A. Paleckio šmeižto ir partizanų niekinimo byloje baigtas įrodymų tyrimas

  • Teksto dydis:

Kauno apylinkės teisme nagrinėjamoje Algirdo Paleckio šmeižto ir partizanų niekinimo baudžiamojoje byloje antradienį baigtas įrodymų tyrimas.

„Kadangi visi proceso dalyviai šioje byloje jau yra apklausti, byloje nuspręsta baigti įrodymų tyrimą“, – BNS po posėdžio sakė teismo atstovė Tautvilė Merkevičiūtė.

Antradienį apklaustas krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas.

Už rengimąsi šnipinėti Rusijai nuteistas ir bausmę Kauno kalėjime atliekantis A. Paleckis byloje kaltinamas L. Kasčiūno, tuomet vadovavusio Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui (NSGK), šmeižimu ir partizanų niekinimu.

Nuo 2022 metų spalio iki 2023 metų birželio viešintame A. Paleckio vaizdo įraše teigta, neva L. Kasčiūno anksčiau vadovautas NSGK yra „nacistinis komitetas“, o L. Kasčiūnas siekia apriboti žiniasklaidos laisvę.

„Ypač daug klausimų, susijusių su jo (L. Kasčiūno – BNS) praeitimi, politine karjera ir praeityje skaityta literatūra turėjo kaltinamasis (...) A. Paleckis. Įvairius klausimus uždavė jam, taip pat ir jo gynėjas, tam tikri klausimai, kurie galimai turėjo ir provokacijos tikslą arba nebuvo išvis susiję su bylos medžiaga, teisėjo buvo pašalinti“, – apie posėdžio eigą pasakojo T. Merkevičiūtė.

„Kaltinamojo gynėjas posėdžio metu taip pat pateikė daug įvairių publikacijų, susijusių su nukentėjusiuoju ir jo skyrimu į ministrus“, – pridūrė ji.

Anot prokuratūros, pateikdamas Lietuvos pokario ginkluotą rezistenciją kaip Jungtinių Valstijų padarytą žalą Lietuvai, A. Paleckis taip pat menkino rezistencijos dalyvius, priskyrė jiems tik neigiamus kovos motyvus nutylėdamas rezistencinės kovos tikslą ginti Lietuvos laisvę.

Kaltinamojo gynėjas posėdžio metu taip pat pateikė daug įvairių publikacijų, susijusių su nukentėjusiuoju ir jo skyrimu į ministrus.

Parodymus byloje anksčiau davė L. Kasčiūnas, liudytojai – įrašą paskelbęs portalo ekspertai.eu atstovas Andrius Nakas, parlamentarai Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos nariai Matas Maldeikis ir Paulė Kuzmickienė, Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro Specialiųjų tyrimų skyriaus vedėjas istorikas Rytas Narvydas.

Teismo posėdžiuose nuotoliniu būdu dalyvaujantis A. Paleckis kaltės nepripažįsta.

„Kito posėdžio metu bus klausomasi baigiamųjų kalbų ir prokuroras įvardys, kokią bausme prašo skirti kaltinamajam. Baigiamosios kalbos vyks spalio 7-ą dieną ir tada bus paskelbta, kada bus skelbiamas nuosprendis“, – nurodė teismo atstovė.

Buvęs politikas ir diplomatas yra nuteistas už šnipinėjimą Rusijai, pernai birželį Lietuvos Aukščiausiasis Teismas perkvalifikavo jo veiksmus į rengimąsi šnipinėti ir pusmečiu, iki pusšeštų metų, sumažino laisvės atėmimo bausmę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Čia nieko nuostabaus kad nekalta žmogu uždarė Tik kaip tapsim laisvi daug sužinosim kiek lietuviu buvo sunaikinta šitu išgamu patys matom kokie brudai sedi seime skvernai bartuševičiai raskevičiai čmil piš nauseda kuris tuoj mus vatnykus pradės sodinti Aš tremtinio žuvusio už lietuvos laisve jau tikrai ju saraše Nes jie visi stalininiai komunistai

Rasa

Rasa portretas
Matėm bylas sukurptas landzberginiu teisėju N Venskienei kur iš 36 kaltinimu liko 4 niekingi išgalvoti kaltinimai Buvo už šnipinėjima bet kaip nerado perašė i bandima šnipinėti spalio men bus kad taip mastė kad reikėtu pašnipinėti lietuvos šnipus grybovna landzbirbi Nei vienas doras lietuvis net negalvoja kad tu Palecki kažka tai veikiai Manau kad šiukšlynas tave bijo nes žinokad esi doras protingas garbingas lietuvos pilietis

Natalija

Natalija portretas
Tokiu šiukšlinu stebėtoju ir kaščiunu hai hitler nors tvoras tverk
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių