Klaipėdiečiams – išskirtinė paroda

Uostamiestyje atidaryta neįprasta paroda „Irklais per tris amžius“. Beveik tūkstantį eksponatų, susijusių su irklavimo sportu, klaipėdiečiai gali apžiūrėti Klaipėdos sportininkų namuose-muziejuje. Čia galima pamatyti senovinį irklininkų treniruoklį ir kitus eksponatus iš įvairiausių pasaulio šalių.

Trečiadienio vakarą miesto sportininkų namuose buvusi irkluotoja ir muziejaus įkūrėja Rima Karalienė klaipėdiečiams pristatė savo parodą.

Irklavimo karjerą baigusi ir vėliau eksponatą po eksponato kaupusi Rima Trakuose šeimos įkurto irklavimo klubo patalpas pavertė muziejumi.

R. Karalienės gyvenimas tiesiogiai susijęs su irklavimu ir šiandien ne tik dėl išsaugotų eksponatų, bet ir dėl gausios irklininkų giminės. Daugiau nei 30 šio vandens sporto entuziastų yra Rimos šeimoje. Keturios vienos giminės kartos pasirinko būtent šią sporto šaką.

R. Karalienė sutiko savo parodą perkelti į Klaipėdą – suteikti galimybę ir uostamiesčio gyventojams susipažinti su irkluotojų gyvenimu. Eksponuojami įvairūs plakatai, knygos, gausybė nuotraukų. Apsilankę gali išmėginti ir senovinį irkluotojų treniruoklį.

G. Namentkevič nuotr.

Muziejaus įkūrėja pati kaupė visus eksponatus, daugelis jų reikšmingi ir jai pačiai.

„Mano tėtis dalyvavo olimpinėse Tokijo žaidynėse, jis man parvežė žaislų, tokių tais laikais mūsų kraštuose nebuvo. Tada negalėjau ir pagalvoti, kad tokie daiktai gali tapti eksponatais, kurie primins istoriją“, – kalbėjo R. Karalienė.

Tada negalėjau ir pagalvoti, kad tokie daiktai gali tapti eksponatais, kurie primins istoriją.

Parodos atidarymo metu R. Karalienė užsiminė ir apie nelengvą pasiruošimą, kadangi perkelti visus daiktus į Klaipėdos sportininkų namus nebuvo paprasta.

„Turėjome įnešti nemažą irklavimo valtį. Pro pagrindines duris to padaryti nepavyko, todėl Sportininkų namų darbuotojai sugalvojo ją tiesiog įkelti pro langą“, – pasakojo parodos organizatorė.

G. Namentkevič nuotr.

Į parodos atidarymą atvyko ir tituluota irkluotoja – Donata Karalienė, kuri kartu su Klaipėdos irklavimo centro atstove Dovile Rimkute dalyvavo šių metų Paryžiaus olimpinėse žaidynėse.

Visus metus klaipėdiečiai turės galimybę nemokamai pamatyti su irklavimo sportu susijusią parodą. Joje – beveik tūkstantis su irklavimo sportu susijusių eksponatų iš viso pasaulio nuo 1844 m. iki dabarties.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių