Turgaus pirkėjų krepšeliai: mėsą nurungia daržovės ir uogos

Mėlynės, voveraitės, juodieji serbentai, avietės, ūkininkų
auginti pomidorai, šviežios bulvės, morkos. Tai pastarųjų savaičių naujienos Kauno
turguose. Tiesa, kai kurių kainos, lyginant su ankstesniais metais, ūgtelėjusios.

Nors liepą jau galima nuimti ilgai lauktą įvairių daržovių
derlių, tačiau prekyba jais ne tokia aktyvi, kokios tikisi augintojai. Mat vasarą,
kai daug žmonių atostogauja, pirkėjų sumažėja ir miesto turguose.

Atėjusieji suka prie stalų, kur siūlomos gamtos gėrybės, daržovės, uogos. Mažiau vilties daug suprekiauti mėsos pardavėjams. Antai Žaliakalnio turgaus mėsos skyriuje, pripažįsta
pardavėjai, vasarą, ypač kai karšta, sumažėja ne tik pirkėjų, bet ir prekeivių.

Parduodantieji mėsą apsirūpina mažesniu mėsos kiekiu, nei žiemą. Todėl
užsukusieji nusipirkti kiaulienos ar jautienos ne ankstų rytą, o kiek vėlėliau,
norimos mėsos gali ir neberasti. Pavyzdžiui, tinkamos šašlykams.

Šeštadieniais mėsos paviljone žmonių kiek daugėliau, o sekmadienį uždaro mėsos paviljono erdvė – peršviečiama. Mėgindami parduoti likučius, mėsininkai keliais
litais nuleidžia mėsos kilogramo kainą. Antai sekmadienį kiaulienos mentės be
kaulo kilogramą buvo galima nusipirkti už 10-12, nugarinės – už 17, sprandinės – už
16 litų. Veršienos kilogramas kainavo 25-30 litų, jautienos – 17-18 litų.

Didžiausios eilės rikiuojasi prie šviežių, ūkininkų išaugintų šviežių bulvių, burokėlių, morkų, agurkų, pomidorų, svogūnų. Išsiilgę kvapnių, „tikrų“ vietinių daržovių, kauniečiai negali papildomo lito kito ir mieliau renkasi tai, kas labiau panašu į nedidelio ūkio produkciją.

Tiesa, jei agurkus ar pomidorus ar bulves parduoda lietuvis ūkininkas, tai nereiškia, kad daržovės netręštos cheminės trąšomis, nepurkštos chemikalais nuo kenkėjų. Net specializuoto ūkininkų turgelio, šeštadieniais veikiančio aikštelėje prie Kauno pilies, kai kurie pardavėjai neslepia: „Žinoma, kad ir tręšiame, ir purškiame – kitaip tiesiog neišauginsi“. Vis tik jie tikina, kad vietinės daržovės mažiau paveiktos cheminėmis priemonėmis, nei įvežtinės.

Vienas kitas pirkėjas gali leisti sau paskanauti ir uogomis – avietėmis, mėlynėmis, vyšniomis, juodaisiais serbentais. Mėlynės parduodamos po 9-10 litų už litrą, kaip teigė jas renkanti ir parduodanti Birutė iš Marijampolės rajono, šiemet gerokai brangesnės. Antai pernai piko metu mėlynių litrą buvo galima nusipirkti už 5-6 litus.

„Šiemet mėlynių nedaug, uogos – mažos. Jei pernai per dieną pririnkdavau
25-30 litrų šių miško uogų, pastarąją savaitę – vos 12 litrų“, - prisipažino
marijampolietė.

Jau galima ragauti ir šviežių grybų, antai voveraitės parduodamos
po 12 litų už litrą. Turguose siūloma ir šviežio medaus, tiek pavasarinio, tiek
vasaros pradžios. Už litrą saldžiojo gardėsio prašoma 28-30 litų.

Bitininkai sako, kad medaus išimama vidutiniškai, tačiau brango cukrus, kuris reikalingas
bičių maitinimui, todėl ir medus kiek brangesnis, nei prieš metus.

Ūkininkų parduodamų daržovių 1 kg kainos:

Agurkai – 2-3 litai;

Pomidorai – 5-6 litai;

Žiediniai kopūstai, brokoliai – 4-6 litai;

Šviežios bulvės - 1-2 litai;

Švieži kopūstai – 1-3 litai.


Šiame straipsnyje: turgusdaržovėsuogos

NAUJAUSI KOMENTARAI

idomu

idomu portretas
tai rasykit apie kauno turgu kauno dienoje,prie ko cia sis laikrastys?

Regina

Regina portretas
Tai koks Jūsų nuomone čia laikraštis?

turgeliai issigimsta

turgeliai issigimsta portretas
Jeigu ukininku turgelyje ( ypac prie Kauno pilies) darzoves pardavineja lietuvis, tai dar nereiskia, kad jos augintos Lietuvoje. Bukite budrus. Ukininku turgeliai issigimsta. Juos uzvaldo atveztines produkcijos perpardavinetojai, kurie paskutinius, dar nepabegusius tikrus ukininkus nustume i turgelio pakrascius. Tai zino ir siu turgeliu priziuretojai, ir z.u. ministras, bet nieko nedaro. Vadinasi, tai naudinga.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių