Klaipėdos miesto bibliotekoje – ir naujos knygos

  • Teksto dydis:

Rudeniui įsibėgėjant klaipėdiečiai gali jaukiai leisti vakarus su įdomiomis knygomis iš Klaipėdos miesto savivaldybės viešosios bibliotekos fondų bei šiltomis ir jaudinamomis jų istorijomis. Šią savaitę biblioteka rekomenduoja...

Iš keistuolių istorijų

Vieno įdomiausių ir savičiausių Norvegijos novelistų ir romanistų Frode Grytteno novelių romanas „Avilio daina“ (leidykla „Gimtasis žodis“, 2014) – knyga, gimtąja kalba pasirodžiusi 1999-aisiais ir išsyk sulaukusi kritikų pagyrų.

Ji iškart buvo pripažinta gausaus skaitytojų rato ir karaliavo tarp tų metų bestselerių. Ši knyga pelnė prestižinę norvegų literatūros Bragės premiją ir buvo nominuota Šiaurės ministrų tarybos literatūros premijai. Ji išversta į keletą kalbų ir pritaikyta teatro scenai.

...Odoje, mažame Norvegijos miestelyje, įsikūrusiame palei fiordą tarp aukštų stačių kalnų, stovi šimtametis daugiabutis. Jis dūzgia tarsi avilys, pilnas įvairių žmonių gyvenimų, įkyrių buities garsų ir muzikos akordų. Iš trumpų namo gyventojų istorijų – stebinamų, liūdnų ir drauge persmelktų subtilaus humoro – dėliojamas romanas.
Knygos „Avilio daina“ veikėjai tarsi visai kasdieniški, tačiau drauge jaudinantys, neįprasti ir šiek tiek pamišę. Tikri keistuoliai – blaškosi su savo meile, neapykanta, neišsipildžiusiomis svajonėmis ir slaptomis viltimis. Ir kartais primena mus pačius…

Rašytojas ir žurnalistas F.Gryttenas (g. 1960) debiutavo 1983 m. eilėraščių rinkiniu, o dabar jo kūrybos lentynoje – penki romanai, kelios novelių, lyrikos, eseistikos knygos, saviti kelionių aprašymai ir knygos vaikams. Jo kūriniai pelnė įvairių Norvegijos literatūrinių apdovanojimų.

Kaip išmokti svajoti

Fabrice Lelarge „Tai bent pokštai!“ (leidykla „Ramduva“, 2013) – knygelė vaikams.

Šios nuotaikingos knygelės herojai – ypatingi ir... kiek keistoki: maža pelytė, kuri nebijo katės; višta, kuri maudosi vonioje ir svajoja valdyti traktorių; karvė, kuri duoda limonado; lapė, kuri neturi nė lašelio gudrumo, ir šuo, kuris negali loti...

Vaikai raginami perskaityti šią knygelę, susipažinti su linksmais personažais ir mokykis svajoti – juk šiame pasaulyje nieko nėra neįmanomo!..

Romanas apie motiną

„Pribuvėjos išpažinties“ autorės Diane Chamberlain romanas „Slapti gyvenimai“ (leidykla „Alma littera“, 2014) pasakoja apie gražią moterį, garsią aktorę Iden Raili, po skausmingų skyrybų su vyru nutarusia pasinerti į praeitį ir sukurti filmą apie savo motiną – įžymią vaikų rašytoją Kateriną Svift. Ji žuvo, kai Iden buvo vos ketverių.

Visų vadinama keistuole Katerina dažnai tūnodavo uoloje šalia namų, ten rašydavo ir slėpėsi nuo žmonių. Pačios Iden prisiminimai blyškūs, tačiau praeities įvykius padeda atkurti dėdės Kailo, motinos brolio, išsaugotas Katerinos dienoraštis.

Rašytojos vaikystė buvo nelengva. Katerina gyveno užsisklendusi savo pasaulėlyje, ir tik dienoraštis bei besąlygiška brolio meilė gelbėjo ją nuo skaudžios vienatvės.

Apsilankiusi savo vaikystės namuose Iden suvokia, koks dramatiškas buvo jos motinos gyvenimas. Čia ji iš naujo susipažįsta su praeitimi, kruopščiai slėptomis paslaptimis, susiduria su įsisenėjusiu melu. Ieškodama medžiagos filmo scenarijui, Iden susipažįsta su maloniu vyriškiu. Tačiau ir jis turi savų demonų bei paslaptį, grasinančią sužlugdyti jųdviejų ką tik susikurtą laimę. Iden tenka priimti širdį draskantį sprendimą: atsikratyti praeities šmėklų ir pradėti rūpintis savo pačios gyvenimu.

Užsisakyti / rezervuoti norimą leidinį galima bibliotekos elektroniniame kataloge http://katalogas.biblioteka.lt. Taip pat visos bibliotekos naujienos sudėtos jos interneto svetainėje www.biblioteka.lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių