Rekordinį kyšį priėmęs V. Šiliauskas nori kalėti tik vienerius metus

Lietuvos Aukščiausiasis Tesimas (LAT) priėmė nagrinėti korupcijos byloje laisvės atėmimu nuteisto buvusio Kauno savivaldybės administracijos vadovo Viliaus Šiliausko advokato, taip pat prokurorų skundus.

Kaip BNS informavo LAT, abu skundus teisėjų atrankos kolegija priėmė gegužės 31-ąją.

„Iš esmės kasacinių skundų motyvus išnagrinės ir dėl jų pasisakys bylą iš esmės nagrinėsianti kolegija šį rudenį įprastine tvarka“, – antradienį BNS nurodė teismas.

Lietuvos apeliacinis teismas vasarį V. Šiliauską pripažino kaltu dėl kyšininkavimo ir skyrė daugiau nei trejus metus kalėjimo. Prokuroro prašymu teismas Baudžiamajame kodekse numatytą penkerių metų įkalinimo bausmę sumažino trečdaliu.

V. Šiliausko gynėjas prašo pakeisti sprendimą – sumažinti laisvės atėmimą iki vienerių metų motyvuodamas tuo, jog kriminalinės žvalgybos veiksmai prieš V. Šiliauską buvo atliekami neteisėtai.

Pasak teismo, advokato manymu, apeliacinės instancijos teismas nepagrįstai panaikino ir atsisakė pripažinti V. Šiliausko atsakomybę lengvinančias aplinkybes – šis prisipažino padaręs nusikaltimą ir savo noru atlygino padarytą žalą.

Savo ruožtu Generalinė prokuratūra kasaciniame skunde nurodo, kad Apeliacinis teismas V. Šiliauskui netinkamai pritaikė Baudžiamojo kodekso nuostatas, pagal kurias bausmė sumažinta trečdaliu.

Pasak prokurorų, kodeksas numato, kad tokią išlygą galima taikyti baudžiamąją bylą išnagrinėjus pagreitinto proceso tvarka ar atlikus sutrumpintą įrodymų tyrimą, taip pat kai baudžiamoji byla baigiama teismo įsakymu, o pats nuteistasis pripažįsta kaltę.

Apeliacinis teismas vasario pabaigoje V. Šiliauskui skyrė realią trejų metų ir keturių mėnesių laisvės atėmimo bausmę, taip pakeisdamas žemesnės instancijos teismo verdiktą, kuriuo nuteistajam buvo skirta 70 tūkst. eurų bauda, bet nebuvo numatytas laisvės atėmimas.

Buvęs Kauno savivaldybės administracijos vadovas bausmę atlieka Kauno kalėjimo padalinyje, kur kali buvę ir esami valstybės politikai, teisėsaugos, teismų, prokuratūros, kontrolės, valdžios ir valdymo institucijų pareigūnai.

Be to, V. Šiliauskui septynerius metus uždrausta dirbti valstybės tarnyboje. Tai yra maksimalus terminas tokiai baudžiamojo poveikio priemonei. Taip pat konfiskuota kyšio dydžio suma – 260 tūkst. eurų.

V. Šiliauskas nuteistas už tai, kad eidamas administracijos direktoriaus pareigas 2021–2022 metais savo naudai pats tiesiogiai reikalavo ir priėmė iš „Autokaustos“ vadovo Juozo Kriaučiūno 260 tūkst. eurų kyšių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Keleivis

Keleivis portretas
Jei sąžiningai, tai AMB pavogė "Draugystės" viešbutį, praėjo pakankamai laiko žmonės pamiršo ar primiršo-statom jam paminklą. Kauno kyšininkui paminklo nebus, nes teistiems nestato obeliskų, vagystės mastas lyginant su viešbučiu-menkutis. Gaila, jei būtų 1991 metai atsikūrusi anuometinė de jure prieškario Lietuva o ne nepriklausoma LTSR kalbų jokių apie rusų imperijos tarnautojus nebūtų.

Misliju

Misliju portretas
kad žmogysta turi sąžinės, jei nori kalėti NET vienerius metus, o ne vieną dieną ar pusdienį...

Bbd ant kauno

Bbd ant kauno portretas
Aš irgi nužudęs kažką norėčiau kalėti du metus lygtinai beabejo
VISI KOMENTARAI 40

Galerijos

Daugiau straipsnių