Kapai skęsta vandenyje

Ne visų mirusiųjų artimieji galės ant kapų uždegti žvakutes. Joniškės kapinėse kai kuriuos takus ir kapus paskandino balos.

Vargsta kasmet

Dviejuose Joniškės kapinių kvartaluose artimųjų amžino poilsio vietų aplankyti vykstantys artimieji priversti atsivežti ir guminius batus. Dalį takų čia apsėmęs vanduo. Išbristi neįmanoma. Pasak klaipėdiečių, bala šioje vietoje – ne naujiena, tačiau jau ne vienerius metus niekas problemos nesprendžia.

p>Vanduo semia ir kapus. Ant vieno jų tyvuliuoja kelių centimetrų gylio bala. Dėl susikaupusio vandens virsta paminklas.

„Šis vaizdas nuteikia labai nemaloniai. Jautiesi be kaltės kaltas, kad taip žeminami tiek čia atgulę, tiek juos lankantys žmonės“, – tvirtino kapų atėjusi aplankyti klaipėdietė.

Klaipėdos savivaldybės Kapinių priežiūros tarnybos vedėja Jolanta Daukšienė teigė, jog nusiskundimų dėl Joniškės kapinėse besikaupiančio vandens nėra gauta, tačiau situacija žinoma.

„Problemą žinome, bet neturime pinigų takų remontui. Joniškės kapinės senos, vandens nuotekų sistema neįrengta, o dėl molingo dirvos paviršiaus balos neišdžiūsta“, – aiškino vedėja.

Vanduo kaupiasi ir duobėse

J.Daukšienė pasakojo, jog nors Joniškės kapinės yra ant kalnelio, žemė labai vandeninga. Kasant duobę mirusiajam, joje dažnai pradeda kauptis vanduo.

„Neretai negalime iškasti 2 metrų gylio duobės, kaip yra reikalaujama. Pradeda kilti vanduo. Žmones tenka laidoti ir į vandenį“, – pasakojo J.Daukšienė. Vanduo ant takų kaupiasi ir žemesnėse Lėbartų kapinių vietose.

J.Daukšienės teigimu, Joniškės kapinių takams reikalingas remontas.

Šiemet buvo sutvarkytas tik įvaža į Joniškės kapines. Lėbartuose buvo išasfaltuota pagrindinė stovėjimo aikštelė, sutvarkyta dalis tako. Kitiems darbams pinigų nėra.

„Džiaugiamės, kad buvo atlikti bent šie darbai. Likusiems laukiame geresnių laikų. Reikėtų remontuoti ne tik takus, bet ir Joniškės kapinių tvorą“, – apgailestavo vedėja.

J.Daukšienė žadėjo apžiūrėti minėtą Joniškės kapinių vietą ir ieškoti problemos sprendimų: „Tikrai nepaliksime likimo valiai“.

Neužteko pinigų

Klaipėdos savivaldybės Miesto ūkio departamento direktorius Liudvikas Dūda teigė, jog kapinių tvarkymui šiemet planuota lėšas skirti iš privatizavimo fondo, tačiau šiuo metu privatizavimo procesas sustojo.

„Buvo skelbta daug aukcionų, bet niekas nenori įsigyti nei žemės sklypų, nei patalpų“, – tvirtino L.Dūda.

Pasak direktoriaus, ateinančiais metais kapinių tvarkymui bus ieškoma lėšų iš kitų šaltinių. Anot jo, tvirtinant ateinančių metų biudžetą į tai bus atsižvelgta.

„Gerai, kad žmonės praneša apie iškilusias bėdas, bet dabar neturime lėšų joms išspręsti“, – dėstė L.Dūda.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių