aikštėje atsiras daugiau gyvybės11
Vilijampolėje ilgus metus apleista Sąjungos aikštė šiemet turėtų sulaukti pokyčių. Darbus planuojama pradėti vasarą. Po rekonstrukcijos aikštė turėtų pasikeisti neatpažįstamai. ...
-
Panemunės šilas pildosi išskirtiniais rankų darbo suoliukais7
Panemunės šile daugėja unikalių rankų darbo suoliukų. Drožti dirbiniai papildė prieš kurį laiką pradėtą pildyti įvairių gyvūnų kolekciją, tad prisėsti šalia bus galima ne tik ties unguriais, ilgus sparnus išskleista...
-
Legendinio „Olimpo“ jubiliejus: nuotaikos – dvejopos
„Mūsų klube įkurtame muziejuje būtų galima susipažinti ne vien su turtinga varžybų trofėjų kolekcija, bet susitikti ir su juos iškovojusiais atletais“, – sakė vienas kultūrizmo klubo „Olimpas“ steigėjų doc. dr...
-
Eiguliuose bus daugiau spalvų: tikslas – pagyvinti aplinką6
Gatvės meno kolekcija Kaune plečiasi. Eiguliuose ant buvusios elektros pastotės atsirado naujas ir ypač spalvotas piešinys. Neabejojama, kad jis taps rajono puošmena, kuri spalvų suteiks visais metų laikais. ...
-
Talkino nusikaltėliams ar sulaukė pareigūnų keršto?19
Rugsėjį kriminalinių knygų autorius Dailius Dargis pasimatavo jo aprašomų herojų batus. Sulaikymas, kratos, įtarimai, suėmimas, skambūs kaltinimai – tai tapo jo asmeninio gyvenimo dalimi. ...
-
Kauno klinikos ruošėsi pacientų antplūdžiui: ar susitvarkė su krūviu?4
Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) ligoninė Kauno klinikos ruošėsi didesniam pacientų srautui sausio 8–9 dienomis. Perkeliant LSMU Kauno ligoninės Ortopedijos ir traumatologijos skyrių, šiomis dienomis skubią pagalb...
-
Automobilių niekam nereikia?14
Jau ne vienus metus Kaune nutempiami nebenaudojami automobiliai, tačiau savininkai retai kada atsiima savo turtą. Bešeimininkės transporto priemonės tiesiog utilizuojamos. ...
-
Vietoj baldų – bėdos: neturėkite reikalų su šiomis įmonėmis16
Laikytis nuoseklumo – pirma kėdės, paskui pinigai, sunku, nes baldininkai nori avanso. O gavę dingsta. Taip elgėsi Kaune baldus siūlę abejotini meistrai. ...
-
Kaune rengiamas simbolinis karių bėgimas Sausio 13-osios aukoms pagerbti6
Kaune ketvirtadienį rengiamas simbolinis karių bėgimas, skirtas per sovietų agresiją 1991 metų sausio 13-ąją žuvusiems Lietuvos laisvės gynėjams pagerbti. ...