Mokslo ir žinių dieną – ne tik džiaugsmas

Judėjimo negalią turinčiam berniukui Mokslo ir žinių šventė virto pasityčiojimo iš jo negalios diena. Mokyklos administracija jam pasiūlė neatvykti į šventinius renginius, nes juose reikia pasirūpinti sveikais moksleiviais.

Išlydėjo brolius

Neįgalaus berniuko mama į M.Mažvydo progimnazijos administraciją kreipėsi rugsėjo 1-osios išvakarėse. Ji pasiteiravo, kur ir kada privažiuos mokyklinis autobusiukas, kuriuo judėjimo negalią turintys šios mokyklos moksleiviai yra vežami į ugdymo įstaigą. M.Mažvydo progimnazija iš kitų uostamiesčio mokyklų išsiskiria tuo, kad joje mokosi ir judėjimo negalią turintys vaikai – taip jie integruojami į visuomenę.

„Kai paskambinau į administraciją, išgirdau pasiūlymą sūnui visai neatvykti į Rugsėjo 1-osios šventę, nes mokyklinis autobusiukas į renginius mieste veš sveikus vaikus, todėl nebus laiko į mokyklą atvežti neįgaliųjų“, – ir pykčio, ir jaudulio neslėpė judėjimo negalią turinčio moksleivio mama.

Ji apgailestavo, jog toks požiūris į neįgalius moksleivius tik parodo, kad jų integracija į bendrojo lavinimo mokyklas yra tik deklaratyvi.

„Kai mokyklai buvo duotas autobusiukas, aiškinta, kad jis skirtas neįgalius moksleivius pavėžėti iki mokyklos ir iš jos. O kai reikia pavežti į Rugsėjo 1-osios šventę, tuomet neįgaliukai jau nepageidaujami. Kaip dabar mano vaikui grįžti į mokyklą, kuri pasiūlė per šventę pasėdėti tarp keturių sienų, kai kiti šeši jo broliai išėjo į šventinius renginius?“ – širsdama retoriškai klausė klaipėdietė.

Mamai pasiūlė išeitį

M.Mažvydo progimnazijos direktorius Vytautas Dumčius teigė žinąs šią problemą ir ji kartojasi kasmet.

„Visiems tėvams, kurių judėjimo negalią turintys vaikai lanko mūsų mokyklą, iš anksto pranešame, kad rugsėjo 1 ir 2 dienomis mokykliniu autobusiuku jų atžalų atsivežti negalėsime. Pirmąją mokslo metų dieną autobusiukas tikrai naudojamas į Lietuvininkų aikštę nuvežti pirmokėlius, mokyklos vėliavą, o paskui juos skubiai parvežti į šventę mokykloje“, – aiškino V.Dumčius.

Jis tvirtino, jog rugsėjo 1-osios išvakarėse apie 14 val. judėjimo negalią turinčio berniuko mamai buvo pasiūlytas būdas, kaip jos sūnų atvežti į mokyklą, tačiau moteris esą nebuvo linkusi į kompromisus.

„Šiandien mes jai neprisiskambiname, tai kaip galime suderinti jos sūnaus atvežimą į mokyklą“, – vakar guodėsi V.Dumčius.

Jis pabrėžė, jog kitų judėjimo negalią turinčių moksleivių tėvai problemų nekelia – patys pasirūpina, kad jų atžalos dalyvautų šventėje. „Be to, šis berniukas, apie kurį kalbame, nesėdi vežimėlyje, jam nereikia vaikštynės. Jis pats vaikšto, tik tiek, kad įsikibęs į kito žmogaus parankę“, – teigė progimnazijos direktorius.

Įteikė stipendijas

Ketvirtadienį uostamiesčio moksleiviai naujus mokslo metus tradiciškai pradėjo Lietuvininkų aikštėje, kur iš pat ankstaus ryto buvo sukviesti į Pirmąją pamoką.

Šiemet į Klaipėdos mokyklų suolus grįžo 17 tūkst. 413 moksleivių. Į pirmąją klasę atėjo 1 tūkst. 360 vaikų.

Mokslo metų pradžią paskelbė ir Klaipėdos universitetas. Jo bendruomenė tradiciškai susirinko prie Menų fakulteto esančioje K.Donelaičio aikštėje. Joje tradiciškai buvo vainikuotas K.Donelaičio paminklas.

Iš aikštės studentų ir dėstytojų spalvinga eisena patraukė į Klaipėdos universiteto miestelį, kuriame vyko iškilminga mokslo metų pradžios ceremonija. Jos metu aštuoniems pažangiausiems universiteto studentams buvo įteiktos savivaldybės stipendijos, kurios bus mokamos visus metus. Trims universiteto dėstytojams skirtos vardinės stipendijos.

Šiemet Klaipėdos universitete mokysis 1 tūkst. 870 pirmakursių, iš kurių 1 tūkst. 210 sieks bakalauro diplomo dieninėse studijose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

KažiKas

KažiKas portretas
Kažkaip mamytė nelabai galvoja apie kitus vaikus. Kad jei jos vaikelį veš į mokyklą tai kiti pirmokai negalės vykti į šventę mieste. Juk vaiką galėjo atvežti pažįstami ar su taksi, o tada su visais vaikais jis būtų galėjęs į miesto šventę tuo autobusiuku vykti. Ir nebūtų jokios problemos

asta

asta portretas
Kai mano sūnus mokėsi M. Mažvydo mokykloje, ne kartą sakė, kad iš neįgaliųjų ten žiauriai tyčiojamasi. Nieko nuostabaus, kai mokyklos administracija taip daro...

virginija

virginija portretas
Tik sio berniuko seimoje,t,y jo broliukas taip pat pirmokas lankantis kita mokymo istaiga kitame miesto gale,as mama ,kuri negali palydeti dvieju vaiku vienu metu i skirtingas mokymo istaigas,Gerb.Direktoriau,ne jus skambinote,o as berniuko mama skambinau ir prasiau rasti budu kaip vaikui pasiekti mokykla.Butent tos pagalbos ir neatsirado.Kitu vaiku tevai problemu nekelia,pas ju matyt kitokia situacija,nei sio berniuko seimoje..Prasau pagarbos mano seimai,auginu septyneta sunu,du studentai,penki puikiai besimokantys,noriai lankantys mokykla-nors bulvinio medalio seniai jau verta.Tai kaip rugsejo 5-aja neigaliuka jau vestumete i mokykla?
VISI KOMENTARAI 19

Galerijos

Daugiau straipsnių