Po sulaikymo miręs benamis atvėrė piktžaizdę: kaip spręsti girtų asmenų blaivinimo problemą?

Žmogaus mirtis – visada nelaimė. Tačiau kartais ji tampa didžiais nemalonumais ir gyvybę gelbėti skubantiems specialiųjų tarnybų darbuotojams. Greitosios medicinos pagalbos ekipažo nariai ir policijos pareigūnai savaitgalį ne pirmą kartą sprendė, ką daryti su ant suolo miegojusiu girtu benamiu. Situacija baigėsi netikėtai – vyras mirė.

Sprendė, kur vežti

Šeštadienį vos po 15 minučių nuo uždarymo Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato laikino sulaikymo kameroje mirė vyras.

Oficialus pranešimas apie šį įvykį kriminalinių įvykių suvestinėje buvo nušviestas lakoniškai – tądien 15.50 val. į Kauno gatvėje esantį policijos komisariatą buvo atvežtas 1970 m. gimęs vyras.

Pretekstas vežti jį į komisariatą – girto pasirodymas viešoje vietoje. 16.05 val. laikinojo sulaikymo kameroje šis vyras mirė.

Sekmadienį komentuodama šį įvykį Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovė spaudai Andromeda Grauslienė teigė, kad šeštadienį 15.24 val. buvo pranešta apie Taikos prospekto pradžioje ant suoliuko gulintį ir nesikeliantį vyrą.

Pasak policijos atstovės, Greitosios medicinos pagalbos (GMP) stoties specialistai apžiūrėjo šį žmogų ir konstatavo, kad jį galima gabenti į areštinę. Taip jis atsidūrė policijoje.

Alfonsas Motuzas / Vytauto Petriko nuotr.

Į mašiną ėjo pats

Pirmadienį Klaipėdos GMP stoties vadovė Nijolė Dambrauskienė, norėdama išsiaiškinti įvykio aplinkybes, pasikvietė šeštadienį dirbusio ekipažo darbuotojus.

Kaip jai pavyko sužinoti iš savo pavaldinių, atvykęs ekipažas nurodytoje vietoje jau rado policininkus.

„Medikė norėjo jį vežti į stacionarą, buvo įtariama, kad vyras buvo apsvaigęs nuo alkoholio, bet vietoje buvo nutarta, kad jį vešis policininkai. Kaip supratau iš darbuotojos pasakojimo, pareigūnai ją įtikino pasielgti būtent taip. Todėl jie ir vežėsi jį į policijos komisariatą. Į policijos automobilį jis ėjo savomis kojomis. Šio žmogaus būklė buvo stabili, nes jis vaikščiojo. Vyras buvo labai daug prisirengęs, bet buvo fiksuojamas pulsas, kraujotaka, kvėpavimas. Jis buvo šiek tiek apsvaigęs. Tai buvo eilinė situacija, kokių su juo yra buvę daug“, – pasakojo N. Dambrauskienė.

Kai po ketvirčio valandos į policijos komisariatą atvyko kita brigada, jai beliko konstatuoti biologinę mirtį.

Tikrąją šio asmens mirties priežastį parodys skrodimas.

Buvo „senas pažįstamas“

„Mums nėra labai malonu teisintis ir aiškintis, kas čia dabar kaltas. Jeigu policininkai pastebi, kad žmogui sutriko sąmonė, kvėpavimas, jie turėtų pradėti gaivinti. Tokie dalykai yra viena policininkų darbo funkcijų. Pagalbą turi pradėti teikti arčiausiai esantys. Visi visuomenės nariai privalo gaivinti vos tik pamatę, kad žmogui sutriko sveikata. Ten, kur laiku pradedamas gaivinimas, medikai jį perima ir tęsia, ir rezultatai būna puikūs“, – teigė N. Dambrauskienė.

Jos teigimu, akivaizdus pavyzdys užfiksuotas penktadienio vakarą.

Viename pokylyje vyrui pasidarė bloga, jis staiga nukrito be sąmonės. Šalia esantys žmonės suskubo teikti pirmąją pagalbą, medikai perėmė gaivinimo veiksmus, žmogus buvo atgaivintas ir ligoninės priimamąjį pasiekė jau visos sąmonės.

Tačiau šeštadienį viskas įvyko kitaip.

„Mums labai nemalonu, tą asmenį lauke apžiūrėjusi medikė verkė kalbėdama su manimi. Labai susijaudinusi, pilna nerimo ji išėjo namo. Pasakojo, kad buvo nusiteikusi vežti jį į gydymo įstaigą, o jauni policininkai ją atkalbėjo“, – pasakojo N. Dambrauskienė.

Pasirodo, vyras, dėl kurio buvo kviečiama policija ir medikai, buvo abiem tarnyboms labai gerai žinomas asmuo. Benamis labai dažnai bendravo su greitosios medicinos pagalbos ekipažais.

Neretai pagalbos telefono numerį jis surinkdavo pats. Kartais jį greitosios ekipažas veždavo į ligoninę, būta atvejų, kai palikdavo vietoje, neretai jis buvojo ir policijoje.

„Tądien pagalbos reikėjo ne tik kitiems klaipėdiečiams, bet ir jam. Niekas nesako, kad jis neturėjo teisės į sveikatos apsaugą, kaip ir mes visi, jis norėjo gyventi. Kas ką pražiūrėjo, pamatysime. Kol kas niekas negali pasakyti, bus aiškinamasi“, – patikino Klaipėdos GMP vadovė.

Tarnybinis patikrinimas bus atliekamas ir policijos komisariate.

Sužinoti kiekvieno tądien Taikos prospekte dirbusio specialiųjų tarnybų darbuotojo veiksmus neturėtų būti sudėtinga – pareigūnai dirba viską fiksuojant įjungtoms ir prie uniformos prisegtoms kameroms.

Kiekvienas su tais Dievo avinėliais žaidžiame savo funkcijų ribose.

Policininkai neblaivina

Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Alfonsas Motuzas patikino, kad šeštadienio atvejis tikrai bus detaliai išanalizuotas, imuniteto tarnyba ketina išsiaiškinti, ar pareigūnai teisingai atliko savo pareigą.

Be to, jau vyksta ikiteisminis tyrimas mirties priežasčiai nustatyti.

Pareigūnai apmokyti teikti būtinąją pagalbą ir kasmet atnaujina pirmosios pagalbos žinias, budėtojų dalyje yra ir defibriliatorius.

„Kai neblaivūs asmenys pristatomi į komisariatą, ypač jei jie dar yra ir asocialūs, rizikos dėl jų sveikatos visada yra. Kalbant medikų žodžiais, detoksikacija yra medicininis terminas, toks veiksmas labiau vykdomas medicinos srityje. Policija išblaivinimo paslaugų neteikia. Bėda ta, kad policija yra tarsi butelio kaklelis, pro kurį praeina visi nuo alkoholio, psichotropinių medžiagų ar narkotikų apsvaigę asmenys. Viena vertus, jie pažeidžia viešąją tvarką, žmonės dėl to skundžiasi, tai tampa pagrindu juos pristatyti į Operatyvaus valdymo poskyrį, bet detoksikaciją turi dalyti medikai“, – teigė A. Motuzas.

Komisariato viršininkas įsitikinęs, kad problema yra kur kas aktualesnė, aštresnė ir platesnio masto – policija nevykdo išblaivinimo paslaugų.

Pavaldinių patirtys policijos viršininkui leidžia teigti, kad ligoninių priimamieji vis dažniau virsta išblaivinimo įstaigomis.

Jose įrengtos atskiros palatos girtiems ir kitaip apsvaigusiems asmenims, bet tai nėra gera išeitis. Bjaurus tvaikas sklinda ir yra jaučiamas ir medikams, ir kitiems pacientams. Maža to, šie asmenys neretai būna agresyvūs, nesukalbami, trukdo darbą ar net kelia pavojų ligoninių personalui.

Šokiruoja: praeiviai mano, kad toks poilsis mieste – nederamas. / Evaldo Šemioto nuotr.

Gerų pavyzdžių yra

Lietuvoje yra pavyzdžių, kaip spręsti girtų ir apsvaigusių asmenų blaivinimo problemą. Vilniuje tam įkurta globos, rūpybos įstaigos, socialinės paslaugos „Sala“, kur teikiamos ir išblaivinimo paslaugos. Įstaiga finansuojama savivaldybės.

Panašiai dirbama ir Plungėje. Pasirodo, prie ligoninės priėmimo skyriaus yra patalpos, kuriose blaivinami girtuokliai, tam samdoma apsauga.

A. Motuzas tikino, kad tokioje įstaigoje turi būti tinkama apsauga, dirba ir medikai. Ten apsvaigę asmenys blaivinami taip, kaip tai daroma visame pasaulyje.

Policijos komisariato vadovas teigė kartkartėmis su miesto valdžia pasikalbantis apie šią problemą. Yra buvę įvairių minčių ją spręsti. Viena jų – steigti tokią įstaigą prie nakvynės namų.

„Mes esame tik viena suinteresuota įstaigų. Manau, dėl to skauda galvą ir savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus darbuotojams, medicinos įstaigų darbuotojams. Lengviausias kelias – viską priskirti policijai. Kai tik prasideda diskusija, ką daryti su girtuokliais, kurie pasirodo viešose vietose, vis dar susiduriama su galvojimu, kad policija turi blaivinti. Blaivinančios įstaigos nėra, o va, policija turi areštinę, čia visą parą dirba budėtojai, todėl esą gali tokias paslaugas atlikti. Kai susiduriame su panašiomis situacijomis, kiekvienas su tais Dievo avinėliais žaidžiame savo funkcijų ribose“, – kalbėjo policijos komisariato vadovas.

Įstatyme nurodyta, kad už pasirodymą viešoje vietoje girtam numatoma administracinė atsakomybė. Protokolas turi būti surašomas, kai asmuo išsiblaivo, o kur jis turi būti, kol prablaivės, nežinia.

Atskiros blaivyklos nebus

Klaipėdos savivaldybės atstovų teigimu, uostamiestyje jau trejus metus yra teikiama nakvynės paslauga, kai gresia pavojus žmogaus sveikatai ar gyvybei.

Nakvynės namuose, įsikūrusiuose Dubysos gatvėje, yra įrengtos aštuonios nakvynės vietos, kurios skirtos žmonėms, apsvaigusiems nuo alkoholio ar narkotinių medžiagų.

Jei tokie asmenys yra randami gatvėje, tačiau nustatoma, kad jiems nereikalinga išblaivinimo paslauga, jie gali būti pristatomi į nakvynės namus, kuriuose šiltai ir patogiai, prižiūrint socialiniams darbuotojams, suteikiama nakvynės vieta.

Jei nustatoma, kad žmogui reikalinga išblaivinimo ar apsinuodijimo šalinimo paslauga, tai yra suteikiama gydymo įstaigose.

Klaipėdos mero Arvydo Vaitkaus teigimu, išblaivinimo ir saugios nakvynės paslaugos neblaiviems ar apsvaigusiems asmenims Klaipėdoje yra teikiamos.

Todėl, savivaldybės specialistų manymu, kol nėra grėsmės visuomenei keliančių indikacijų, įkurti dar vieną įstaigą, kuri užsiimtų ir socialinėmis, ir medicininėmis paslaugomis vienoje vietoje, nėra tikslinga ir racionalu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Loreta

Loreta  portretas
Alytuje žiema ir girtą žmogų radome. Protas dirba...kojos ne. Policija ne važiuoja, greitosios pagalbos medikai ir sakė ne ju reikalas! Bet prisiprašemė ir atvažiavo. Žmogus sakė kad eina namo tik kojos ne laiko.

Anonimas

Anonimas portretas
Panevėžy irgi baisi problema su girtais,žmogus buvo neblaivus jam skaudėjo krutinę,spaudimas aukštas,pulsas160 ,atvykus į ligoninę nors nebuvo nei vieno žmogaus niekas jo neapžiūrėjo paprašius gal galėtų kas apžiūrėt tai nepatenkinta priėmimo darbuotoja iškvietė policiją tada policija iškvietė greitąją gražino i priėmimą įdomu kada baigsis tas bardakas pasakykit tiesiai kas jums davė įsakymą kad gietą reikia pribaigt o ne gydyt

Kira

Kira portretas
Ta prasme policininkai atkalbėjo? Medikas yra medikas, jis neturi vadovautis, nekompetentingų asmenų, šiuo atveju, jaunų policininkų nuomone.
VISI KOMENTARAI 28

Galerijos

Daugiau straipsnių