Klaipėdoje į NATO operaciją išlydėtas Lietuvos priešmininis laivas „Skalvis“

  • Teksto dydis:

Klaipėdoje antradienį Lietuvos priešmininis laivas „Skalvis“ ir Portugalijos karinių jūrų pajėgų narai-išminuotojai išlydėti į NATO operaciją.

Kariuomenės teigimu, priešmininis laivas „Skalvis“ (M53), vadovaujamas kapitono leitenanto Andriaus Narbuto, nuo penktadienio penkių mėnesių laikotarpiui įsijungs į NATO Nuolatinės parengties priešmininių laivų pirmąją grupę.

„Pagrindinės mūsų užduotys – išminavimo darbai. Mes atliksime povandeninės dalies monitoringą, planuose turime ir jūros dugno valymo procedūras, joms pasitelkdami narus-išminuotojus. Laivo vadas turi vadovavimo teisę ir pareigą, todėl atsižvelgdamas į Portugalijos narų-išminuotojų pasiūlymus ir galimybes dirbti po vandeniu atitinkamame gylyje, kaip laivo vadas ir skirsiu sąjungininkams užduotis“, – pranešime cituojamas laivo vadas.

Išlydėjimo ceremonija į tarptautinę operaciją „Brilliant Shield“ (liet. „Briliantinis skydas“) vyko Karinių laivų flotilėje.

„Tarptautinė operacija „Brilliant Shield“ ypatinga tuo, kad „Skalvis“ (M53) joje dalyvauja nebe tik NATO priešmininių laivų grupės sudėtyje, bet kaip NATO Atsakomosios grupės pajėgumas. Sprendimas sukurti NATO Atsakomąją grupę buvo priimtas NATO viršūnių susitikimo metu“, – kalbėjo Karinių jūrų pajėgų vadas flotilės admirolas Giedrius Premeneckas.

Anot kariuomenės, pirmą kartą karinių jūrų pajėgų istorijoje Lietuvos priešmininiam laivui bus priskirta užsienio šalies sąjungininkų – Portugalijos narų-išminuotojų šešių karių komanda.

Jie kartu su Lietuvos jūrininkais užduotis vykdys iki spalio mėnesio, o vėliau portugalus pakeis Lietuvos narai-išminuotojai.

„Skalvis“ kartu su kitų NATO šalių (Belgijos, Nyderlandų, Kanados, Vokietijos) laivais dalyvaus tarptautinėse pratybose ir jūrinio išminavimo operacijose Baltijos, Šiaurės jūrose, prie Norvegijos, Jungtinės Karalystės ir Airijos salų. Laivų junginiui vadovaus Vokietijos karinio laivyno karininkas.

Nuo praėjusių metų NATO Nuolatinės parengties priešmininių laivų pirmoji grupė dalyvauja ilgalaikėje NATO operacijoje „Brilliant Shield“, jos pagrindinis uždavinys – sustiprinti Aljanso rytinį flangą papildomomis sąjungininkų karinio laivyno, jūros stebėjimo ir oro gynybos priemonėmis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kasčėjus turi

Kasčėjus turi  portretas
kur kitur kosminius pinigus dėt ir be jūsų laivynų

nera pinigu visus ukrams atidavem

nera pinigu visus ukrams atidavem portretas
aikit tai tas pats kaip sena kelta nida islydeti i paskutine kelione

AMZINA

AMZINA  portretas
JIEMS ATILSY....
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių