Pagarsėjęs priestatas vis tebelaukia griūties

Vaikštinėjantys po Skulptūrų parką žmonės stebisi keistu vaizdu, atsiveriančiu nuo K. Donelaičio gatvės 12 namo kiemo pusės. Išvirtusios tvoros nedengia nebaigto statyti priestato ir apžėlusio kiemo. Teismo sprendimas nugriauti statinį nevykdomas jau kelerius metus, o visa ši istorija pateko į dar ilgai besisuksiančią biurokratijos karuselę.

Baudas mokėjo, bet negriovė

Prieš trejus metus, 2021-ųjų gegužės 27 dieną, Lietuvos apeliacinis teismas įpareigojo dabar jau buvusią Klaipėdos savivaldybės valdininkę Ireną Šakalienę per tris mėnesius nuo sprendimo įsiteisėjimo dienos nugriauti dviejų aukštų su mansarda namo priestatą.

Tuo pačiu sprendimu statinio savininkė įpareigota rekonstruoti statinį bei sutvarkyti statybvietę. Šie darbai turėjo būti atlikti I. Šakalienės ir Nacionalinės žemės tarnybos lėšomis lygiomis dalimis.

Kadangi teismo sprendimas nebuvo įvykdytas, antstolės prašymu, teismas 2022 m. vasario 3 d. I. Šakalienei skyrė baudą – kasdien ji turėjo sumokėti tris eurus už kiekvieną teismo sprendimo neįvykdymo dieną.

I. Šakalienė mokėjo baudą, bet priestato negriovė, todėl Klaipėdos apylinkės teismas tų pačių metų lapkričio 23 d. nusprendė padidinti baudą iki 10 eurų kasdien, teigdamas, kad skolininkė nepasistengė, kad pasamdyta bendrovė imtųsi griovimo darbų.

Septyni eurai per dieną

Tačiau aukštesnės instancijos teismui 10 eurų per dieną pasirodė per didelė suma.

2023 m. vasario 23 d. paskelbta nutartimi teisėjai neleido taip drastiškai didinti baudos ir nustatė, kad I. Šakalienė turės mokėti po septynis eurus kiekvieną dieną, kol neįvykdys įpareigojimo.

Buvusi valdininkė I. Šakalienė apskundė ir šį sprendimą.

Pasirodo, ji teismuose įrodinėjo, jog ketino įvykdyti teismo sprendimą ir net buvo sudariusi sutartį su bendrove „Gerbūvio sprendimų centras“.

Sutartimi įmonės darbininkai įsipareigojo per penkis mėnesius nugriauti priestatą. Bet 2022 m. rugpjūtį bendrovė „Gerbūvio sprendimų centras“ esą atsisakė įsipareigojimų, teigdama, kad neturi tam pajėgumų.

Atsiliepdama į priekaištus, I. Šakalienė tikino, kad namas, prie kurio pristatė priestatą, dar 2014 m. pripažintas avariniu, todėl jį griaunant gali nugriūti ir pats namas.

Taip kiltų grėsmė praeivių gyvybėms bei K. Donelaičio gatve važiuojančioms transporto priemonėms.

Vaizdelis: griovimo laukiantis priestatas ir jo aplinka bado akis. / V. Jašinskaitės nuotr.

Teismas baudas panaikino

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas 2023 m. gruodžio 6-osios nutartyje panaikino bet kokias baudas, teigdamas, kad tikslas kuo greičiau įvykdyti teismo sprendimą nėra pasiektas.

Bylą nagrinėjusių teisėjų įsitikinimu, vienas būdų pasiekti, kad teismo sprendimas būtų kuo greičiau ir visiškai įvykdytas – leisti jį įvykdyti išieškotojui skolininko lėšomis.

Tai yra nuspręsta, kad turi būti pakeista teismo sprendimo vykdymo tvarka – priestatą griauti ne I. Šakalienei, o Statybų inspekcijos surengto viešojo pirkimo būdu parinktai įmonei.

Statybų inspekcija šių metų sausio pradžioje vykdomąją bylą vykdančiai antstolei pateikė prašymą kreiptis į Klaipėdos apygardos teismą.

Juo antstolė prašė leisti inspekcijai nugriauti minimą priestatą už I. Šakalienę jos ir Nacionalinės žemės tarnybos lėšomis.

Antstolė į teismą kreipėsi kovo 19 d. O teismas jos prašymą turėjo nagrinėti šį mėnesį.

Jeigu klausimas bus išspręstas taip, kaip prašė antstolė, laukia tolesnės teisinės procedūros.

Procesas tarsi vyksta

Visi šie įvairių instancijų teisų sprendimai byloja, kad reikalai nestovi vietoje, jie tarsi juda, nors ir ne taip greitai, kaip norėtųsi. Vis dėlto konkretaus rezultato dar nėra, nežinia, ir kada jis bus.

Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos laikinai einantis viršininko pareigas Aidas Valys patikino, kai tik teismas pasisakys dėl naujosios teismo sprendimo vykdymo tvarkos, bus surengtas viešasis pirkimas ir jį laimėjusi įmonė turės nugriauti pastatą, kad ir kiek tai kainuotų.

A. Valys prasitarė, kad viešuosiuose pirkimuose įmonės dalyvauja nenoriai, tačiau sakyti, kad niekas juose nedalyvauja, negalima.

Vėliau šias lėšas Statybų inspekcija išsireikalaus iš skolininkės.

A. Valys prasitarė, kad tokiuose viešuosiuose pirkimuose įmonės dalyvauja nenoriai, tačiau sakyti, kad niekas juose nedalyvauja, negalima, tokie procesai nors ir pamažu, bet vyksta visoje Lietuvoje.

Gynė viešąjį interesą

Sklypas K. Donelaičio gatvėje 12, Registrų centro duomenimis, priklauso bendrovei „Donelaičio namai“.

Šios įmonės vadovė – Mažvydė Šakalytė. Akcininkės: Irena Šakalienė, Irmantė Šakalytė ir M. Šakalytė. Dokumentuose I. Šakalienė nurodyta statytoja.

Generalinė prokuratūra ėmėsi ginti viešąjį interesą ir siekė, kad valdininkės ir jos šeimos statomas namas būtų nugriautas, o dalies žemės sklypo įsigijimo sandoris pripažintas negaliojančiu.

2019 m. K. Donelaičio gatvės sklype vykstančias statybas savininkai įvardijo kaip seno pastato rekonstrukciją.

Generalinė prokuratūra teisme kėlė klausimą, kodėl I. Šakalienei ir jos dukroms lengvatinėmis sąlygomis ir neskelbiant aukciono buvo parduota valstybinė žemė.

Tuo metu buvo oficialiai skelbiama, kad uostamiestyje žinoma šeima valdė 12,71 aro sklypą prie pat Skulptūrų parko.

Pagal nekilnojamojo turto vertinimo ataskaitas, 2018 m. šio sklypo vertė siekė 250 tūkst. eurų. Beveik 300 kv. m ploto apleistas daugiabutis tebuvo vertas 50 tūkst. eurų.

V. Jašinskaitės nuotr.

Name pirko butus

Istorija, kai miesto centre esantis pastatas perėjo į I. Šakalienės šeimos rankas, prasidėjo 1994 m.

Tuo metu žemės sklypas su trimis statiniais priklausė Klaipėdos miesto valdybai.

Pirmiausiai I. Šakalienė daugiabutyje iš savivaldybės įsigijo 53,53 kv. m kūrybines dirbtuves. 1996 m. I. Šakalienė iš kaimyno nupirko 46,23 kv. m ploto butą. 2003-iųjų liepą – 51,39 kv. m ploto butą.

Po trejų metų I. Šakalienė įsigijo 32 šimtąsias kito buto iš privataus asmens. 2007 m. name ji įsigijo dar vieną 18,86 kv. m ploto butą. 2010 m. nuperkamas ir 39,41 kv. m ploto butas pirmajame aukšte.

Didžiausias ginčas kilo dėl žemės sklypo. Prokuratūra teisme siekė įrodyti, jog I. Šakalienės šeimai galėjo būti parduota tik tiek žemės, kiek reikalinga daugiabučio eksploatacijai.

Lietuvos apeliacinio teismo 2021 m. gegužės 27 d. nutartimi buvo patenkintas prokuroro, ginančio viešąjį interesą, ieškinys. Juo panaikintos 2014 m. sudarytos 1 271 kv. m. ploto valstybinės žemės sklypo, esančio K. Donelaičio gatvėje, pirkimo–pardavimo sutartys, o 800 kv. m žemės sklypo dalis grąžinta valstybės nuosavybėn.

Ta pačia nutartimi negaliojančiu pripažintas Klaipėdos savivaldybės administracijos 2015 m. išduotas leidimas rekonstruoti statinį, o statytoja ir atsakovė I. Šakalienė įpareigota per tris mėnesius savo ir Nacionalinės žemės tarnybos lėšomis nugriauti pastatytą dviejų aukštų su mansarda priestatą.

Užvakar oficialiai skelbiamu telefono numeriu I. Šakalienė neatsiliepė. Neatsakė ir į laišką elektroniniu paštu.

Nieko konkretaus negalėjo pasakyti ir teismo posėdžiuose jos interesams atstovavęs advokatas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vamzdis

Vamzdis portretas
Šiukšlynas dėl to, kas miesto tvarkymo skyrius nekompetetingas spręsti problemas ir visų pirma reikia stipraus skyrio vadovo o ne madam graciacujevos kažkokios?

Anonimas

Anonimas portretas
Stai jums tikras Klaipedos vaizdelis,ziur. nuotraukas.Va kodel Klaipeda tapo siukslynu,dekokit - "vienas" is "nieko"-patapo meru,kita"niekas" 20 metu "tvarke" "nieko" miesto uki , ... !?Stai kas buna,YRA, "siuksles daugina siuksles".

Anonimas

Anonimas portretas
Klaipedoje jau senai isisenejusi ta mafija su Grubliausku pries aky. Cia vyksta tokie cirkai, kad niekas net investuoti nenori. Sedi tokie kaip Mureika, kurie kisasi i visus klausimus. Ir niekas neglu ju statbdyti. Kaip reikalai su Liepų 27A? Kaip su Janonio 27? Kaip su Grigeo? Ir gali testi ir testi...
VISI KOMENTARAI 19

Galerijos

Daugiau straipsnių