Karinėse jūrų pajėgose tarnybą pradeda greitaeigis kateris „Žaibas“

Į Lietuvos karinių jūrų pajėgų rikiuotę antradienį uostamiestyje įvestas greitaeigis kateris „Žaibas“, kurį kariuomenei neatlygintinai perdavė Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija.

Po oficialios ceremonijos Karo laivų flotilėje kateris bus priskirtas Karinių jūrų pajėgų naujausio dalinio – Uosto ir priekrantės gynybos tarnybos Seklių vandenų komandai.

Pasak kariuomenės, nuo šiol jis bus naudojamas patruliavimo, pajėgų apsaugos, žvalgybos, paramos nardymo užduotims Kuršių mariose ir Baltijos jūroje, Klaipėdos uoste ir priekrantės vandenyse.

Karinių jūrų pajėgų (KJP) vadas flotilės admirolas Giedrius Premeneckas ceremonijoje teigė, kad tai yra nepaprasta diena, nes „ne kiekvieną dieną įvedame į rikiuotę kad ir nelabai didelį, bet vis tiek pajėgų vienetą, laivą“.

„Pridurčiau, kad šito tipo kateris buvo projektuotas kaip karinės paskirties laivas ir Švedijos laivynas vėlesnes modifikacijas tokių katerių naudoja ir dabar. Net neabejoju, kad šis kateris sustiprins uosto priekrantės gynybos tarnybos pajėgumus, patruliuosime Kuršių mariose, saugosime Klaipėdos uostą, priekrantes“, – kalbėjo KJP vadas.

Perdavus katerį kariuomenei, išlaikomas senasis laivo pavadinimas „Žaibas“. Anot G. Premenecko, šis vardas puikiai tinkantis, nebuvo svarstymų jį keisti.

Pasak Klaipėdos uosto generalinio direktoriaus Algio Latako, katerį nuspręsta padovanoti norint šioje teritorijoje jaustis saugiau, tikintis, kad Lietuvos karinių laivų flotilė didės, taip pat pasikeitus gelbėjimo darbų padalijimui.

„Pasikeitė situacija ir 2021 metais nusprendėme, kad turėti šitokio pajėgumo, greičio, galimybių laivą mums nebeapsimoka, kadangi uosto direkcijos gelbėjimo ekvatorija yra sumažėjusi“, – sakė A. Latakas.

Anot jo, dabar gelbėjimo darbus Kuršių mariose atlieka pasieniečiai, uosto ekvatorijoje – uosto direkcija, jūroje – kariškiai.

„Nusprendėme, kad negalime to laivo šiaip sau laikyti. Tai yra galingas, su tam tikromis savybėmis laivas, galintis įplaukti į labai seklius vandenis“, – pridūrė uosto direktorius.

Kariuomenės duomenimis, greitaeigis kateris „Žaibas“ pastatytas 1997 metais Švedijoje. Šis 70 cm grimzlės laivas išvysto iki 40 mazgų arba apie 75 km/val. greitį.

Bendrovė „Mažeikių nafta“ jį įsigijo 1999 metais, tuomet kateris buvo pavadintas „Būtingė“.

Nuo 2002 katerį perėmė Klaipėdos uostas, pavadinęs jį „Žaibu“. Du dešimtmečius kateris dalyvaudavo žmonių ir laivų gelbėjimo operacijose, dažniausiai – Kuršių mariose.

2023 gruodį Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos ir Karinių jūrų pajėgų sutartimi „Žaibas“ perduotas karinėms jūrų pajėgoms. Pavasarį jis buvo tvarkomas ir ruošiamas naujoms karinėms užduotims.

„Žaibas“ į karines jūrų pajėgas įvestas prieš Baltijos jūroje trečiadienį prasidedant didelio masto pratyboms „BALTOPS 24“ („Baltijos operacijos 24“). Jose dalyvaus apie 9 tūkst. karių ir kito personalo, daugiau kaip 50 laivų ir 45 orlaiviai iš 21 NATO šalies.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių