Paaiškėjo pajūrio rinkėjų favoritai

Pasibaigus pirmajam prezidento rinkimų turui, paaiškėjo, už ką daugiausiai balsavo Vakarų Lietuvos gyventojai. Pirmoje vietoje Klaipėdos mieste ir rajone, taip pat Kretingoje, Palangoje bei Neringoje populiariausias išliko kadenciją baigiantis Prezidentas Gitanas Nausėda. Tačiau dėl antros ir trečios vietos favoritų šių savivaldybių rinkėjų nuomonės išsiskyrė.

Beveik be incidentų

Klaipėdos rinkimų komisija pirmojo prezidento rinkimų turo balsus skaičiuoti baigė pirmadienį 6 valandą ryto.

Pasak Klaipėdos rinkimų komisijos pirmininko Viktoro Greičiaus, rinkimų dieną buvo nerimo, kad gali pritrūkti balsavimo biuletenių, kaip tai nutiko kitose rinkimų apygardose, tačiau uostamiestyje taip neatsitiko.

O ir patys rinkimai tikrąją jų dieną vyko sklandžiai, išskyrus nedidelį incidentą, kai sekmadienio rytą vienoje Klaipėdos rinkimų apylinkėje garsiai savo nuomonę reikšti ėmė viena rinkėja, kuri nesutiko su galiojančiomis taisyklėmis. Dėl to teko kviesti pareigūnus.

„Iš užsienio atvykusi klaipėdietė prieš balsavimą turėjo pasirašyti pasižadėjimą, kad jei tą pačią rinkimų dieną ji nuvyktų į kitą šalį, nebalsuos antrą kartą Lietuvos ambasadoje, tačiau su šiomis sąlygomis moteris nesutiko ir teko kviesti pareigūnus“, – aiškino V. Greičius.

Kaip teigė rinkimų komisijos pirmininkas, į įvykio vietą atvykus pareigūnams, kilęs konfliktas buvo taikiai išspręstas, ir moteris atliko savo pilietinę pareigą.

Viktoras Greičius. A. Dykovienės nuotr.

E. Vaitkus turi gerbėjų

Su šiomis sąlygomis moteris nesutiko ir teko kviesti pareigūnus.

Pasibaigus balsavimui ir suskaičiavus rinkimų biuletenius, paaiškėjo, kad visur daugiausiai balsuota už G. Nausėdą, ne išimtis ir Klaipėdos miestas.

Čia kadenciją baigiantį Prezidentą antrą kartą šiame poste norėtų matyti 42 proc. klaipėdiečių.

Už Ingridą Šimonytę balsavo 17,4 proc. uostamiesčio rinkėjų.

Trečioje vietoje Klaipėdoje liko Ignas Vėgėlė (14,2 proc.).

Bene labiausiai nustebino Eduardo Vaitkaus sėkmė. Už jį čia balsavo beveik 12 proc. balso teisę turinčių Klaipėdos gyventojų.

Remigijus Žemaitaitis, surinkęs 8,7 proc. balsų, Klaipėdoje liko penktoje vietoje pagal populiarumą.

Dainių Žalimą palaikė kiek daugiau nei 3 proc. uostamiesčio rinkėjų, Andrių Mazuronį – 1,3 proc, o Giedrimą Jeglinską – 1,17 proc. klaipėdiečių.

Iš viso Klaipėdoje buvo registruoti 119 836 rinkėjai, balsavo 56 proc. (67 356).

Pirmenybė – G. Nausėdai

Klaipėdos rajone rinkėjų aktyvumas buvo kiek didesnis nei Klaipėdoje.

Rajone balso teisę turi 53 949 rinkėjai, balsavo 32 162 (59,6 proc.).

G. Nausėdą čia palaikė 50 proc. gyventojų, daugiau už kadenciją baigiantį Prezidentą balsuota tik Kretingos rajone, kur ir toliau jį matyti šiame poste norėtų beveik 55 proc. rinkėjų.

Antroje vietoje Klaipėdos rajone liko I. Šimonytė (16 proc. balsų), o Kretingos savivaldybės teritorijoje – I. Vėgėlė (12,27 proc.).

Klaipėdos rajone I. Vėgėlė irgi sulaukė nemenko palaikymo (13 proc. balsų), nors liko trečias.

R. Žemaitaitis čia surinko 9,8 proc. balsų, E. Vaitkus – 6 proc., D. Žalimas – beveik 3 proc., A. Mazuronio palaikymas nesiekė nė procento, o G. Jeglinskas gavo 1,11 proc. balsų.

Panaši situacija ir Kretingos rajone, kur balsavo 59,6 proc. iš 31 556 balso teisę turinčių rinkėjų.

Kurortuose – aktyviausi

Patys aktyviausi rinkėjai, kaip visuomet, buvo pajūrio kurortuose.

Neringoje, kur balso teisę turi 4 320 žmonių, balsavo net 3 013 rinkėjų (69,75 proc.), o Palangoje iš kiek daugiau nei 16 tūkst. rinkėjų savo pilietinę pareigą atliko 65 proc.

Tačiau tiek Palangoje, tiek ir Neringoje G. Nausėdos palaikymas buvo kiek mažesnis, nei kaimyninėse Klaipėdos miesto, rajono ir Kretingos rajono savivaldybių administruojamose teritorijose.

Palangoje G. Nausėdą palaikė 41,85 proc. rinkėjų, o Neringoje – tik 38,9 proc.

Neringiškiai daugiau simpatijų, nei visi kiti Vakarų Lietuvoje, skyrė I. Šimonytei (32,9 proc. balsų), Palangoje už dabartinę premjerę balsavo 22,48 proc. rinkėjų.

Neringoje už I. Vėgėlę balsavo 11 proc. žmonių, Palangoje – 15,5 proc.

R. Žemaitaitis buvo populiaresnis Palangoje (8,7 proc.) nei Neringoje (5,44 proc.).

E. Vaitkaus populiarumas panašus abiejuose kurortuose – 4–5 proc. balsų.

Mažiausiai dėmesio pajūryje sulaukė A. Mazuronis, už kurį Neringoje balsavo 0,6 proc., tai yra vos 18 neringiškių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Skverne..lis

Skverne..lis portretas
Yra pavojingas yra grėsmė Lietuvos saugumui

Vaitkus

Vaitkus  portretas
Yra Lietuvos sąžiningiausias patriotas O ne melagingai apkaltintas prorusiškas. Jis už teisybė , prie žmonių žudymas, prieš eksperimentiniai vaistais skiepijimas, jau parašė modernau ir zeneka, ir kiti per pašalininpoveiki žudo žmonės. Apie ką jis ir kalbėjo žmonės, ja

Sukčiai ir melagiai laimėjo

Sukčiai ir melagiai laimėjo portretas
O sąžiningas Vaitkus ne, tas reiškia Lietuvoje ne vagiu ir sąžiningu kiek daugiau 100 000 žmonių Kiti palaikė kara, žmogžudystės ir vagystės
VISI KOMENTARAI 25

Galerijos

Daugiau straipsnių