„Grožis – įkvėpėjas“: D. Andriulionio tapybos paroda

  • Teksto dydis:

Šią savaitę Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešosios bibliotekos „Kauno atžalyno“ padalinyje (Kauno g. 49) atidaryta Dano Andriulionio (1951–2023) tapybos paroda „Grožis – įkvėpėjas“. Paroda veiks iki kovo 23 d.

Paroda sudaryta ne iš pačių didžiausių tapytojo drobių, o iš stilistiškai ryškių ir prabangių darbų, kuriuose vyrauja impulsyvi pastozinė tapyba, jaučiamas paveikslų faktūriškumas tiek žiūrint, tiek prilietus ranka.

Iš Rokiškio kilęs tapytojas D. Andriulionis mokėsi Pakruojyje, baigė Rokiškio T. Vaižganto vidurinę mokyklą, 1975 m. įstojo į VISI, kur studijavo architektūrą, 1979 m. baigė VDA Klaipėdos vizualinio dizaino katedrą, įgydamas dailininko dizainerio specialybę, nuo tol gyveno ir kūrė Klaipėdoje. Nuo 2001 m. dėstė tapybą ir kompoziciją jauniesiems dizaineriams. Nuo 1992 m. dalyvavo daugiau nei 300 įvairių parodų ir meno projektų, surengė daugiau nei 60 asmeninių parodų. Jo paveikslų yra įsigiję meno kolekcininkai visame pasaulyje.

Tai buvo labai ryškus, nepanašus į kitus, turėjęs savo stilių tapytojas, jo darbuose puikiai dera emocijos ir intelektas. D. Andriulionis mėgo kurti abstrakcijas, jam visuomet buvo svarbiau ne atkartoti vaizdą, o perteikti pačią idėją, mintis ir jausmus, kurie savaip interpretuojami nugulė ant drobės. Daugelyje jo darbų aptinkama archajiškosios baltų mitologijos apraiškų, senovinių ženklų ir runų. Jis tarsi žynys pasinaudojo kosmologijos žiniomis ir simboliais, kad žiūrovai pasinertų į jo paveikslų mistinę erdvę.

Tapytojas savo darbais įprasmino ir emocionaliai reagavo į planetoje vykstančius įvykius, neliko abejingas jėgoms, griaunančioms visuomenę, ir kreipė dėmesį į harmonijos principus, pasaulio stygas, jungiančias kūriniją. Visa tai susipynė su baltų mitologijos ženklais, runomis ar rytietiškomis mandalomis. Simboliai, apraizgę daugelį jo tapybos darbų, atskleidžia, kuo tapytojas domėjosi: astronomija, kelionėmis, žmogaus dvasiniu gyvenimu.

Paroda veiks iki kovo 23 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių