Iš „Klaipėdos ID“ – tik prisiminimas

Iš viešųjų įstaigų žemėlapio turėtų išnykti „Klaipėda ID“, kuri oficialiai užsiėmė investuotojų pritraukimu į uostamiestį ir jų aptarnavimu. Kadangi po šios įstaigos struktūros pertvarkos dalį funkcijų perėmė savivaldybės administracija, „Klaipėdos ID“ finansavimas nuo naujų metų bus nutrauktas, o pavadinimas panaikintas.

Ėmėsi išsamios analizės

Remiantis portalu rekvizitai.lt, viešoji įstaiga „Klaipėda ID“ veikia 22 metus ir 9 mėnesius.

Šiuo metu įstaigoje dirba 6 darbuotojai, vidutinė alga liepą buvo 2 640 eurų, neatskaičius mokesčių.

Prieš metus įsiplieskė skandalas dėl įstaigos veiklos efektyvumo, miesto biudžeto pinigų panaudojimo tikslingumo ir buvusios įstaigos vadovės finansinių sprendimų.

Pernai naujai sudaryta „Klaipėdos ID“ valdyba, vadovaujama vicemerės Vaidos Raugelės, ėmėsi išsamios įstaigos veiklos analizės ir atrado neįtikėtinų dalykų.

„Pirmiausia „Klaipėda ID“ dirbo pagal nepatvirtintą struktūrą. Įstaigoje buvo atsiradę 16 etatų, ne 8, kaip buvo numatyta, ir toks dvigubas jų išaugimas nebuvo patvirtintas steigėjo, tai yra Klaipėdos savivaldybės. Antras dalykas, nematėme realių įstaigos veiklos rezultatų. Mes tą situaciją radome pradėję dirbti. Mero potvarkiu buvo sudaryta tyrimo komisija, kuri nustatė pažeidimų“, – šių metų kovą dienraščiui komentavo V. Raugelė, pridūrusi, kad šios įstaigos veiklai trejiems metams savivaldybė buvo numačiusi beveik 3 mln. eurų.

Miesto vadovybės sprendimu, artimiausiu metu „Klaipėdos ID“ pavadinimas bus keičiamas į „Klaipėdos kultūros fabrikas“.

Kokia reali nauda?

Paaiškėjus faktams dėl išpūstų etatų, taip pat dėl to, kad vadovė pati sau pakėlė atlyginimą, o veiklos rezultatai – abejotini, kreiptasi į savivaldybės kontrolierę Daivą Čeporiūtę, vėliau – į prokuratūrą dėl viešojo intereso gynimo.

„Klaipėda ID“ esą siekė užtikrinti, kad uostamiesčio investicinė aplinka atitiktų modernaus verslo poreikius, viešinti miesto investicinį patrauklumą bei sudaryti sąlygas Klaipėdoje dirbti ir gyventi aukščiausio lygio specialistams.

Vis dėlto pripažinta, kad ši įstaiga daugiausia dirbo su Klaipėdos laisvojoje ekonominėje zonoje įsikūrusiomis įmonėmis.

Ar realiai pritraukė kokių nors kitų verslų į uostamiestį, taip ir liko neaišku.

Nutraukia finansavimą

Panašu, jog „Klaipėdos ID“ gyvavimas baigiasi, kadangi Klaipėdos miesto savivaldybės administracija po šios įstaigos struktūros pertvarkos perėmė dalį funkcijų.

Pasirašius papildomą susitarimą su „Klaipėda ID“, finansavimas įstaigai nutraukiamas nuo 2025 m. sausio.

„Atsižvelgiant į šias aplinkybes ir tai, kad „Klaipėda ID“ struktūroje lieka tik kūrybinių industrijų inkubatorius Kultūros fabrikas, kuris toliau sėkmingai prisideda prie Klaipėdos miesto verslo aplinkos gerinimo smulkiajam ir vidutiniam verslui, ypatingą dėmesį teikiant kultūros ir kūrybinių industrijų subjektams, sėkmingai plečiant kultūros ir kūrybos verslų inkubavimo viešųjų paslaugų teikimo veiklą, atlikus reikiamas teisines ir administracines procedūras, Klaipėdos miesto vadovybės sprendimu, artimiausiu metu „Klaipėdos ID“ pavadinimas bus keičiamas į „Klaipėdos kultūros fabrikas“. Atitinkamai keičiami įstaigos įstatai ir visi susiję lydintys dokumentai“, – informavo savivaldybės atstovai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių