Klaipėdietį nustebino stintų skonis

Klaipėdietis, turguje nusipirkęs stintų bei strimelių ir jas paruošęs šeimos vakarienei, nusistebėjo, kad patiekalo nebuvo įmanoma valgyti.

"Toks šlykštus skonis, kad teko išmesti. Kas nutiko žuvims ir kodėl jos tapo tokios neskanios?" – piktinosi pirkėjas.

Specialistai nedrįsta komentuoti, kodėl pirkėjas liko nepatenkintas žuvimis. Pats produktas jau išmestas, jo ištirti jokioms tarnyboms nepavyko.

"Ką reiškia "nepatiko skonis"? Graikų filosofai špagas rydavo ir nesiginčijo. O čia mat skonis blogas. Sunku pasakyti, kas pirkėjui neįtiko. O stintų skonį lemia daugybė dalykų, tarp jų ir žuvų dydis. Mažų žuvelių raumenys yra skystoki. Tokios žuvys kepamos ima byrėti, skonis suprastėja. Gal nuo to reikėtų pradėti?" – svarstė žinomas žvejys Remigijus Dailidė.

Šeimininkės, kepdamos dideles stintas, giria jų skonį, o ragaujantieji dažniausiai nekeiksnoja patiekalo.

"Vidutinio dydžio stinta yra 12–15 cm. Didelės stintos siekia apie 20 cm. O 10 cm ilgio stintų skonis iš tiesų gali būti prastesnis. Galbūt žuvų skoniui įtakos turėjo ir maistas, kuriuo jos maitinosi. Tačiau sunku suprasti, kuo jos mito jūroje. Tarybiniais laikais, kai žvejai gaudydavo stintas uoste, žvejai skųsdavosi, kad jos trenkia dyzelinu. Gal ir šiuo atveju galėjo taip būti?" – svarstė R.Dailidė.

Tačiau manytina, kad jų skonis pakito todėl, kad žuvys veikiausiai nebebuvo šviežios.

"Jei jos pastovėjo daugiau nei 12 valandų, tapo netinkamos valgyti. Tai ir bus atsakymas. Stintos labai greitai genda. Jos – riebios ir žarnyne yra sukaupusios maisto. Jei šaldytuve yra teigiama temperatūra, o ne nulinė, žarnyno turinys ima greitai gesti. Jei stintos parą pabuvo tinkluose, dar pastovėjo turguose, jau, galima sakyti, nebetinka maistui", – savo versiją kėlė R.Dailidė.

Tiesa, žvejys stebėjosi, iš kur prekybininkai gavo šių žuvų.

"Buvo didelis vėjas, kažin, ar jūroje buvo gaudyta? Na, nebent dar mariose tinklais meškeriojo. Bet Juodkrantės žvejai skundėsi, kad mažai ką tepagauna – po kelias dėžes", – aiškino žvejys.

R.Dailidė stintas pataria kepti kuo greičiau ir jokiu būdu jų nelaikyti ilgą laiką.



NAUJAUSI KOMENTARAI

agurkas ant stintos

agurkas ant stintos portretas
chebra, kokie agurkai ir pomidorai, nepiskit proto. ant juodos duonos uzpilat zuvu tauku, pabarstot druska , pauostot AGURKA ir vualia, turit stinta kvepiancia agurku

Stoma

Stoma portretas
Viruciai,ko jus sukat galva svizia,sena... Juokas ima. Jus pamastykit gerai. Kur realizuojami didziuliai stintos kiekiai sugauti pavasari Rusneja,kai stintos kaina pas zvejus is ranku buna 0'70-1eu? ATSAKIMAS Dalis uzsaldoma ir laikoma kito sezono pradziai kai kaina buna nuo 5eu ir daugiau. Tai vat,ir stinta sviezia ir skonis geras KABUTESE. O ir biznis neblogas.

dvokia

dvokia  portretas
dabar lietuviska stinta ne agurkais kvepia o mazutu smirda kepi jokio kvapo nera ir menke panasi yra ne taip kaip buvo pries 20m
VISI KOMENTARAI 17

Galerijos

Daugiau straipsnių