Gegužės 9-oji Klaipėdoje: provokacijų pavyko išvengti

Gegužės 9-ąją būrelis klaipėdiečių rinkosi prie tarybinių karių palaidojimo vietos Skulptūrų parko pašonėje. Daugeliui tai tapo proga susitikti senus pažįstamus, pasikalbėti. Bet buvo ir tokių, kurie akivaizdžiai laukė provokacijų ar net patys bandė jas kurti.

Klojo tulpes ir gvazdikus

Į S. Daukanto gatvę žmonės, daugiausia pagyvenę, traukė nuo ryto.

Tulpės ir gvazdikai prieš pietus užklojo plokščių su žuvusių karių pavardėmis viršų. Ten žmonės degė kapų žvakes ir ratu dėjo gėles.

Prie karių kapų nuo ryto dirbo didesnės nei įprastai policininkų pajėgos, pareigūnai stovėjo atokiau nuo besirenkančiųjų. Jų darbas buvo užtikrinti viešąją tvarką.

Kelis kartus S. Daukanto gatve pravažiavo lengvieji automobiliai, iš kurių sklido ukrainietiškos dainos, bet vėliavų važiuojantieji neturėjo.

Dalis susirinkusiųjų filmavo susibūrimą, stengdamiesi užfiksuoti ne tik paminklines plokštes, bet ir atėjusiųjų veidus.

Situaciją stebi ne tik uniformuoti ir neuniformuoti pareigūnai, dirbantys šioje vietoje, policininkai padėtį stebi ir vaizdo stebėjimo kameromis.

Ėmė traukti dainas

Apie vidurdienį keli arčiausiai paminklinės sienos stovėję asmenys pradėjo dainuoti rusiškas karo meto dainas.

„Katiuša“, „Den pobedy“ ir kitas būrelis palydėdavo plojimais.

Kažkas šūktelėjo sveikinimą: „Su Pergalės diena!“, dar po vienos dainos nuskambėjo šūkis: „Už taikų dangų virš mūsų galvų!“

Vienas vyras neslėpė po striuke segintis Georgijaus juostelę, kuri pagal Lietuvos įstatymus yra draustinas simbolis.

Žurnalistės pakalbintas vyras įsikarščiavo, bet juostelę pridengė. Jo kalbos esmė buvo sunkiai suvokiama, bet nuotrupos koreliavo su Rusijos televizijos skleidžiama propaganda. Kadangi šio vyro šnekėjimas nelabai ką domino, jis greitai nurimo.

Rasa Bekėžienė. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Padėkojo už supratingumą

Daugelio dėmesį patraukė moteris, vilkinti juodos ir oranžinės spalvos rūbais, prie krūtinės prisisegusi baltą kaspinu surištą juostelę. Panašu, kad įstatymo nepažeidusi moteris norėjo pademonstruoti savo pažiūras.

Georgijaus juostelė buvo užrišta ir ant vienos kapų žvakės.

Apie 13 val. atvyko Klaipėdos miesto policijos komisariato viršininkė Rasa Bekėžienė. Trumpai pabendravusi su žurnalistais ji nusprendė pati nueiti iki susirinkusiųjų.

Pareigūnė paprašė arčiausiai stovinčią moterį nuimti Georgijaus juostelę, ši pakluso. R. Bekėžienė padėkojo jai už supratingumą.

„Situaciją stebi ne tik uniformuoti ir neuniformuoti pareigūnai, dirbantys šioje vietoje, policininkai padėtį stebi ir vaizdo stebėjimo kameromis. Kol kas jokių ekscesų neužfiksuota. Policininkai čia dirbs tol, kol bus žmonių“, – vakar teigė R. Bekėžienė.

Apie 13 val. dalis susirinkusiųjų patraukė iš karių palaidojimo vietos, tačiau nemažai žmonių čia dar tik ėjo.

Šiemet paminėti vadinamosios Pergalės dienos atėjo kur kas mažiau klaipėdiečių nei ankstesniais metais. Didžioji jų dalis buvo pagyvenę žmonės, tačiau gėles nešė ir jauni vyrai bei moterys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

to:Vaida

to:Vaida portretas
Ar tu nenori pasitraukti lauk is Memelio?

kl

kl portretas
Dabar provokuoja tik žurnalistai.....

jo jo

jo jo portretas
kovokit kovokit su paminklais ir ypač su medžiaginėm juostelėm. Ir su gėlėm atneštom ant nacizmo nugalėtojų kapų
VISI KOMENTARAI 19

Galerijos

Daugiau straipsnių