Sumažintos taršos zona: daugiau atsiskaitymo būdų ir priminimas susimokėti

Nuo rugpjūčio Kauno senamiestyje pradėjus veikti Sumažintos taršos zonai (STZ) fiksuojami laukti rezultatai: tranzitas sumažėjo ketvirtadaliu. Kol kauniečiai ir miesto svečiai su naujove tik apsipranta, sistemą prižiūrintys specialistai rūpinasi papildomais atsiskaitymo būdais. Vairuotojams taip pat primenama, kad, pervažiavus Senamiestį, būtina susimokėti 2 eurų mokestį per septynias kalendorines dienas. Kitu atveju bus sulaukta baudų.

Eismas, triukšmas ir tarša

Nuo rugpjūčio 1 d. važiuoti STZ kainuoja 2 eurus – tiek, kiek atsieina vienos valandos automobilio parkavimo mokestis. Mokama ne už įvažiavimą, bet už važiavimą tranzitu. Atvykstantys asmeniniais reikalais naujo mokesčio nepajaučia, nes į STZ mokestį įskaičiuota pirmoji valanda už automobilio stovėjimą.

Paprastai tariant, atvažiavus bent valandai ar ilgesniam laikui į Senamiestį – praleisti laisvalaikio, apsilankyti kavinėje ar kitais tikslais – viešnagė šioje miesto dalyje papildomai nekainuos nė cento, nes už 2 eurų STZ mokestį skiriama valanda nemokamo parkavimo.

Prieš pradedant veikti STZ mokesčiui, kasdien per Senamiestį vidutiniškai važiuodavo apie 2 tūkst. automobilių. Nuo rugpjūčio šis skaičius sumažėjo iki 1,5 tūkst. Apie 30 proc. sudaro turintys leidimus, 6–7 proc. – elektromobilių savininkai, besinaudojantys lengvata pro Senamiestį važiuoti nemokamai.

Svarbu: Kauno senamiestyje tranzitas sumažėjo ketvirtadaliu. Kauno m. savivaldybės nuotr.

„Naujovė veikia nuo rugpjūčio, tačiau jau dabar matome pirmuosius siektinus rezultatus – tranzitas sumažėjo maždaug 25 proc. Tai mažesnė tarša, mažesnis triukšmas ir nebe toks intensyvus eismas siaurose gatvelėse. To ir siekta miesto Darnaus judumo plane“, – pirminiais duomenimis dalijosi Kauno savivaldybės Transporto ir eismo organizavimo skyriaus vedėjas Martynas Matusevičius.

Kauno savivaldybė palaiko dialogą ir su verslininkais, besinaudojančiais kurjerių ir pavežėjų paslaugomis. Atsižvelgiant į prašymus, dar praėjusį mėnesį abipus Senamiesčio įrengta papildomų vietų nemokamai sustoti penkiolikai minučių.

Susimokėti per septynias dienas

M. Matusevičius priminė, kad lengvatų neturintys automobilių vairuotojai, tranzitu kirtę Senamiestį, STZ mokestį privalo susimokėti per septynias kalendorines dienas. Kitu atveju transporto priemonių savininkai sulauks baudų.

„Pasitikrinti, kokia mokama suma susidarė už važiavimą per Senamiestį, galima mobiliosiose programėlėse „carOne“, „uniPark“ arba interneto tinklalapyje parkavimaskaune.lt – tereikia įvesti savo transporto priemonės valstybinį numerį ir galima netgi užsiprenumeruoti priminimo pranešimus elektroniniu paštu“, – pridūrė pašnekovas.

Interneto svetainėje savitarna.parkavimaskaune.lt sistema mokėjimą suformuoja automatiškai. Norint joje atsiskaityti, būtina užsiregistruoti.

Lengvatos ir leidimai

STZ lengvatos teikiamos nekilnojamojo turto objektus turintiems fiziniams ir juridiniams asmenims, grynųjų elektromobilių savininkams, specialiosioms tarnyboms, neįgaliesiems.

Asmenys, teritorijoje suformavę sklypus, gauna tiek leidimų, kiek juose yra suformuota parkavimo vietų. Informaciją apie lengvatas, leidimų išdavimą ir kitais klausimais teikia biudžetinės įstaigos „Parkavimas Kaune“ specialistai.

Kauno miesto pavyzdžiu ruošiasi sekti ir kitos šalies didmiesčių ir kurortinių teritorijų savivaldybės, planuojančios diegti STZ jau nuo kitų metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių