Medikai nualpusį karį apdegino amoniaku

Karo medicinos tarnyboje nualpusį karį gaivinant amoniaku buvo apdegintos jo akys. Artimieji įtaria, kad incidentą norėta nuslėpti.

Apdegino amoniaku

Į „Kauno dienos“ redakciją kreipėsi Audrius Vilkelis, papasakojęs, koks incidentas jo 23-jų metų sūnėnui Dovydui nutiko Lietuvos kariuomenės dr. Jono Basanavičiaus karo medicinos tarnyboje, įsikūrusioje Kaune. Vyro teigimu, jo sūnėnas tarnauja Marijampolėje ir į Kauną atvyko pasitikrinti sveikatą.

Praėjusį ketvirtadienį apie 9 val. ryto buvo imamas jaunuolio kraujas. Kadangi ankščiau imant kraują jam pasidarydavo silpna, jis paprašė, kad šį kartą procedūra būtų atliekama jam gulint. Paėmus kraują, karys atsistojo, pasijuto silpnai ir apalpo. Personalas stengėsi Dovydą kuo greičiau atgaivinti, tačiau tai, anot nukentėjusio kario giminaičio, buvo padaryta aplaidžiai.

„Skubios pagalbos metu buvo naudojamas amoniakas, kad jis kuo greičiau atsigautų, bet neapdairiai jam amoniaką supylė ant akių. Tada jis buvo nuvežtas į Kauno klinikas. Dabar kaire akimi jis mato per miglą, dešine – praktiškai iš viso nemato. Taip pat yra nudeginta nosies vidinė dalis, yra keli nedideli nudegimai ant veido“, – kario būklę komentavo A. Vilkelis.

Kauno klinikų Viešosios komunikacijos tarnybos vadovė Milda Dambrauskienė sakė, jog Akių ligų klinikoje gydomo kario būklė stabili. Yra abiejų akių nudegimas, kuris gydomas konservatyviai, o gijimas truks kelias savaites.

Niekam nepranešė?

Kario giminaitis piktinasi, kad Karo medicinos tarnybos atstovai apie incidentą niekam nepranešė. Negana to, esą iš jų pusės sulaukė netikėtų paaiškinimų.

„Penktadienį nuvykome į Karo medicinos tarnybą išsamesnės informacijos. Iš jų pusės buvo tokių pasisakymų, kad net juokas ėmė… Neva jam buvo epilepsija, kurios iš tikrųjų nebuvo, po kiek laiko pareiškė, kad jis pats akis galėjo pasitrinti rankomis, bet kaip tai įmanoma, jei jis buvo nualpęs?“ – pasakojo A. Vilkelis.

Pasak jo, apie įvykusią nelaimę gegužės 12 d. iki 16 val. niekam nebuvo pranešta. Sūnėnas pasakojo, kad jam neleido niekam skambinti.

Be to, karys pridūrė, kad su juo Karo medicinos tarnyboje buvo dar du nepažįstami jaunuoliai, greičiausiai taip pat kariai. Jie galėtų būti liudininkai, bet apie juos niekas neužsimena, todėl A. Vilkelis mano, kad taip siekiama nuslėpti medikų padarytą klaidą.

Vyksta tyrimas

Karo medicinos tarnybos Karių sveikatos priežiūros sektoriaus centro viršininkė Nijolė Bražinskaitė nuo detalesnių komentarų susilaiko. Kol dar nėra galutinių išvadų, nėra aišku, ar bus suteiktos kokios nors kompensacijos nukentėjusiam kariui.

Tarnybos vadovės pulkininkės leitenantės Jolitos Siesartienės teigimu, nelaimė įvyko, kai karys atvyko tikrintis sveikatą dėl tinkamumo profesinei karo tarnybai. 

„Tiesiog paėmimo metu pasidarė negera, buvo teikiama būtinoji pagalba ir įvyko nelaimingas atsitikimas. Buvo duodama amoniako kariui pauostyti ir pateko amoniako į akis“, – pirmadienį per spaudos konferenciją sakė J.Siesartienė.

Pasak Karo medicinos tarnybos vadovės, sunku pasakyti, ar tai buvo personalo kaltė, ar nelaimingas atsitikimas.

Dėl įvykio atliekamas tyrimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ar ne

ar ne portretas
laikas KAM Medicinos tarnybos vadei atsistatydinti? Juk tiek visur aplaidumo....

kas darosi medicinoje

kas darosi medicinoje portretas
netvarka kariuomeneje ir medicinoje.kaip galima amoniaka apipilt kari.ko jis alpo ten.visiska netvarka.reiskia jo sveikata bloga jei alpsta.nesuprantu kas cia darosi.kariuomeneje nera tvarkos jei mirsta serga kareiviai

taip, jūsų varde,

taip, jūsų varde, portretas
Jaunuolis, atėjęs pasitikrinti sveikatos ir gal būt ateity negalėsiąs matyti -pats kaltas, kad nualpo ir buvo apdegintas? Š...na jūsų moralė, jei negebate įvardinti tikruoju vardu to, kas įvyko- aplaidumo ir neprofesionalumo. Jei ten būtų tamstos sūnus arba pats, kalbėtumėt kitaip, net neabejoju. Pripratę medikai versti kaltę ant pačių pacientų, prigalvodami įvairių priežasčių savo pačių aplaidumui ir neatidumui pateisinti.
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių