Klaipėdos uosto „civiliokai“ ginkluojasi

Karo retorika Lietuvoje jau pasiekė tokį lygį, kad net Klaipėdos uosto civiliniuose laivuose bus diegiami vadinamieji ugnies taškai.

Neaiški katerio paskirtis

Šiomis dienomis viena Klaipėdos uosto bendrovė viešai pasiskelbė, kad įsigys 8–10 metrų ilgio katerį. Jis tiktų plaukioti tiek jūroje, tiek kokiame nors ežere, nes būtų pervežamas su specialia priekaba.

Laivas būtų greitaeigis, skirtas plaukti iki 36 mazgų (maždaug iki 65 km/h) greičiu.

Lyg ir nieko nuostabaus. Toks kateris gali būti naudojamas uosto terminalo apžiūrai, apsaugai. Gal net ir kokiam nors svečiui paplukdyti. Nors išties tiek apžiūrai, tiek svečiui plukdyti laivo per metus reikia gal 2–3 kartus, daugiausia 10–20 kartų.

Tokiu atveju panašių perimetrų laivą, bent jau Klaipėdoje, nesunkiai galima surasti ir išsinuomoti kelioms valandoms, parai ar ilgesniam laikui pagal susitarimą. Toks būdas netgi ir patogesnis, nes nereikia rūpintis nei laivo eksploatacija, nei jo techninėmis charakteristikomis.

Bet jeigu galimybės leidžia, galima įsigyti kad ir ne itin aiškios paskirties laivelį. Kam konkrečiai minėta bendrovė naudotų katerį uoste, jos techniniuose dokumentuose nenurodoma.

Naikins pėstininkus ir dronus

Labiau nustebino tai, kad uosto krovos kompanija nori įsigyti katerį, kuris turėtų ginklo montavimo vietą. Nurodytas netgi konkretus ginklas, kuris būtų naudojamas kateryje.

Jo priekinėje dalyje ant denio būtų įrengtas mechanizmas pritvirtinti 12,7 mm kalibro sunkųjį kulkosvaidį M2 HB QCB (50 cal.).

Tai yra JAV kariuomenėje naudojamas kulkosvaidis „Browning“, kuris skirtas naikinti gyvajai jėgai ir lengvai šarvuotai technikai. Šie kulkosvaidžiai JAV kariuomenėje naudojami nuo 1920 m., ne kartą modifikuoti ir gali būti pritaikomi naudoti tiek šarvuotoje technikoje, tiek laivuose.

Uosto kateryje numatyta įrengti sunkųjį kulkosvaidį, judančių objektų sekimo sistemą, termokameras, garso fiksavimo sistemą.

Kadangi numatyta, kad kateryje įrengtas kulkosvaidžio laikymo mechanizmas galės judėti aukštyn ir žemyn, taip pat suktis 180 laipsnių kampu, gali būti, kad jį būtų įmanoma panaudoti ir kovai prieš bepiločius orlaivius arba dronus. Priešlėktuvinė gynyba yra viena sunkiojo kulkosvaidžio „Browning“ naudojimo sričių.

Kateryje numatyta įrengti 360 laipsnių apžvalgą iš kabinos. Taip pat jame bus judančių objektų sekimo sistema, termokameros, garso fiksavimo sistema.

Kyla klausimas, kam uosto krovos kompanijai arba, paprasčiau tariant, „civiliokams“ reikalingas tokių plačių karinių ir operatyvinių galimybių laivas?

Galbūt jis skirtas kokio nors ypatingo uosto objekto apsaugai? Gal kokių nors ypatingų laivų palydoms? Gal kokioms misijoms? Gal laivas tiesiog bus nuomojamas kokioms nors Lietuvos specialiosioms tarnyboms?

Nukreips prieš menamą priešą?

Jei ginkluotą laivą Klaipėdos uoste įsigytų Lietuvos karinės jūrų pajėgos, tai nekeltų nuostabos, nes jų misija saugoti mūsų šalies pakrantes.

Sunkiuoju kulkosvaidžiu ginkluoto katerio įsigijimas užduotų klausimų net ir tuo atveju, jei jį įsigytų, pavyzdžiui, pakrančių apsaugos pasieniečiai, nes sunkusis kulkosvaidis yra ne tiek apsaugos, kiek karo ginklas.

Kai galingo ginklo montavimo vietą savo laive numato jūrų uosto naudotojas, tai jau kelia daugybę abejonių. Kyla ir toks klausimas, o gal tai valdžios ar Krašto apsaugos ministerijos naujojo ministro nurodymas.

Taip pat kyla ir toks klausimas, ar juridiškai įmanoma pastatyti pakankamai galingą ginklą privačios kompanijos laive? Galbūt, kol naujas kateris bus pastatytas, Seime planuojama pakoreguoti tvarką, kad dėl visuotinės gynybos žmonėms ir civilinės paskirties bendrovėms bus galima išdalinti arba leisti įsigyti ginklus?

Jei Klaipėdos uosto laivuose bus numatyti sunkiojo kulkosvaidžio „Browning“ montavimo taškai, tokie kulkosvaidžiai gali būti atgabenti į uostą ir reikalui esant naudojami, jei į Klaipėdą įsiveržtų kokie nors priešai.

Sunkusis kulkosvaidis „Browning“ į uosto laivus gali būti numatytas montuoti ir todėl, kad Lietuvos kariuomenėje šios modifikacijos ginklų veikiausiai yra, bent jau toks ginklas pristatomas Lietuvos kariuomenės internetiniame puslapyje. Nurodoma, kad ginklas efektyviai gali šaudyti į taikinius beveik iki dviejų kilometrų atstumu. Sunkusis kulkosvaidis patogus ir tuo, kad lengvai būtų nuimamas nuo laivo ginklo montavimo vietos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Giedrius

Giedrius portretas
Gal būt Tai nukreipta priešų pačio uosto strateginių vietų atakoms,užėmimui ir dar milijonai gal būt

Prusas

Prusas portretas
Jauciasi IQ lygis...

Gediminas

Gediminas portretas
Tave už tokius straipsnius i gaza gal atsibusi medingalvi
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių