Oro tarša – gamtos išdaiga?

Padidėjus miesto oro taršai atsakingos institucijos kaltę verčia nepalankioms oro sąlygoms, o ne gamykloms ar kompanijoms.

Apie tyrimus nutylima

"Nėra kuo kvėpuoti", – vakar skundėsi daugelis klaipėdiečių tiek pietinėje, tiek šiaurinėje miesto dalyje.

Laukininkų gatvės gyventoja Rita Kovalenkienė iš pradžių pamanė, kad nuo savaitgalio ją vienintelę kamuoja aitrus, degėsius primenantis kvapas. Vakar jis tik sustiprėjo.

Kieme sutikti kaimynai patvirtino taip pat esą persekiojami nemalonių, kvėpavimą apsunkinančių kvapų. Pietinės miesto dalies gyventojai įsitikinę, kad dėl padidėjusios oro taršos kaltos netoliese įsikūrusios gamyklos.

Didžiosios Vandens gatvės gyventojas Romualdas Jokubauskis sakėsi rytą pajutęs, kad nėra kuo kvėpuoti. Vyras spėjo, jog pietvakarių vėjas kvėpavimą apsunkinančius kvapus atpūtė nuo vienos jūrų krovinių kompanijos.

R.Jokubauskis skambino į įvairias atsakingas institucijas, norėdamas sužinoti apie oro taršą. Gyventoją nustebino valdininkų požiūris.

"Piktina, kad niekam niekas nerūpi. Tulolo kiekis viename kubiniame metre normą viršijo keturis kartus. Tačiau Aplinkos apsaugos agentūrai įdomiau, iš kur gavau tokius duomenis, o ne sergančių žmonių sveikatos saugojimas. Atsakingos tarnybos tik atlieka tyrimus, tačiau gyventojų apie rezultatus neinformuoja", – piktinosi senamiesčio gyventojas.

R.Jokubauskis prisiminė, kaip prieš porą metų buvo kilęs triukšmas dėl oro taršos matavimų. Tačiau paaiškėjus, kad Klaipėdos savivaldybė neturi reikiamų oro taršos matuoklių, viskas nurimo.

Viršijo normą

Aplinkos apsaugos agentūros tinklalapio skelbiamais duomenimis, uostamiestyje vakar oro užterštumo lygio indeksas buvo aukštas. Tokiais atvejais aktyvi veikla lauke patariama tik visai sveikiems žmonėms.

Jūrinių tyrimų centro Aplinkos kokybės kontrolės skyriaus vedėja Aida Garšvienė patvirtino, kad pirmadienio rytą kietosios dalelės viršijo žmogaus sveikatai leistiną normą. Nepalankios oro sąlygos bei kūrenimas lėmė, kad tarša neišsisklaidė.

A.Garšvienė patvirtino, kad taip pat padidėjęs užterštumas lakiosiomis organinėmis medžiagomis. Tačiau ji spėjo, kad vidutinė paros norma nebus viršyta.

Oro užterštumas dėl vyravusio rūko užfiksuotas rytą, tačiau po pietų koncentracija jau artėjo prie normos. Būtent dėl šios priežasties nėra būtinybės apie padidėjusią taršą informuoti ir atsakingų institucijų.

Pasak Jūrinių tyrimų centro atstovės, negalima nustatyti, ar dėl taršos kalta Jūrų krovinių kompanija. Iki matavimo stoties Bangų gatvėje oro tarša susimaišo ir su automobilių išmetamosiomis dujomis, tad neįmanoma išskirti vieno kaltininko.

A.Garšvienė paaiškino, kad tulolo koncentracija ore pagal ES reikalavimus nevertinama, paisoma tik vidutinės metų normos.

Kaltininkas – gamtos sąlygos

Aplinkos apsaugos departamento Klaipėdos miesto agentūros vedėjas Romualdas Dužinas antrino, kad kietųjų dalelių koncentracija iš tiesų padidėjusi.

"Galima tik spėlioti, dėl kokių priežasčių padidėjo tarša. Gal dėl kūrenamų katilinių? Nėra vėjo. Taršos neturėjo būti, bet juk žmonėms neįsakysi, ką ir kaip kūrenti. Pietinėje miesto dalyje nieko nepastebėjau, nors pats ten buvau. Gal kieno uoslė jautresnė?" – įtarė R.Dužinas.

Iki pietų kompanijoje "Bega" apsilankęs agentūros inspektorius taršos šaltinio neaptiko, tik konstatavo, kad naktį ir dieną į laivus ir iš jų buvo kraunami kroviniai.

"Čia ne vienos kurios įmonės kaltė, o gamtos išdaiga", – pridūrė vedėjas. Jis priminė, kad viršyti oro taršą per metus galima 35 dienas. Vakar užfiksuotas atvejis tebuvo ketvirtas.

Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos centro vyriausiasis specialistas Rimantas Giedraitis teigė nesulaukęs duomenų apie oro taršą. Visi praėjusią savaitę reikalavimai atitiko normą, o vakarykščiai duomenys buvo tik apdorojami.

R.Giedraitis priminė, kad kietųjų dalelių koncentracijos padidėjimas sergantiems kvėpavimo takų ligomis sukelia kosulį, astmą, silpnumą bei kenkia mažiems vaikams.


Šiame straipsnyje: miesto taršaoro tarša

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių